Opnames in Hoorn en Twisk voor muzikaal hoorspel ‘De kaas- en broodmoord’

Algemeen
De Kaas- en Broodmoord is een muzikaal hoorspel en podcast over een beruchte Hollandse boerenopstand uit de late middeleeuwen.
De Kaas- en Broodmoord is een muzikaal hoorspel en podcast over een beruchte Hollandse boerenopstand uit de late middeleeuwen. Foto: aangeleverd

REGIO - De Kaas- en Broodmoord is een muzikaal hoorspel en podcast over een beruchte Hollandse boerenopstand uit de late middeleeuwen: het Kaas- en Broodoproer van 1492. Boze boeren uit West-Friesland en Kennemerland trokken toen naar de steden met als dieptepunt de moord op de Schout van Haarlem. Theater Kwezel maakt een hoorspel over dit boerenprotest gecombineerd met nieuwe uitvoeringen van middeleeuwse muziek.

Dit verhaal is in twee delen te beluisteren. Deel drie van de serie is een verdiepende podcast waarin regisseur Marius Bruijn samen met kenners van het onderwerp de historische plaatsen bezoekt die een rol spelen in het verhaal. Wat is er nu nog te zien en te bezichtigen? Deze productie was oorspronkelijk bedoeld als voorstelling op locatie, maar werd door de maatregelen tegen Covid-19 steeds uitgesteld. Nu is het stuk omgevormd tot een serie van drie podcasts.

Acteurs uit Hoorn en Twisk

Het project is een samenwerking tussen professionele acteurs, muzikanten, vormgevers en amateurzangers en als speciale gasten enkele amateuracteurs uit Twisk en Hoorn. Het is een productie van Theater Kwezel en Irrational Library Productions met dank aan onder andere het Noord-Hollands Archief en het Westfries Museum. De podcast beschrijft een roerige periode in de geschiedenis van Holland: de opstand van het Kaasen Broodvolk van 1492. Uit protest tegen de onderdrukking en belastingverhogingen van het Habsburgse Rijk kwamen Hollandse boeren massaal in opstand. Ze trokken protesterend en plunderend langs Hollandse steden. Dieptepunt was een bloedige politieke moord op schout Claes van Ruyven in Haarlem. Schilder Gerrit van Haerlem (beter bekend als Geertgen tot Sint Jans) staat als kunstenaar midden tussen de strijdende partijen en geeft als cartoonist ‘avant la lettre’ commentaar op het gebeuren.

De rol van West-Friesland

Voor het hoorspel zijn speciale opnames gemaakt op locaties in Twisk en in Hoorn. In Twisk is zelfs opgenomen in de middeleeuwse dorpskerk die nu bekend staat als cultureel centrum Theaterkerk Hemels. Als speciale gast-acteurs in Twisk werkten mee: André van der Luit, Henk Jan Visser en Sterre Mentink. In Hoorn waren de speciale gast-acteurs: Ron Dol en Tineke Oosterlee. Met dank aan Theaterkerk Hemels en Stichting Hoorn – Oude Muziek Nu. Vanuit Twisk is bovendien kunstenares Ella Siekman intensief betrokken. Als theatervormgeefster had zij prachtige kostuums gemaakt voor de live-uitvoering. Nu deze niet door kon gaan wendde zij zich tot haar andere expertise: oude en Renaissance-fluitmuziek. Zij speelt in het muzikaal hoorspel verschillende fluitpartijen op authentieke renaissancefluiten. Naast het hoorspel is er ook een verdiepende podcast gemaakt die ingaat op de historische achtergronden van het Kaas- en Broodoproer. Hiervoor heeft regisseur Marius Bruijn levendige interviews opgenomen op historische locaties met verschillende experts uit West-Friesland. Met Yvonne Molenaer (Mooi Noord-Holland) duiken we in de boerengeschiedenis van Twisk en West-Friesland. Met archeoloog Dieuwertje Duijn wordt een bezoek gebracht aan een laat middeleeuwse boerderij in Oosterleek. Met stadsgids Ben van Tartwijk wordt gezocht naar de restanten van het Kasteel van Hoorn en wordt de bijzondere middeleeuwse ‘schoutenstaf’ in het Westfries Museum belicht. Dit alles met medewerking van Archeologie West-Friesland, het Westfries Museum en Vereniging Oud Hoorn.

Muziek

Muzikanten Jeroen Roelofsen (toetsen), Ella Siekman (fluiten) en zangeres Juliette van Dijk, bijgestaan door enkele amateurzangeressen, maken prachtige versies van de verschillende middeleeuwse liederen die in het stuk worden gebruikt. De muziek is een combinatie van oude muziek en hedendaagse nieuwe composities, speciaal hiervoor geschreven door Jeroen Roelofsen.

De podcastserie is vanaf 22 april te horen via de website www.kwezel.nl .