Michael Schaak kookt voor andere bewoners Philadelphia in Hoorn

Algemeen
"Vanavond staat er boerenkool op het menu."
"Vanavond staat er boerenkool op het menu." (Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - Drie dagen per week voor een man of elf koken; Michael Schaak (47) uit Hoorn draait er zijn hand niet voor om. Niet zo gek, want hij werkt normaal gesproken zo’n vier avonden per week als chefkok in restaurant Ridderikhoff aan de Roode Steen in Hoorn. “Ik mis mijn werk heel erg”, vertelt Michael in zijn spiksplinternieuwe appartement aan de Jacques Bloemhof, een locatie van Stichting Philadelphia. “Daarom ben ik blij dat ik me nu hier voorlopig kan uitleven in de keuken en voor de andere bewoners mag koken.”

De begeleiding van Philadelphia merkte aan Michael dat hij het erg moeilijk had met het feit dat hij door de sluiting van de horeca thuis kwam te zitten. “Zij vroegen mij of ik het leuk vond om hier voor de bewoners te gaan koken. Nou, daar straf je mij absoluut niet mee, dus daar hoefde ik niet lang over na te denken”, lacht Michael.

Smullen

In de gemeenschappelijke ruimte tovert hij samen met een begeleider de heerlijkste gerechten op tafel. “Vanavond staat er boerenkool op het menu”, laat hij weten. “Maar ik gebruik ook weleens mijn eigen recepten, zoals een pastarecept met broccoli, paprika, champignons, spek en Franse kaas. Iedereen zat er van te smullen.” En met Kerstmis komt er natuurlijk een speciaal kerstmenu op tafel, met onder andere een huzarensalade met gevulde eieren, tomaten-crèmesoep, wraps, spiesjes, roomyoghurt met sinaasappel en Bastogne-koek en stoofpeertjes met vanille-ijs en slagroom.

Complimenten

Die blije gezichten van de mensen waarvoor hij kookt; daar doet Michael het natuurlijk allemaal voor. En daarom mist hij zijn werk bij Ridderikhoff zo erg. “Vooral van de nagerechten maak ik altijd een feestje”, glundert hij. “Ik vind het een uitdaging om het bord dan zo mooi mogelijk te versieren. Daar krijg ik vaak complimenten over. Zeker als ik zie dat gasten een foto maken van het gerecht, dan word ik daar echt blij van.”

Op mijn plek

Koken is zijn lust en zijn leven, dat is wel duidelijk. “Ik heb altijd in de keuken gewerkt. In Amsterdam heb ik de koksopleiding gedaan, waar ik een certificaat voor ontvangen heb. Ooit werkte ik zelfs in de keuken van voetbalclub Telstar. Een apart wereldje was dat hoor. Bij Ridderikhoff voel ik me helemaal op mijn plek. De avonden zijn voor mij nu soms wel lastig. Ik kijk televisie, voetbalwedstrijden of ik maak mijn appartement schoon. Darten vind ik ook leuk om te doen. Maar ja, ik wil gewoon weer graag aan het werk. Hopelijk mag de horeca in maart weer open! Daar houd ik me voor nu maar even aan vast.”

Over Philadelphia

Philadelphia ondersteunt door heel Nederland mensen met een beperking en helpt zo iedereen om het beste uit zichzelf te halen. De mensen die bij Philadelphia wonen, krijgen intensieve zorg of ambulante begeleiding. Daarnaast zijn er ook mensen die bij Philadelphia komen logeren of hun dag zinvol willen invullen en steeds meer talenten ontdekken. Met al die mensen kijkt Philadelphia graag naar mogelijkheden en naar kansen.

Op dit moment ondersteunt Philadelphia ongeveer 8.600 mensen met een beperking. Verspreid over zo’n ruim 500 kleinschalige locaties zorgen professionals voor ondersteuning op maat.

Afbeelding