Reakt Hoorn helpt kwetsbare groep mensen weer op weg in maatschappij

Algemeen
Anthony: "Voor mijn kinderen moest en zou ik afkicken."
Anthony: "Voor mijn kinderen moest en zou ik afkicken." Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - Psychische problemen, een verslaving, burn-out, een justitieel verleden of een sociaal isolement. Hoe krijg je wonen, werken of sociale contacten dan weer op de rit? Reakt - onderdeel van Parnassia Groep - helpt deze mensen graag op weg, op een laagdrempelige manier. Op de locatie in Hoorn aan de Kathodeweg (Hoorn 80) staan enthousiaste begeleiders klaar om deze mensen te ondersteunen met een persoonlijk plan. Eén van die begeleiders is herstelcoach Jos Kamminga. Van dichtbij ziet hij dagelijks hoe belangrijk de rol van Reakt is voor de mensen die daar voor Waardevol Werk naar toe gaan.

Rond half 9 ‘s morgens komen deze mensen - zo’n vijftig per week - de dagbesteding binnendruppelen. Jos: “De meeste van hen zijn doorwezen door bijvoorbeeld Leviaan, dnoDoen, de Brijder, Leger des Heils en GGZ-NHN. De mensen worden ook rechtstreeks vanuit 1Punt Hoorn doorverwezen naar Reakt en krijgen vanuit 1Punt Hoorn dan ook een indicatie voor deelname aan het programma. De medewerkers doen verschillende werkzaamheden waar ze een vergoeding van 1,50 euro per uur voor krijgen. Een aantal mensen werkt bijvoorbeeld in de houtzagerij, anderen bundelen stekers en etiketten voor tuinders. Net waar iemands interesses en kwaliteiten liggen. Verder hebben we hier ook een kleding-weggeefwinkel die door onze eigen medewerkers gerund wordt. Deelnemers die kleding nodig hebben, mogen hier gratis iets uitzoeken. Om half één is er een gezamenlijke warme maaltijd die ook weer door één van de deelnemers wordt bereid. Dan komen ook de mensen van de prikploeg hiernaartoe. Zij zijn dagelijks ergens op een buitenlocatie in Hoorn afval aan het prikken. Alle dagelijkse taken, dus ook bijvoorbeeld het wassen van de kleding van de koks, houden we in eigen hand. De medewerkers doen alles zelf en de taken zijn goed verdeeld. Iedereen weet precies wat hij of zij moet doen. Ten slotte kunnen mensen zich bij ons ook op creatief gebied uitleven. Ik verzorg zelf bijvoorbeeld elke dinsdagochtend een tekenles.”

De herstelcoaches van Reakt helpen mensen vooruit door samen te kijken waar talenten en mogelijkheden liggen. Soms gaat het om grote stappen terug de maatschappij in, bijvoorbeeld door weer aan het werk te gaan. Maar het kunnen ook kleinere stappen zijn binnen een beschermde omgeving, bijvoorbeeld in een fietsenwerkplaats, moestuin of atelier. “Sommige deelnemers stromen inderdaad door naar een betaalde baan; voor anderen is de stap naar regulier werk te groot. Zij blijven hier bij ons werken waar overigens ook voldoende groeimogelijkheden zijn”, legt Jos uit. “Elke deelnemer heeft zo zijn of haar eigen doelen. Wij bieden een veilige omgeving waarin de deelnemers zich kunnen ontwikkelen en aan hun zelfvertrouwen kunnen werken. Op basis van hun eigen interesses en kracht, leren ze nieuwe dingen, leggen ze contact met anderen en vinden ze weer structuur in hun leven. Reakt probeert dus ook te voorkomen dat deze mensen in een sociaal isolement raken.” Uiteraard zijn er bij Reakt huisregels waar iedereen zich aan dient te houden. Zo zijn drugs- en alcoholgebruik in en rond het pand van Reakt verboden. “Verder gaan wij uit van gelijkwaardigheid tussen de mensen, dat vinden we het allerbelangrijkste”, benadrukt Jos.

Prikploeg

Reakt heeft veel ervaringsdeskundigen in huis. Dat geldt bijvoorbeeld voor Anthony die de prikploeg leidt. De groep, bestaande uit zo’n acht deelnemers, is vandaag te vinden in het Julianapark, maar prikt ook wekelijks afval in de Siriusstraat, Grote Beer, Streektuinen, Vredehofstraat, Blauwe Berg, Risdammerhoutpark en op het Transferium. Plekken die door de gemeente zijn aangewezen. “Lachgasballonnetjes, condooms, slipjes, lege energyblikjes, etensresten en blikjes bier; we vinden echt van alles op straat”, vertelt Anthony. “De vuilste straat van Hoorn? Dat is verreweg de Siriusstraat, daar prikken we dan ook twee keer per week. Dat is hard nodig, want het vuil stapelt zich daar al gauw op en daar komt weer ongedierte opaf. Mensen gooien vanuit de flat van alles naar beneden, zelfs koelkasten, banken en matrassen. Ik doe dit werk al sinds 2012, maar er is in die jaren helaas niks veranderd.” Anthony was zelf jarenlang drugs- en drankverslaafd, maar toen zijn vriendin overleed ging bij hem een knop om. “Voor mijn kinderen moest en zou ik afkicken. Ik wist dat ik moest veranderen en stelde doelen voor mezelf op. Ik ben blij dat ik die stap genomen heb en ik vind het heerlijk om nu dit werk te doen. En als ik daar anderen mee kan helpen, geef ik mijn ervaringen graag door aan anderen.” 

Zonder oordeel

Zo is daar Joost, een van de andere deelnemers van de prikploeg die nauw met Anthony samenwerkt. “Na een GGZ-traject ben ik vorig jaar bij Reakt terechtgekomen en ik voel me hier helemaal op mijn plek. Ik vind het heerlijk om elke dag lekker buiten bezig te zijn. Bovendien heb ik veel aan de steun en het luisterend oor van Anthony, het is fijn dat hij ervaringsdeskundige is. Hij weet waar hij over praat.” Anthony vult aan: “Ik laat mensen altijd hun verhaal doen, zonder van tevoren een oordeel te hebben. Daar neem ik echt de tijd voor. We steunen elkaar in alles en praten altijd over oplossingen, want problemen zijn er immers al genoeg”, besluit hij.

Ben of ken je iemand die behoefte heeft aan ondersteuning? Kijk voor de mogelijkheden op www.reakt.nl.

Joost: "Ik vind het heerlijk om elke dag lekker buiten bezig te zijn. Bovendien heb ik veel aan de steun en het luisterend oor van Anthony. Hij weet waar hij over praat."
Joost (l) en Anthony ruimen vijf dagen per week afval op, onder andere in het Julianapark in Hoorn.