Orange the World: activiteiten in Westfriesland

Algemeen
Er zijn speciale happy stones gemaakt met de tekst 'Stop geweld tegen vrouwen'.
Er zijn speciale happy stones gemaakt met de tekst 'Stop geweld tegen vrouwen'. Foto: aangeleverd

HOORN - De actie Orange the World, een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, vindt plaats van 25 november tot en met 10 december. Ook in Hoorn en omgeving worden verschillende activiteiten georganiseerd.

De officiële start van Orange the World 2021 in Westfriesland is donderdag 25 november. Die dag schakelen burgemeester Nieuwenburg en Marjon van der Ven (wethouder Zorg, portefeuillehouder huiselijk geweld en kindermishandeling) de oranje verlichting in van de Oosterpoortbrug in Hoorn. Ook in andere plaatsen kleuren gebouwen oranje: het gemeentehuis in Avenhorn, Kasteel Radboud in Medemblik en de Protestantse kerk in Wognum.

Ludieke acties

Soroptimistclub Hoorn verzorgt ludieke acties om het wandelende publiek in Enkhuizen, Medemblik en Hoorn te bereiken met de boodschap: preventie van geweld tegen vrouwen is hard nodig! Oók in ons mooie Westfriesland. Levi Noë, stadsdichter van Hoorn, heeft een speciaal gedicht gemaakt op het thema ‘Stop geweld tegen vrouwen’. In het Noorderplantsoen in Hoorn worden vijfhonderd oranje tulpen geplant door Soroptimistclub Hoorn e.o.. Het is de bedoeling dat dit een oranje bloeiend perk blijft door de seizoenen heen. Golfbaan De Vlietlanden en Soroptimistclub Hoorn e.o. organiseren een Shotgun-wedstrijd over negen holes en een clinic met tombola op donderdag 2 december. Hiermee steunen zij Orange the World. De opbrengst is bestemd voor de aanschaf van fietsjes voor de kinderen van het Oranjehuis/Blijf Groep in Alkmaar. De kerken in Westfriesland is gevraagd een oranje kaars te branden en voorbeden op te nemen in hun dienst. Inwoners van Westfriesland kunnen de actie ondersteunen door ook een oranje kaars te branden.

Happy stones

Er zijn speciale happy stones gemaakt met de tekst ‘Stop geweld tegen vrouwen’. Help mee om ze door de stad te verspreiden. Iedereen kan een steentje bijdragen om huiselijk geweld onder de aandacht te brengen. Het allerbelangrijkste: wees alert, vang ‘niet pluis-signalen’ op en zorg voor een luisterend oor.

Voor hen die met geweld te maken en hulp nodig hebben zijn er twee hulplijnen: Hear my Voice, 0800-3200032 (praat met lotgenoten) en Veilig Thuis, 0800-2000 (advies en meldpunt voor huiselijk geweld). Kijk voor meer informatie over de campagne op www.orangetheworld.nl .