Drie dagen cultuur proeven tijdens Cultuurweekend Hoorn

Algemeen
Wim Zwijsen en Joke van der Meij maken de indeling van de kunst- en cultuurmarkt. Dat doen zij samen al zestien jaar.
Wim Zwijsen en Joke van der Meij maken de indeling van de kunst- en cultuurmarkt. Dat doen zij samen al zestien jaar. (Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - Het Cultuurweekend Hoorn vindt jaarlijks begin september plaats en is dé aftrap van het nieuwe culturele seizoen in Hoorn. Het weekend biedt een verrassend aanbod van muziek, theater, kunst en film met meer dan tachtig activiteiten en optredens verdeeld over twintig locaties in de stad. Door de omstandigheden is het groots organiseren van dit weekend ook dit jaar helaas niet mogelijk. Toch kan de kunst & cultuurmarkt in wat kleinere vorm doorgang vinden en ook de Cultuurproeverij zoals die vorig jaar is opgezet, gaat door met kleinschalige ‘veilige’ optredens verspreid over de binnenstad op loopafstand van elkaar. Helaas dit jaar zonder muziek in kroegen en café’s.

Vrijdag 3 september start het weekend met een feestelijke opening in Schouwburg Het Park georganiseerd door alle samenwerkende partners. Met previews van wat er komend seizoen te beleven is en de uitreiking van de Kunst- en Cultuurprijs. Ook is er buitenfilm met muziek op de binnenplaats van Cinema Oostereiland en een livestream van het JITS-festival.

Zaterdag 4 september houdt Muziekschool Boedijn Open Huis en kun je ’s avonds online genieten van de Hoornse Havenconcerten in de Oosterkerk. Ook kun je diverse tentoonstellingen bezoeken en de toren van de Grote Kerk beklimmen.

Cultuurproeverij

Zondag 5 september is er de grote Cultuurproeverij in de hele binnenstad met veel muziek, theater, schilderkunst en film. Op bijzondere plekken in de stad zijn optredens te bekijken. In Bibliotheek Hoorn organiseert Vue Cinema een filmquiz en zijn er diverse live muziekoptredens van de talenten van Hoor Ons. In het Westfries Museum is er een interactieve (online) lezing en in Schouwburg Het Park kun je genieten van Theater van Op Roet. Bij de Museumstoomtram vinden VIP-rondleidingen plaats en in het Pakhuis is een heerlijke proeverij van korte optredens in diverse disciplines: theater, ballet en muziek. Daarnaast zijn er een aantal culturele instellingen met activiteiten en exposities waar je zo binnen kunt lopen zoals Expoost, Hotel Maria Kapel en de Boterhal. En dit is zomaar een greep uit het gevarieerde programma. 

Kunst- en cultuurmarkt

En natuurlijk ook op zondag: de kunst- en cultuurmarkt. Organisator Joke van der Meij zegt hierover: “Na heel veel gebel en gemail met de gemeente hebben we uiteindelijk groen licht gekregen om een kunst- en cultuurmarkt te organiseren in de zaterdagmarkt-opstelling. Ik ben zaterdag over de markt gelopen en heb de straten opnieuw ingetekend en het lijkt erop dat we toch een heel leuke kunstmarkt neer gaan zetten met totaal honderd kramen, zo’n veertig kramen minder dan een ‘normaal jaar’. Ook de cultuurmarkt kan doorgaan. Diverse culturele instellingen hebben zich voor een kraam ingeschreven.” De onderdelen Montmartre en YoungArt kunnen vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. 

De optredens zijn gratis, maar reserveren is absoluut noodzakelijk vanwege de coronamaatregelen. Reserveren kan via www.cultuurweekendhoorn.nl. Iedereen die kaartjes reserveert, wordt Vriend van Cultuur Hoorn en steunt cultuur in Hoorn, eventueel - graag zelfs - met een vrijwillige bijdrage. Reserveer op tijd, want vol = vol. Uiteraard zorgen de aangesloten organisaties van Cultuur Hoorn dat deze dag veilig is voor iedereen.

De organisatie van het Cultuurweekend Hoorn is in handen van Cultuur Hoorn. Een samenwerkingsverband tussen meer dan twintig culturele organisaties in Hoorn. Professionals die hun passie voor cultuur graag delen. Hun doel is om Hoorn als aantrekkelijke culturele stad nog meer onder de aandacht te brengen, zowel in de regio als landelijk. Bestaande initiatieven worden ondersteund en versterkt door meer samen te werken en nieuwe projecten worden gestart om Hoorn als cultuurstad nog beter op de kaart te zetten. Cultuur Hoorn geeft onbeperkt toegang tot de beste cultuur van de stad! Ga de zalen in, bezoek musea, bekijk exposities, kijk een film en ontmoet schrijvers. Kom luisteren, dansen en ervaren.

Afbeelding
Afbeelding