Jort (22) uit Hoorn staat in de finale van Misters of the Netherlands

Algemeen
Jort:
Jort: "Ik wil een rolmodel zijn voor mensen die het nodig hebben." Foto: aangeleverd

HOORN - Jort Runia (22) uit Hoorn twijfelde geen moment toen hij van kennissen hoorde dat hij zich in kon schrijven voor de grootste mannelijke schoonheidsverkiezing van Nederland. Samen met negentien andere deelnemers staat hij in de finale van Misters of the Netherlands 2022. Op 21 mei zal de uitslag bekend worden, en terwijl Jort vol spanning afwacht heeft hij genoeg ervaringen om te delen met ons.

Door Anjali Agterberg

Misters of the Netherlands is op zoek naar de mooiste man van Nederland. Ryan Sheikrojan, oprichter van de organisatie, liet de verkiezing die hij oprichtte in 2018 binnen vier jaar groeien tot de grootste mannelijke schoonheidsverkiezing in Nederland. Vijf juryleden kozen twintig finalisten uit zeventig mannelijke deelnemers, waar Jort er één van is: “Ik kreeg veel berichten van mensen die zich afvroegen of dit niet iets voor mij was. Ik heb een bericht gestuurd naar het bestuur en drie weken later was er een casting waar ik naartoe ben gegaan.” De eerste paar rondes verliepen soepel, vertelt Jort: “Ik kwam binnen en kreeg een nummer. Ik was nummer 27, moest een wit shirt aantrekken en ging in een lange rij staan voor de eerste ronde. We moesten ons in groepjes van drie voorstellen aan de jury; de oprichter van de organisatie, de winnaars van de afgelopen jaren en de vrouwelijke winnaar van Misses of the Netherlands. Ze stelden allerlei soorten vragen, zoals waarom we meededen en wat we zouden doen om de wereld beter te maken. Na de vragen kwam de tweede ronde; we moesten in rijen staan zonder shirt terwijl er werd gekeken naar je lichaam. Na deze twee rondes en lang wachten kregen we te horen wie er werden geselecteerd voor de finale. Wel een grappig verhaal eigenlijk: ik werd niet genoemd en dacht dat ik naar huis kon gaan, maar werd als laatste opgeroepen om me te melden; ik was de laatste finalist! Zoals je je wel kunt voorstellen was ik extreem blij.”

IJdel

Hoewel hij voor het meedoen een andere visie van schoonheidsverkiezingen had, besloot hij zich er toch aan te wagen. Jort vertelt dat hij eerst dacht dat het maar een rare wereld was: “Mijn gedachten zijn tijdens dit proces flink veranderd, ik ben er nu achter gekomen dat het eigenlijk heel leuk is om jezelf te kunnen ontwikkelen in persoonlijke groei en hoe je graag gezien wil worden door anderen. Dit wereldje is een plek waar je jezelf goed kunt promoten.” Ook vindt hij het logisch als andere mensen denken dat deze verkiezingen oppervlakkig zijn, maar vindt hij ook dat deze mensen zich wat meer zouden kunnen inlezen over dit onderwerp. Het gaat naar zijn mening namelijk niet alleen om uiterlijk, maar ook over karakter en persoonlijkheid. Terwijl Jort dacht dat zijn kansen vervlogen waren, hield hij hoop: “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet had verwacht dat ik zo ver zou komen, omdat ik redelijk ijdel en heel zelfverzekerd ben. Ik zou niet meedoen als ik geen kans op winnen zou zien.”

Niet vals

Over het meedoen is Jort erg positief. “Tot nu toe vind ik deze ervaring heel erg leuk, ik ben samen met negentien andere jongens één van de finalisten op dit moment. Het is voor de meesten en mezelf vrij nieuw, maar we lijken best veel op elkaar met betrekking tot karakter. Ik kan het goed vinden met ze en het is leuk om dit allemaal mee te maken. De competitie begon natuurlijk heel vriendschappelijk, en naarmate we dichterbij komen is het steeds meer een echte wedstrijd, maar gelukkig wordt er niet vals of gemeen gespeeld en helpen en steunen we elkaar wel als dat nodig is. We beleven dit avontuur samen.”

Stemmen

“De finale wordt live uitgezonden via Facebook en andere social media, en er zijn tickets beschikbaar om de wedstrijd in het echt mee te maken op 21 mei. We winnen geen geldbedrag, maar de tickets voor de reizen naar het buitenland worden wel betaald. Degene die wint gaat namelijk meedoen aan internationale competities om uiteindelijk te proberen ‘de mooiste man van de wereld’ genoemd te worden. Ik kan momenteel niet zien hoeveel stemmen ik heb, maar ik ben dagelijks bezig met het binnenhalen van stemmen door veel te plaatsen op social media. Stemmen kun je doen door te sms’en naar 7733 met de tekst ‘VOTE mister Jort’. Ik hoop dat ik genoeg stemmen binnenhaal!” Naast het hopen op stemmen wil Jort ook andere dingen bereiken. “Ik wil iets doen met de ervaringen die ik opbouw, dus ik hoop dat ik veel netwerkconnecties maak om mensen te kunnen inspireren en echt iets voor ze betekenen. Ik wil een rolmodel zijn voor mensen die het nodig hebben.”