Gerda (48) heeft veel steun van Inloophuis Pisa in Hoorn

Algemeen
Gerda: "Ik ben Pisa ontzettend dankbaar voor alles wat zij mij geboden hebben."
Gerda: "Ik ben Pisa ontzettend dankbaar voor alles wat zij mij geboden hebben." Foto: Theo Annes

HOORN - Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kanker in coronatijd. Juist nu is het belangrijk dat we oog blijven houden voor de impact van kanker. En dat mensen met kanker en hun naasten de weg weten te vinden naar coronaproof zorg en ondersteuning. Jaarlijks maken veel bezoekers uit Westfriesland gebruik van de mogelijkheid om binnen te lopen bij of deel te nemen aan de activiteiten van Inloophuis Pisa aan de Draafsingel in Hoorn. Pisa biedt onder andere lotgenotencontact, ontspanningsmassage, yoga, creatieve activiteiten, gerichte cursussen en informatiebijeenkomsten. Voor kinderen en jongeren zijn er aparte activiteiten zoals Kindertijd en Chill@pisa. Op dit moment geldt er een alternatief en gedeeltelijk digitaal aanbod in verband met corona. Eén van de bezoekers is de 48-jarige Gerda van Leijenhorst uit Hoorn. Zij verloor in maart 2016 haar man Marcel (46).

“Marcel had longkanker”, vertelt Gerda. “In november 2014 kregen we te horen dat hij niet lang meer te leven had. Met zijn enorm positieve instelling zette hij alles op alles om zo lang mogelijk bij zijn gezin te blijven. Uiteindelijk is hij zestien maanden later overleden.” Gerda bleef alleen achter met twee jonge kinderen die toen 5 en 7 jaar waren. “Marcel is tijdens zijn ziekte altijd enorm positief gebleven, hij bleef hoop houden en had als doel om zo lang mogelijk bij ons te blijven. Natuurlijk stond ik er zelf ook zo in, maar toch was er bij mij altijd een stemmetje in mijn hoofd dat zei: wat nou als je straks wel alleen achterblijft? Zijn de dingen dan wel goed geregeld? Bovendien viel de tweedeling waar ik mee te maken had mij zwaar: de zorg voor onze jonge kinderen en Marcel, en de baan die ik daarnaast had. Het was allemaal erg veel en qua emoties best ingewikkeld. De drempel om naar Pisa te gaan was in het begin voor mij hoog, vooral omdat Marcel zich alleen maar richtte op ‘beter worden’. Uiteindelijk heb ik tóch een afspraak gemaakt en vond ik veel erkenning en herkenning in een lotgenotengroep voor mensen met een partner met kanker. Daar kon ik mijn verhaal doen, werd er geluisterd naar elkaar en voelde ik me gesteund en niet alleen. Allemaal dingen waar ik toen een enorme behoefte aan had. Maar ook: even tijd voor jezelf in alle hectiek van de zorgen waar je mee worstelt.”

Veilige plek

Ook Marcel vond steun in een lotgenotengroep van Pisa, speciaal voor mensen die niet meer beter kunnen worden. “Hoewel het voor hem heel moeilijk was om met zijn ziekte ‘bezig te zijn’, vond hij die bijeenkomsten heel fijn. Als je leven zo ontwricht wordt, is het prettig om iets te hebben waar je op kunt leunen. Je merkt dan: ik sta er niet alleen voor.” De kinderen van Gerda en Marcel namen deel aan Kindertijd, bedoeld voor kinderen tussen de vijf en twaalf jaar die geconfronteerd worden met kanker en verlies binnen het gezin of de naaste familie. “Mijn zoon en dochter vonden het fijn om ernaartoe te gaan. Hoe jong ze ook waren, ook zij hadden natuurlijk te maken met gevoelens van bezorgdheid, angst en verdriet. Bij Kindertijd vonden ze een warme, veilige en gezellige plek én een stukje afleiding met leuke activiteiten.”

Half woord

Na het overlijden van Marcel bleef Gerda het inloophuis bezoeken. “De lotgenotengroep ‘Jong je geliefde verloren’ was én is heel belangrijk voor mij. Nadat Marcel overleden was, moest ik mijn leven opnieuw vormgeven. Natuurlijk had ik veel lieve mensen om me heen die mij steunden, maar ik was op zoek naar een soort ‘handleiding voor omgaan met rouw’ die deze mensen mij niet konden geven. In de lotgenotengroep vond ik weer die herkenning en erkenning. We begrijpen elkaar zo goed; aan een half woord heb je genoeg. Daarnaast realiseer ik me ook dat ik ondertussen mijn leven aardig op de rit heb. Ik heb weer een fundament gebouwd om verder te kunnen met mijn leven. Daarom is het straks in maart - als het vijf jaar geleden is dat Marcel overleed - een mooi moment om het inloophuis weer ‘uit te lopen’. Ik ben Pisa ontzettend dankbaar voor alles wat zij mij geboden hebben. Wat ben ik blij dat ik daar ooit ben binnengelopen.”

Digitale open dag

Zaterdag 6 februari organiseert Pisa van 10.00 tot 14.30 uur een digitale open dag. Iedereen die meer wil weten over psychosociale ondersteuning bij kanker is welkom. Ook mensen die vrijwilliger wilden worden bij Pisa, kunnen deze open dag ‘bezoeken’. Aansluiten kan op elk moment van de dag via Zoom. Neem een kijkje bij wat jij interessant vindt. Ingrid Damen en Wiek Luza vertellen bijvoorbeeld wat het inloophuis allemaal te bieden heeft en Carolien de Mol verzorgt een editie van het Creatief Atelier. Annemarie Bruinsma geeft informatie over massage bij kanker en zangdocent Klaas Kloppenburg van het Pisa-koor ‘Zingen voor je leven’ geeft een coronaproof zangworkshop. Ook aan lotgenotencontact, Kindertijd en Chill@Pisa wordt aandacht besteed. Wie (een deel van) de digitale open dag bij wil wonen, kan zich aanmelden via administratie@inloophuispisa.nl. Daarna stuurt Pisa een link en verdere uitleg voor deelname via Zoom.

Lock-Up

Op Wereldkankerdag organiseert Inloophuis Pisa voor de tweede maal de zogenaamde Lock-Up. Maar liefst tien bekende West-Friezen laten zich tijdens deze bijzondere Lock-Up in coronatijd opsluiten voor Pisa. Niet in het inloophuis zelf, maar in hun eigen huis of bedrijf, om vanuit daar fondsen te werven voor Pisa. Inloophuizen hebben het op dit moment door het coronavirus financieel zwaar. Dat geldt ook voor Inloophuis Pisa. Tot de groep van tien die zich laten opsluiten behoren ondernemer en grootheid in verlichting Patrick Avontuur, oud-wethouder van Drechterland Dirk te Grotenhuis, pedagogisch directeur van Kinderopvang Berend Botje Gaby Alberts, voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep Hans Huibers, NOS-verslaggever Studio Sport Chris Wobben, directeur Buro Zorro, founder ‘Whats in store for the future’ en ‘Tafelgenoten’ Jeanneke Scholtens, ‘Double Impact Innovator’ & Head of Business & Customer Development bij ABN AMRO Menno van Leeuwen, drijvende kracht achter Pink Hippo productions Rob van der Molen, hoofd global operations projects bij Incotec Ton Duijn en Colin van der Laan, mede-eigenaar Van der Laan techniek en voorzitter van het WF Gala.

Meer informatie: www.inloophuispisa.nl . Kijk ook op www.wereldkankerdag.nl .

Afbeelding