"Het is de kunst om de komende tijd goed en veilig door te komen en daarbij ook aandacht voor elkaar te hebben."
"Het is de kunst om de komende tijd goed en veilig door te komen en daarbij ook aandacht voor elkaar te hebben." Foto: Jan Siebring Fotografie

Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg blikt terug en kijkt vooruit

Algemeen

HOORN - Het einde van het jaar is in zicht en het nieuwe jaar ligt vlak voor ons. Een goed moment om in gesprek te gaan met Jan Nieuwenburg, sinds 2016 burgemeester van onze stad. Begin volgend jaar wordt hij herbenoemd door de Kroon - de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken. De Hoornse gemeenteraad wil namelijk dat Nieuwenburg de komende zes jaar de burgemeester van Hoorn blijft. “Ik hoop in die periode nóg meer mooie ontmoetingen te hebben.”

Jan Nieuwenburg (54), geboren in Haarlem, woont met veel plezier in Blokker, samen met zijn vrouw en drie dochters. “De jongste zit in groep 8 en de andere twee gaan naar het Oscar Romero.” Op de vraag hoe het met hem gaat, antwoordt hij: “Het gaat goed met me, hoewel we natuurlijk in een behoorlijk vreemde situatie zitten. Het is de kunst om de komende tijd goed en veilig door te komen en daarbij ook aandacht voor elkaar te hebben. Ik hoop dat we snel weer terug kunnen naar het ‘gewone leven’.” 

Een stad die je niet meer loslaat

De eerste periode van zijn burgemeesterschap heeft hij een mooie kennismaking met onze stad beleefd, waar hij met plezier op terugkijkt. “Ik heb het verhaal en de prachtige historie van de stad leren kennen en heb veel inwoners ontmoet. Ik merk dat inwoners van Hoorn trots zijn op hun stad. Ze vertellen er met veel enthousiasme over. Het zijn ijverige, betrokken, harde werkers die van aanpakken houden. Zij hebben de energie om iets voor de stad te betekenen, ook in coronatijd. En dat raakt mij. Maar het zijn ook mensen die goed van het leven kunnen genieten. Verder hebben we een actieve gemeenteraad, de stad staat nooit stil. Hoorn is een dynamische gemeente en het is een groot cadeau om hier burgemeester te mogen zijn. Elke dag is anders en dat geeft mij als burgemeester veel energie. Ook heb ik gemerkt dat Hoorn, als je er eenmaal woont, een stad is die je niet meer loslaat. Er heerst een groot saamhorigheidsgevoel en de stad heeft jong en oud heel veel te bieden. Er zijn zoveel mensen die hier al jarenlang wonen en ook jongeren, die vanwege studie tijdelijk ergens anders zijn gaan wonen, zie je later weer terugkeren naar Hoorn. Het is heerlijk wonen in onze stad.”

Spannende tijd

“De toekomst - in ieder geval de komende zes jaar - heeft mij veel te bieden. Ik hoop nóg meer mensen te leren kennen. Daarom zou het fijn zijn als straks weer de evenementen mogen plaatsvinden in de stad, zoals de Hoornse Stadsfeesten. Daar kun je elkaar immers ontmoeten. Ik zie daar enorm naar uit. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het carnaval in Zwaag dat nu op een later moment in het jaar, eind maart, wordt georganiseerd. Ik hoop echt dat dat gaat lukken.” Ook kijkt burgemeester Nieuwenburg uit naar de gemeenteraadsverkiezingen die in maart plaatsvinden. “Een mijlpaal voor de democratie van de stad. Er doen dit jaar twaalf politieke partijen mee en ik vind het mooi om te zien hoe zij campagne voeren en hard aan hun programma werken. Het wordt weer een spannende tijd. Wie worden mijn collega’s in het bestuur van de stad?”

Steun

Tot slot wil de burgemeester nog iets zeggen over de bijzondere tijd waarin we nu zitten. “Ik spreek regelmatig ondernemers en natuurlijk is deze lockdown weer een behoorlijke tegenslag. Maar gelukkig zie ik ook veel creativiteit bij die ondernemers en weten ze er met nieuwe middelen toch weer iets van te maken. Tegen de inwoners van Hoorn zou ik willen zeggen: geef elkaar zo veel mogelijk steun in deze tijd. Probeer ook vooruit te kijken naar een periode waarin we hopelijk weerbaar zijn tegen corona. En niet te vergeten: geniet van onze mooie stad. Ik wens iedereen veel geluk en gezondheid in het nieuwe jaar.”

"Het is heerlijk wonen in onze stad."

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Fractie Tonnaer stelt college vragen over opvang gevonden (zwerf)dieren in Hoorn Algemeen 8 aug, 16:46
Afbeelding
‘Prikkelarme kermis’ en familiedag in Hoorn Algemeen 8 aug, 15:57
Afbeelding
Meezingen met EJ Fillee bij poffertjeskraam op kermis Hoorn Algemeen 8 aug, 15:40
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Fietser aangereden in Blokker, politie onderzoekt ongeluk 112-nieuws 5 aug, 16:34
Afbeelding
Auto op de kop bij ongeluk op provinciale weg in Zwaag 112-nieuws 4 aug, 17:22
Afbeelding
Lisa leest voor Vrijwilligerspunt Partnerbijdrage 4 aug, 08:30
Afbeelding
Art Route Zwaag op 7 augustus vanaf 11.00 uur Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Vechtersbaas gevonden met politiehelikopter 112-nieuws 4 aug, 04:06
Afbeelding
Expositie in Oosterkerk Algemeen 2 aug, 11:25
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Uitgangpunten herontwikkeling locatie oude hockeyvelden vastgesteld Algemeen 2 aug, 09:15
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief