Sandra: "Het is het mooiste beroep van de wereld."
Sandra: "Het is het mooiste beroep van de wereld." Foto: Anouk Emmerich

Sandra Boorsma uit Zwaag wás kraamverzorgende en is nu uitvaartbegeleider

Algemeen

ZWAAG - Een carrièreswitch maken; veel mensen dromen ervan, maar doen het niet. Het is een stap die je moet durven maken. Sandra Boorsma (52) uit Zwaag weet er alles van. Zij is 22 februari gestart met haar eigen bedrijf: Sandra Boorsma Uitvaarbegeleiding. Hiermee maakt zij een behoorlijke switch, want hiervoor werkte ze jarenlang bij een kraambureau. Van het begin van het leven naar het eind van het leven. “Beide een mooie verbinding. En hoewel je op het eerste gezicht zou denken dat uitvaartbegeleiding iets compleet anders is, zijn er juist heel veel overkomsten”, zegt Sandra. “Ik heb er zó veel zin in. Daarom vertrouw ik erop: dit wordt mijn jaar.”

Ik wil nog één keertje vlammen

32 jaar geleden begon de carrière van Sandra dus als kraamverzorgende. “Dat heb ik tien jaar gedaan en daarna werkte ik op de planning en later als intaker bij het kraambureau. Waarom ik voor dit vak had gekozen? Tja, ik zorg graag voor mensen en vond baby’s toen heel leuk. Bovendien houd ik van ‘dingen regelen’. Ik heb heel veel bevallingen meegemaakt en vond het elke keer weer bijzonder dat ik zo’n privémoment van iemand mee mocht maken. Als kraamverzorgende werd ik ook ingezet bij gezinnen waar het kindje was overleden. Ik had dus toen al regelmatig met de dood te maken in mijn werk.” 

Jobcoach

Toen Sandra vijftig jaar werd, betekende dat voor haar een soort keerpunt. “Ik stelde mezelf de vraag: is dit wat ik wil? Ik had sterk het gevoel dat ik nog één keer in mijn leven iets wilde betekenen en wilde vlammen. De vraag was alleen: waarmee? Ik ben met een jobcoach om tafel gegaan en daar kwam uit dat uitvaartbegeleider wel iets voor me zou zijn. Een beroep dat ik nooit heb overwogen, maar toen ik het hoorde wist ik meteen: dat ís het, dat past bij mij! Om een goed beeld te krijgen van het werk, kreeg ik van de jobcoach als opdracht om een uitvaartbegeleider te bellen en alle vragen te stellen die ik maar had. En zo kwam ik in contact met Monique Bankras. Vervolgens heb ik een jaar lang in een uitvaartcentrum gewerkt waar ik de kneepjes van het vak leerde. Maar ik wilde meer. Ik wilde uitvaarbegeleidster te worden. In mijn achterhoofd speelde het al het idee om mijn eigen bedrijf te starten. Op een dag opperde mijn man: waarom ga je niet voor jezelf beginnen? En toen is het idee geboren om mijn eigen bedrijf te starten. Mijn hele gezin staat er achter dat ik mijn droom achterna ga. Ik ben ze daar erg dankbaar voor. Mijn dag kan zomaar een onverwachtse wending krijgen. Ik heb stagegelopen bij Monique Bankras en ondertussen is mijn opleiding helemaal afgerond. Ik ben nu helemaal klaar om aan de slag te gaan, met alle passie die ik in me heb.”

Energie

“Het is echt het mooiste beroep van de wereld”, glundert Sandra. “Ik haal er zoveel energie uit! Het blijft bijzonder dat je bij deze laatste fase zoveel kunt betekenen voor de nabestaanden. Dat bezorgt mij een mooi, intens gevoel. De nabestaanden zitten vaak in een rollercoaster en hebben geen idee wat er allemaal geregeld moet worden. Er komt zoveel op ze af. Ik neem de familie op een rustige manier mee in het proces en bespreek alles stap voor stap.”

Liefdevol en persoonlijk

Sandra vindt het belangrijk om zich als uitvaartbegeleider te onderscheiden. “Er is op uitvaartgebied zó veel mogelijk en daar is lang niet iedereen van op de hoogte. Mijn uitgangspunt is: een uitvaart moet passen bij iemands persoonlijkheid en bij de wensen van de overledene. Dat betekent dat ik niet per se uit ga van een standaard uitvaart. Ik zal er alles aan doen om het zo persoonlijk mogelijk te maken. Wanneer iemands lievelingskleur bijvoorbeeld geel was, probeer ik een gele rouwauto te regelen, om maar even iets te noemen. Ik vind het belangrijk dat de nabestaanden kunnen terugkijken op een uitvaart die liefdevol is en bij de overledene past. En natuurlijk, wanneer iemand een standaard uitvaart wenst, is dat ook mogelijk. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in baby- en kinderuitvaarten; daar heb ik een aparte opleiding voor gevolgd. Maar de belangrijkste reden waarom mensen voor mij zouden moeten kiezen, is om de persoon die ik ben. Er moet een klik zijn, zo is het nu eenmaal. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in en kijk uit naar alles wat op mijn pad gaat komen!”

Meer informatie? Kijk op www.sandraboorsma.nl . Sandra werkt samen met Monique Bankras Uitvaartbegeleiding.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Liberaal Hoorn en DRP: ‘Veiligere oversteekplaatsen voor fietser en voetganger’ Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Prismalocatie in Hoorn vandaag tijdelijk afgesloten door oefening Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Bewoners Kersenboogerd protesteren bij stadhuis in Hoorn Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Hoorn organiseert activiteiten tijdens Kinderboekenweek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten tijdens Regenboogweek in Hoorn en Westfriesland Algemeen gisteren
Afbeelding
Leden postzegelvereniging de Post-Hoorn komen samen in de Huesmolen Algemeen 27 sep, 14:15
Afbeelding
Jaarlijkse viering in Koepelkerk met Maria van Hoorn Algemeen 27 sep, 14:00
Afbeelding
Start leesclub filosofie in Hoorn Algemeen 27 sep, 13:26
Afbeelding
Waarom elektrisch rijden steeds interessanter wordt Algemeen 26 sep, 15:41
Afbeelding
Smalle Beurzen Festival in Hoorn Algemeen 26 sep, 15:24
Afbeelding
Brilshop Opmeer viert feest Partnerbijdrage 26 sep, 15:21
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Dijklander Ziekenhuis in Hoorn start met AYA-team voor zorg aan jongvolwassenen met kanker Algemeen 26 sep, 10:52
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief