Remco van Bennekom is vuurwerkoverlast in Zwaag zat

Algemeen
Remco wijst naar het slaapkamerraam van zijn dochter waar afgelopen weekend knalvuurwerk tegenaan werd gegooid. "Ze schrok zich wezenloos."
Remco wijst naar het slaapkamerraam van zijn dochter waar afgelopen weekend knalvuurwerk tegenaan werd gegooid. "Ze schrok zich wezenloos." Foto: Jan Siebring Fotografie

ZWAAG - Het afsteken van vuurwerk gebeurt allang niet meer alleen op 31 december en 1 januari. In de wijk Kersenboogerd wordt regelmatig geklaagd door bewoners, maar ook in Zwaag wordt er zeker elke week flink geknald. Remco van Bennekom is het zat. Sinds een aantal weken wordt er regelmatig vuurwerk in zijn achtertuin gegooid en de laatste keer, nu zo’n twee weken geleden, werd er vuurwerk tegen het slaapkamerraam van zijn dochter gegooid met als gevolg een enorme knal. “De politie doet er helaas helemaal niets aan”, laat hij weten.

Remco woont met zijn gezin aan de Fruitlaan in Zwaag. “Vorig jaar begon de overlast al. Toen was het een tijdje stil, maar sinds een aantal weken is het weer begonnen. Mijn dochter van 18 schrok zich wezenloos toen het vuurwerk tegen haar raam werd gegooid. Meestal gebeurt het in het weekend rond een uur of tien ‘s avonds. Naast ons huis is een steeg waar het dan pikkedonker is. Onze buurvrouw heeft drie jongens van rond de veertien jaar zien wegrennen richting de kinderboerderij. Het vuurwerk hebben we ook in onze tuin gevonden. Het is gewoon zware, illegale troep. En daar lopen die jongens dus gewoon mee over straat.”

Verbouwereerd

Afgelopen weekend was het weer raak. “Zaterdagavond hoorde ik enorme knallen en zag ik ook siervuurwerk in de lucht. Ik ben een rondje gaan maken en kwam uit op de Koewijzend waar het vuurwerk vandaan kwam. Bij een woonhuis was vanwege de kermis in Zwaag een groot feest gaande met veel mensen in de tuin. Ik dacht: ik bel de politie, laat die maar een onderzoek doen. Ze zouden een auto sturen en ik bleef bij de woning wachten. Op een gegeven moment kwamen daar een mannelijke en een vrouwelijke agent. Van die mannelijke agent kreeg ik al gauw de indruk dat hij mij totaal niet serieus nam. Hij vroeg aan mij wat er moest gebeuren. Ik zei nog: dat is jullie taak, jullie moeten handhaven. Hij gaf aan dat het kermis was. Alsof dat een excuus is! Zijn hele houding beviel me niet. Ook wilde hij zijn naam niet zeggen, wat ik heel vreemd vond. Er waren volgens hem verder geen klachten binnengekomen, ik was de enige. Ik was aan het overdrijven, dat gevoel gaf hij mij. En het erge was: het illegale vuurwerk lag gewoon voor onze voeten op de grond! Ik zag meteen: dit spul koop je écht niet in de winkel. Het enige wat de agenten gedaan hebben, is mijn naam en de naam van de bewoonster genoteerd. Ik was verbouwereerd. De politie geeft notabene zelf aan dat je moet bellen als je overlast hebt van vuurwerk. Dus dat doe ik en dan word je gewoon min of meer uitgelachen! Ik snap er helemaal niets van. Deze agent had ook totaal geen aandacht voor mij toen ik vertelde dat er wekelijks vuurwerk in mijn tuin wordt gegooid. Hoe zij met de situatie omgaan vind ik lachwekkend.”

Gesprek aangaan

Remco hoopt nu dat meer mensen zich melden die overlast ervaren van het vuurwerk. “Misschien helpt het. Samen staan we sterker toch? Ik weet zeker dat het meer mensen dwarszit. Misschien durven ze er niets over te zeggen? Ik vind dat de politie hier meer aandacht aan mag besteden, het moet een hogere prioriteit krijgen. Daarom moedig ik bij deze iedereen aan om overlast te melden. Dat kan ook via de wijkagent. De vuurpijlen liggen hier gewoon op straat, het is levensgevaarlijk. Die jongens van veertien zien het als een grap. Als ik ze ooit kan betrappen, ga ik graag op een fatsoenlijke manier het gesprek met ze aan. En ook met hun ouders.”

Reactie van de politie

Woordvoerder Erwin Sintenie van de politie Noord-Holland laat weten: “Wij zijn verbaasd over de reactie van Remco. Volgens de agenten die ter plaatse waren, was het een goed gesprek. In ons rapport staat dus iets heel anders vermeld. Het is in een bemiddelende sfeer afgehandeld, zo staat te lezen. Vuurwerk afsteken mag in de basis niet. Het is echter wel zo dat wij het afsteken van vuurwerk zelf moeten constateren. Er moet dus sprake zijn van heterdaad en dat was nu niet het geval. Wij hebben geen aanleiding gezien om verder onderzoek te doen. Uiteraard kan meneer altijd een klacht indienen via politie.nl of 0900-8844.”