Prins Pétaqi nieuwe prins carnaval van Het Masker in Zwaag

Algemeen
Prins Pétaqi (Peter Takken) met zijn drie dochters Yentl, Ashley en Kyara (v.l.n.r.) als hofdames.
Prins Pétaqi (Peter Takken) met zijn drie dochters Yentl, Ashley en Kyara (v.l.n.r.) als hofdames. Foto: Fokko Drijver / Carnavalsvereniging Het Masker

ZWAAG - Zaterdagvond 26 februari 20.45 uur; voor de ingang van de ‘Leuttempel’ - oftewel café De Witte Valk in Zwaag - staat een lange rij mensen te wachten. Zij willen nu eindelijk weleens weten wie de nieuwe prins van carnavalsvereniging Het Masker wordt. Bovendien betekent dit voor het vijfhonderdkoppige publiek eindelijk weer eens ouderwets genieten van een avondje in de kroeg, zonder dat je anderhalve meter afstand van elkaar hoeft te houden en op de klok hoeft te kijken. Hoewel... om 23.11 uur is het moment daar en worden de nieuwe prins en zijn hofdames bekendgemaakt.

Carnaval is nu thuis hét onderwerp van gesprek

Afgelopen december al besloot Het Masker om het carnavalsweekend te verplaatsen naar het laatste weekend van maart. Dat betekent dat de Grote Optocht dit jaar zondag 27 maart plaatsvindt. De prinsbekendmaking, die traditiegetrouw altijd rond 11 november gepland staat, was nu naar 26 februari (in het oorspronkelijke carnavalsweekend) verplaatst. Omdat de Zwaagse carnavalsvereniging honderd procent zekerheid wilde hebben dat carnaval dit jaar weer ‘normaal’ gevierd kan worden, was er lange tijd nog geen prins carnaval bekend. “Wij zijn pas een week of drie geleden gevraagd”, laat Peter Takken (59), alias prins Pétaqi, weten. Samen met zijn drie dochters Ashley (24), Kyara (22) en Yentl (15) staat hij dit seizoen aan het roer van het carnavalsgekke Zwaag. “Toen ik gevraagd werd als prins, hoefde ik daar niet lang over na denken. Alleen had ik wel twee ‘eisen’: mijn vrouw Sandra, die net haar eigen bedrijf is gestart, moest erachter staan én ik wilde heel graag dat mijn dochters hofdames zouden worden. En tja, ik heb er nu eenmaal drie, dus dit jaar zijn er voor het eerst in de geschiedenis van Het Masker maar liefst drie hofdames”, lacht Peter. “We proberen alles zoveel mogelijk met z’n vieren te doen. Ashley woont in Hoevelaken en zal er daardoor niet altijd bij kunnen zijn, maar dan kan Yentl haar ‘vervangen’. Dat ik dit met mijn dochters mag beleven is natuurlijk prachtig. Carnaval is bij ons thuis nu elke dag hét onderwerp van gesprek, dat begrijp je. De meiden vinden het volgens mij nóg leuker dan ik. Dit is voor hun een meisjesdroom die uitkomt.”

Kroon op het werk

Ervaring heeft de nieuwe prins overigens genoeg. Peter was maar liefst 29 jaar lid van Het Masker, eerst als Raad van Elf-lid en de laatste jaren als bestuurslid. Ook was hij jarenlang secretaris van de optochtcommissie. Dat hij nu als prins gekozen is, is voor Peter de kroon op het werk. “De kans was groot dat het er een keertje aan zat te komen”, zegt hij. “Maar ik had geen idee wanneer. En elk nadeel heeft zijn voordeel, want ik ben blij dat ik het niet maanden geheim heb hoeven houden. Die drie weken waren al lastig genoeg.” Het was allemaal kort dag, maar Peter en zijn dochters stonden zaterdagavond te schitteren op het podium. “Onze kleding moest binnen no-time geregeld en gemaakt worden. Dat was een uitdaging. In Den Bosch hebben we de stof uitgezocht en vervolgens heeft Ilona Swerissen binnen een week onze kleding gemaakt. Zij verdient een dikke pluim!”

Lentecarnaval

Peter en zijn hofdames kijken uit naar het carnavalsweekend en hopen zondag 27 maart weer veel publiek langs de kant te zien tijdens de Grote Optocht. “De meeste grote groepen doen dit jaar weer mee met mooie praalwagens. Misschien allemaal ietsje kleiner, maar kwalitatief niet minder. En misschien wordt het wel een jaar waarin mensen vanuit hun stoeltje in de voortuin kunnen genieten van al het moois dat voorbij komt. We hebben immers voor het eerst een lentecarnaval! Afgelopen zondag, de dag dat de optocht eigenlijk plaats had gevonden, was het natuurlijk prachtig weer. Maar ik heb Piet Paulusma even gebeld en hij belooft: 27 maart krijgen we datzelfde zonnetje, maar dan tien graden warmer.”

Meer informatie over carnaval in Zwaag en het complete programma zijn te vinden op www.carnavalzwaag.nl .

Een lange rij wachtenden voor de Leuttempel.