Aan de slag in centrumgebied Kersenboogerd Hoorn

Algemeen
2 maart tekenden Hemubo en Intermaris de intentieovereenkomst voor de aanpak van de woningen.
2 maart tekenden Hemubo en Intermaris de intentieovereenkomst voor de aanpak van de woningen. Foto: aangeleverd

HOORN - Na een zorgvuldige voorbereidingstijd kan Intermaris nu daadwerkelijk aan de slag in centrumgebied Kersenboogerd. Woensdag 2 maart tekenden Hemubo en Intermaris de intentieovereenkomst voor de aanpak van de woningen. Gestart wordt in de straten Patio en Pergola. De bewoners hebben daar inmiddels een huisbezoek gehad en verreweg de meeste bewoners kijken uit naar de werkzaamheden en het aantrekkelijker maken van hun buurt.

Met het officieel ondertekenen van de intentieovereenkomst geven Intermaris en Hemubo aan dat ze samen aan de slag gaan in het centrumgebied Kersenboogerd. Sterker nog, ze zijn al gestart in februari. Met elkaar en met HVC, die het warmtenet aanlegt in het gebied, zijn er al opnames in de woningen gedaan en technische voorbereidingen. In de zomer starten de werkzaamheden aan de woningen.

Warmtenet

Intermaris volgt met haar werkzaamheden de route van HVC. HVC start met de aanleg van de hoofdleidingen voor het warmtenet. Betsy Perk is het eerste complex dat aangesloten wordt op het warmtenet. Vervolgens start HVC met het aanleggen van het net in de buurt Patio en Pergola. HVC, Intermaris, Hemubo en gemeente kijken met elkaar wat de meest logische volgorde is van de werkzaamheden. Daarbij moeten zij rekening houden met een aantal zaken. Met de werkzaamheden van Liander, de toegankelijkheid voor hulpdiensten én dat de overlast voor bewoners van zo kort mogelijke duur is. Samenwerken is dus essentieel om alles goed te laten verlopen.

Elektrisch koken

Per buurt wordt straks gestart met het klaarmaken van de woningen voor aansluiting op het warmtenet. Voor Intermaris betekent dit dat zij energetische aanpassingen in de woning doet. Daar waar nodig worden isolerende maatregelen toegepast. Dit wordt gelijk gecombineerd met onderhoud, zoals vervangen van badkamers, keukens en toiletten (waar dit nodig is). Alle keukens worden geschikt gemaakt voor elektrisch koken. Bewoners ontvangen daar een vergoeding voor, zodat ze een elektrisch kooktoestel aan kunnen schaffen.

Bewonersparticipatie

Na deze werkzaamheden volgen de esthetische aanpassingen. “Dit is niet alleen om (het gevoel van) de veiligheid te vergroten, maar hiermee krijgt elk buurt ook een eigen identiteit. Uiteraard doen we dit samen met de bewoners. Intermaris heeft bewonersparticipatie hoog in het vaandel staan”, aldus Han Leurink, directeur Wonen en Vastgoed van Intermaris. Dat eigen karakter per buurt wil Intermaris bereiken door het aanbrengen van accenten aan de buitenzijde van de woningen. Denk hierbij aan het vervangen van hekwerken, aanpassen van kleuren, accenten aanbrengen in het metselwerk. In de eerste buurt Patio en Pergola heeft Intermaris al een groep bewoners die zich heeft aangemeld om hierover mee te denken. De gemeente heeft ook een grote rol als het gaat om de binnenterreinen, het afsluiten van de portieken en het openbaar gebied. In het voorjaar gaat Intermaris samen met bewoners, gemeente en (tuin)architecten om tafel. In een aantal workshops komen partijen dan tot uitwerkingen voor de buurt Patio en Pergola, waar iedereen blij mee is.