Petra en Joost twee van de eerste bewoners nieuwe Holenkwartier in Hoorn

Algemeen
Petra en Joost bij hun nieuwe woning die in maart 2022 klaar moet zijn.
Petra en Joost bij hun nieuwe woning die in maart 2022 klaar moet zijn. Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - Volgens de website moet het hét nieuwe woon- en werkgebied van Hoorn worden: het in aanbouw zijnde Holenkwartier op de plek van het voormalige Philipsterrein. Holenkwartier biedt ruimte aan driehonderd koopwoningen, tachtig sociale huurwoningen en twintig middeldure huurwoningen. De eerste fase 1a wordt zoals het er nu naar uitziet in maart opgeleverd. Alle 36 woningen zijn verkocht. Eén van de kopers zijn Petra en Joost uit Hoorn. Zij betrekken straks een zogenaamde ‘urban villa’ met een ‘pocket park’ voor de deur. “Het blijft vreemd dat we een huis op papier hebben gekocht, maar geen idee hebben hoe het er straks uit gaat zien”, laat het stel weten.

Hun hoekwoning staat op een mooie plek in de eerste fase. “Eigenlijk hadden we een aantal andere huizen als voorkeur opgegeven”, vertelt Petra. “Maar daar waren we helaas voor uitgeloot. Daarna hing ik regelmatig aan de telefoon of er toevallig mensen waren afgehaakt.”

Zonnig en veel lichtinval

“En we hadden geluk: op een gegeven moment kwam deze hoekwoning vrij. Hoewel dit huis dus niet onze eerste keuze was, zijn we hier toch heel blij mee. Het staat op een zonnige plek, heeft een vide tussen de eerste en tweede verdieping en door de grote ramen is er veel lichtinval. En wat we ook heel leuk vinden is dat het huis geen standaard indeling heeft en daardoor voor verrassingen zorgt.”

Autoluw

Vanaf 2016 tot 2019 is er door Team Holenkwartier van Terra Marique (Zeeman Vastgoed) hard gewerkt aan de voorbereidingen van de nieuw stadswijk, met respect voor het industriële verleden en met behoud van de kenmerkende jaren ‘60 fabriekshallen. Marc Koehler Architects uit Amsterdam heeft de woningen ontworpen. Begin 2020 is gestart met de uitvoering van het gedeeltelijk slopen en bouwrijp maken van de locatie. De woningen hebben een uniek karakter en geen twee woningen zijn hetzelfde. “Het industriële karakter van de wijk en de geschiedenis spreken ons heel erg aan”, benadrukt Joost. “Alle huizen zijn bovendien gemaakt van duurzame materialen en natuurlijk voorzien van zonnepanelen. Ook zijn de woningen goed geïsoleerd met onder andere tripple glas, waardoor we het geluid van de Provincialeweg ook minder zullen horen. En de locatie is voor ons perfect; dicht bij de stad, het water én de sportvelden van Always Forward.” Petra vult aan: “Ook vinden we het fijn dat de wijk voor het grootste gedeelte autoluw is. Onze auto parkeren we in een ondergrondse parkeergarage die onder de woningen gebouwd wordt.”

Eigen ruimte

Het nieuwe huis van Petra en Joost heeft drie woonlagen met een plat dak. De ruimte die dit huis biedt, is iets waar het stel enorm naar uitkijkt. “Joost is vorig jaar bij mij ingetrokken en samen hebben we twee kinderen van 12 en 17. Het huis waar we nu nog in wonen, is voor vier mensen gewoon te klein. Zeker nu we allebei ook regelmatig thuiswerken. We missen ruimtes waar we ons even terug kunnen trekken, zitten nu constant op elkaars lip. We weten dat het allemaal tijdelijk is, dus is het voor nu even te doen. Straks heeft ieder een eigen ruimte. We kijken er enorm naar uit om samen iets nieuws te beginnen in een spiksplinternieuw huis!”