Bezorgde bewoners bezoeken raadsleden in verband met hoogbouwplannen Hoorn

Algemeen
De groep bezorgde bewoners gingen met hartige saucijzenbroodjes langs bij de raadsleden in Hoorn, onder wie Roger Tonnaer (links).
De groep bezorgde bewoners gingen met hartige saucijzenbroodjes langs bij de raadsleden in Hoorn, onder wie Roger Tonnaer (links). Foto: Foto Hoekstra

HOORN - Een groep bezorgde bewoners die tegen hoogbouw in Hoorn zijn, is zaterdag 25 september bij een flink aantal raadsleden langsgegaan. “Wij hebben de raadsleden persoonlijk van ons standpunt op de hoogte gebracht. Ons standpunt is dat hoogbouw niet past bij Hoorn en niet de oplossing is voor de woningnood”, aldus Mathijs Zwaaij. 

Helaas is het de groep niet gelukt om bij iedereen langs te gaan of iedereen thuis te treffen. “Om duidelijk te maken dan wij geen zoete broodjes bakken, brachten we hartige saucijzenbroodjes mee. Bij de aanwezige raadsleden zijn wij open de discussie aangegaan en hebben ons pamflet en onze informatie achtergelaten. Wat we gemerkt hebben is dat er raadsleden zijn die hoogbouw als enige oplossing zien voor het oplossen van de woningnood. Gelukkig zijn er ook raadsleden die net als wij weten dat er andere oplossingen zijn. Hoogbouw alleen is geen oplossing, hoogbouw alleen is een tunnelvisie.”

Maar het wordt volgens Mathijs nog extremer: “Volgens de concept omgevingsvisie, die deze week gepubliceerd wordt, wil Hoorn tot 2040 twaalfduizend extra woningen bijbouwen. Dat is meer dan een derde van het aantal huidige woningen. Deze woningen moeten volgens de concept omgevingsvisie voor een groot deel (bij)gebouwd worden binnen bestaande wijken waaronder Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier. Maar ook in andere wijken moet behoorlijk bijgebouwd gaan worden. Wij maken ons erg zorgen om het toekomstige leefklimaat in deze wijken en zien problemen voor de infrastructuur. Er blijft dan ook vrijwel geen ruimte meer voor groen in de stad, hoewel men anders beweert. Groen hoort tussen de mensen en niet op de daken of buiten de gemeente. Wij vinden dat Hoorn verder moet kijken dan haar eigen beperkte ruimte. Dat Hoorn haar gemeentegrenzen in overleg met buurgemeenten moet verleggen voor nieuwe betaalbare woningen en voor een gezond leefklimaat in de stad en daar buiten. In overleg, zodat omliggende gemeentes dit niet als landjepik zien, maar als het gezamenlijk oplossen van het woonprobleem.”

Meer informatie? De groep bewoners heeft een website: www.hoogbouwhoornnee.nl .