2000 kilometer fietsen om aandacht te vragen voor inloophuizen, ook in Hoorn

Algemeen
V.l.n.r.: Marinet Koeman, Evelien van der Werff en Marjolijn Dölle (bestuursvoorzitter inloophuis Pisa).
V.l.n.r.: Marinet Koeman, Evelien van der Werff en Marjolijn Dölle (bestuursvoorzitter inloophuis Pisa). Foto: aangeleverd

HOORN - Als onderdeel van haar tweeduizend kilometer lange fietsttocht langs 75 Inloophuizen deed ex-kankerpatiënt Evelien van der Werff maandag 31 mei Inloophuis Pisa aan. Zij werd feestelijk per fiets ‘binnengehaald’ door Pisa-vrijwilligers Arie den Blanken en Peter Dusch en in de tuin ontvangen door wethouder Marjon van der Ven, voorzitter Marjolijn Dölle en coördinator Wiek Luza. Evelien werd daarbij muzikaal ‘binnengezongen’ door het Pisa-koor Zingen voor je Leven.

Evelien van der Werff uit Noordwijkerhout kreeg tweemaal borstkanker, en kwam er pas laat achter hoe waardevol inloophuizen kunnen zijn. Zelf zegt ze hierover: “Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik dacht dat daar alleen maar werd gezeurd over kanker. Toen pas zag ik wat voor goed werk er daar wordt gedaan. Het was een warm bad.” Nu fietst ze in zes weken tweeduizend kilometer langs 75 IPSO-inloophuizen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld op te halen voor deze vorm van nazorg. Een van die 75 IPSO inloophuizen is Pisa aan de Draafsingel in Hoorn: een warm en gastvrij huis voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. Inloophuizen richten zich op kwaliteit van leven van mensen geraakt door kanker. Volgens het KWF is het inloophuis een onmisbare plek. Daar waar het ziekenhuis zich richt op het fysieke herstel, zorgt het inloophuis voor de psychosociale nazorg.

Baken in de storm

Ook ex-Pisa-bezoeker en ambassadeur Marinet Koeman, die in deze zelfde tijd vanuit het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam kwam fietsen, werd op 31 mei bij Pisa feestelijk onthaald. Marinet: “In februari 2018 ging ik kiplekker het ziekenhuis in omdat er een sluipmoordenaar in mij scheen te wonen. Een half jaar later kwam ik er doodziek uit met de woorden van de arts dat ik weer beter was. Dat doet iets met je. Je wordt nooit meer de oude. En in de zoektocht naar wie ‘de nieuwe’ dan is, is Pisa voor mij een baken in de storm geweest. De plek waar ik zonder woorden werd begrepen. Waar ik kon lachen en huilen. Waar mijn getergde lijf liefdevol gemasseerd werd en ik mijn diepste zielenroerselen op papier kon zetten.”

Over Pisa

Jaarlijks maken vele bezoekers uit West-Friesland gebruik van de mogelijkheid om binnen te lopen bij of deel te nemen aan de activiteiten van Inloophuis Pisa. Pisa biedt onder andere lotgenotencontact, ontspanningsmassage, yoga, creatieve activiteiten, gerichte cursussen en informatiebijeenkomsten. Voor kinderen en jongeren zijn er aparte activiteiten zoals Kindertijd en Chill@Pisa. Pisa draait grotendeels op vrijwilligers en is voor 75 procent afhankelijk van donaties en giften. Inloophuis Pisa is gevestigd aan de Draafsingel 59 in Hoorn. Meer informatie: www.inloophuispisa.nl .