About a Jacket in Hoorn krijgt financiële ondersteuning van Oranje Fonds en VSBfonds

Algemeen
Dankzij de financiële ondersteuning kan About a Jacket haar activiteiten uitbreiden.
Dankzij de financiële ondersteuning kan About a Jacket haar activiteiten uitbreiden. Foto: aangeleverd

HOORN - About a Jacket, het borduuratelier voor vrouwen met een vluchtelingenachtergrond, ontvangt 20.000 euro van het Oranje Fonds en 10.000 euro van het VSBfonds. Hierdoor kan de stichting het komende jaar haar activiteiten uitbreiden waarbij de focus ligt op integratie van vluchtelingenvrouwen in de samenleving. “Deze financiële ondersteuning betekent erkenning. Het is een mooi bewijs dat we goed bezig zijn en op de ingeslagen weg verder kunnen”, aldus Marilou Evelo van About a Jacket.

About a Jacket verbindt creatie en integratie verbindt. Vier ochtenden per week komen vrouwen met een vluchtelingenachtergrond samen om te borduren in Hoorn. Dit doen ze onder leiding van Marilou en ze worden begeleid door vrijwilligers, zoals taalcoaches. De vrouwen hebben allemaal hun eigen verhaal. Tijdens het borduren oefenen ze samen hun Nederlandse taal en praten ze over alledaagse dingen, in een ongedwongen setting en in een veilige omgeving. Dit is dé manier om hen uit een sociaal isolement te halen en te houden. Ze hebben een doel en werken samen aan mooie projecten. De jasjes en andere kledingstukken en accessoires die ze borduren, zijn te koop via de website: www.aboutajacket.nl . Liza de Laat, programma-adviseur Oranje Fonds: “Wat een mooie combinatie van creatieve activiteiten en taalcoaching door een laagdrempelige leer- en ontmoetingsplek te bieden voor vluchtelingenvrouwen. Het is mooi om te zien hoe ze zich inzetten voor deze groep vrouwen en elkaar en anderen weten te inspireren met hun verhalen en ontwerpen.”

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij onder andere de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds. De bijdrage die About a Jacket ontvangt komt uit het Joan Ferrier Emancipatiefonds. 8 maart 2014 overleed het gewaardeerde bestuurslid mevrouw Joan Ferrier. Zij heeft zich ingezet voor de emancipatie en integratie in Nederland van vrouwen en meisjes met een migrantenachtergrond. Om haar te gedenken heeft het bestuur van het Oranje Fonds een fonds op naam in het leven geroepen, waaruit dergelijke initiatieven worden ondersteund.

Het VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving, in de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken, zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.