Bezoek het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn; reserveren niet meer nodig

Algemeen
Museumdirecteur Hans Stuijfbergen bij de strip van Jan, Jans en de kinderen waarin een bezoek aan Hoorn centraal staat.
Museumdirecteur Hans Stuijfbergen bij de strip van Jan, Jans en de kinderen waarin een bezoek aan Hoorn centraal staat. Foto: Theo Annes

HOORN - Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn is sinds begin juni weer open voor publiek. Dat het museum vol nostalgie écht gemist werd in coronatijd, blijkt wel uit de hoeveelheid mensen die een bezoek aan het museum op het Oostereiland brengen. “Op dit moment ontvangen we honderden bezoekers per dag en daar zijn we heel tevreden mee”, benadrukt museumdirecteur Hans Stuijfbergen. Goed om te weten: reserveren is niet meer nodig; iedereen kan spontaan langskomen om de twee wisselexposities én de vaste nostalgische collectie in het museum te komen bekijken. Leuk voor jong en oud!

Die twee leuke wisselexposities - ‘Jan, Jans en de Kinderen, 50 jaar Klein Geluk’ en ‘Kijkbuiskinderen, 70 jaar KinderTV’ - zijn volgens Hans mede verantwoordelijk voor het feit dat het museum weer veel bezoekers trekt. “Vorig jaar deze tijd draaiden we ook goede maanden en het lijkt erop dat we weer die kant op gaan. Goed nieuws dus na zo’n vervelende periode. De reacties van onze bezoekers, die overigens uit heel Nederland komen, zijn ontzettend positief. Zij voelen zich veilig in ons museum en daar krijgen we veel complimenten over. Op dit moment mogen we vierhonderd mensen tegelijk in ons museum ontvangen.”

Jan, Jans en de kinderen

De tentoonstelling ‘Jan, Jans en de Kinderen, 50 jaar Klein Geluk’ - over de beroemde familie uit de Libelle-strip van Jan Kruis - was in november 2020 van start gegaan, maar helaas moest het museum na een paar weken de deuren alweer sluiten. Daarom is deze tentoonstelling verlengd en te zien tot het eind van dit jaar. “We hebben een mooie presentatie gemaakt waarbij vijftig strips op XXL-formaat te zien zijn. Maar natuurlijk ook vitrines vol met Jan, Jans en de Kinderen. Zelfs de bekende bank waar de familie Tromp altijd op zit, hebben wij hier staan. Bezoekers kunnen hierop plaatsnemen en een selfie maken mét de familie Tromp.” In de MuseumShop en in de webshop op www.museumhoorn.nl zijn verschillende leuke artikelen te koop, zoals sweatshirts en prachtige beeldjes van Jan, Jans en de Kinderen. “In het nieuwe boek van de familie Tromp spelen Hoorn en het Museum van de 20e Eeuw een rol. Heel leuk om te zien en natuurlijk ben ik daar trots op. De strip maakt veel los bij mensen die in Hoorn wonen, merk ik. Bovendien wordt ons mooie stadje weer even op de kaart gezet.”

70 jaar KinderTV

De andere tentoonstelling die tot eind 2021 te zien is, is ‘Kijkbuiskinderen, 70 jaar KinderTV’. Beleef je kinderjaren opnieuw met originele kleding, poppen en andere attributen uit series als Pipo de Clown, Fabeltjeskrant, Dappere Dodo, Okkie Trooy, Swiebertje, Hamelen en Oebele, maar ook Paulus de Boskabouter, Theo & Thea, Sesamstraat, Peppi & Kokki, Q & Q, Ren je Rot, Ti-Ta Tovenaar, Rikkie & Slingertje, Samson & Gert, K3, de Familie Knots en nog veel meer. Uit alle decennia komen programma’s aan bod. De tentoonstelling is met veel enthousiasme samengesteld door acteur Ydwer Bosma uit Purmerend. “Dat heeft hij fantastisch gedaan. Dankzij zijn connecties met acteurs en de televisiewereld hebben we echt veel originele items boven water weten te krijgen, zoals de pyjama van Meneer Kaktus, het robotje van Bassie en Adriaan, de poppen uit Paulus de Boskabouter, de kleding van Saartje, Swiebertje en Malle Pietje, de schoenen van Pipo, de indianenoutfit van Kluk-Kluk en de schrijfmachine van Annie MG Schmidt waarop zij de teksten van Ja Zuster, Nee Zuster schreef. De Pipowagen hebben we nagebouwd, net als de keuken van Saartje met zelfs originele rekwisieten en een studiocamera uit die jaren. Niet eerder waren zo veel originele objecten uit de historie van zeventig jaar kindertelevisie bijeengebracht. Daar mogen we dus best een beetje trots op zijn.”

Natuurlijk is de koffiecorner ook weer open. “Bij mooi weer kunnen bezoekers plaatsnemen op ons heerlijke terras, voorzien van spiksplinternieuwe stoelen en parasols.”

Het museum is zeven dagen per week geopend. Meer informatie: www.museumhoorn.nl .

De bekende bank waar de familie Tromp altijd op zit is ook te bewonderen in het museum.