Fractievoorzitter aan het woord: Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer in Hoorn

Algemeen
"Stimuleringsregeling voor Wonen boven Winkels moedigen wij aan."
"Stimuleringsregeling voor Wonen boven Winkels moedigen wij aan." Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Roger Tonnaer, geboren en getogen in de binnenstad van Maastricht, is fractievoorzitter van Fractie Tonnaer, de grootste fractie in de gemeenteraad. Hij is fulltime gemeenteraadslid en heeft een grote interesse in kunst, muziek, kranten, tijdschriften en boeken. Hij bezoekt ook graag steden. 

Wat wil Fractie Tonnaer als eerste aanpakken in de gemeente Hoorn?

“De grootste nood op dit moment is de woningnood. Vooral voor jongeren en ouderen moet meer gebouwd worden. We moeten voorkomen dat jongeren wegtrekken uit Hoorn en de doorstroom moet gestimuleerd worden. De meest geschikte bouwlocaties zijn naar onze mening het Pelmolenpad, stationsgebied, Berkhouterweg, het terrein van de Glasbak en Bangert Oosterpolder. Verder is onze fractie voor lagere hoogbouw; dat betekent in principe maximaal 22 meter de hoogte in op plaatsen waar dat kan. De gemeente wil de komende tijd binnen de gemeentegrenzen twaalfduizend woningen gaan realiseren en dat is veel te veel. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van wijken en buurten. Wat ons betreft is het bouwen van een nieuwe woonwijk, in bijvoorbeeld de gemeente Koggenland of Drechterland, een betere oplossing. Goed overleg plegen met onze buren is noodzakelijk en buiten de gemeentegrenzen bouwen is noodzaak.” 

Wat zijn de hete hangijzers in de gemeente?

“Hét hete hangijzer is de hoogbouw. Onze fractie is tegenstander van hoogbouw op kleine inbreilocaties, zoals plan de Vrijeheid en de Nieuwe Steen. Wij zeggen: bouw niet te veel én niet te hoog. Als er twaalfduizend woningen gebouwd worden, komen er dus zo’n 25.000 extra inwoners bij. Dat kan onze stad niet aan. Hoorn is een stad met een provinciale uitstraling en dat willen we graag zo houden. Verder maakt Fractie Tonnaer zich zorgen om de binnenstad. Dat moet een economisch centrum blijven waar consumenten naartoe komen. Dat er veel woningen boven winkels gerealiseerd worden in de binnenstad is een goede ontwikkeling. Stimuleringsregeling voor Wonen boven Winkels moedigen wij aan.” 

Hoe zit de gemeente Hoorn er over tien jaar uit?

“Er wordt dan meer gewoond in de binnenstad, er is minder winkelleegstand en de stad is schoner. Ook zouden wij meer bloemmanden en sfeerverlichting willen en kunnen meer historische panden worden aangelicht. Hopelijk is Hoorn over tien jaar een toegankelijke binnenstad met voldoende, volledig ondergrondse parkeermogelijkheden en een (ondergrondse) fietsenstalling.”

Waarom zouden kiezers op Fractie Tonnaer moeten stemmen?

“Fractie Tonnaer is altijd actief, het hele jaar door. Niet alleen de laatste weken vóór de gemeenteraadsverkiezingen. Wij hebben goede contacten met de inwoners en weten daardoor wat er speelt in de stad.”