Tina Marshall en haar zoon Joshua uit Hoorn doen samen mee aan ‘Klimmen tegen MS’

Algemeen
Tina Marshall (58) en haar zoon Joshua Stokes (29) zijn bijna klaar voor de beklimming van de Mont Ventoux.
Tina Marshall (58) en haar zoon Joshua Stokes (29) zijn bijna klaar voor de beklimming van de Mont Ventoux. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Of de ziekte nou wel of niet erfelijk is, is niet met zekerheid te zeggen, maar feit is wel dat Tina Marshall (58) en haar zoon Joshua Stokes (29) uit Hoorn allebei MS (multiple sclerose) hebben. Tina kreeg de diagnose in 2010, haar zoon in 2018. Omdat over MS nog veel onbekend is, is onderzoek naar de ziekte heel hard nodig. Daarom doen Tina en Joshua maandag 6 juni, tweede pinksterdag, mee aan ‘Klimmen tegen MS’. Die dag gaan zij samen de sportieve uitdaging aan en beklimmen wandelend de ruim negentienhonderd meter hoge Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk. De route naar boven is 26 kilometer lang. 

Wij weten zelf hoe onvoorspelbaar deze ziekte is

Ruim 25.000 Nederlanders ondervinden dagelijks de gevolgen van MS, een chronische zenuwziekte met een onzeker en grillig verloop. “Bij mij begon het met uitvalsverschijnselen in mijn been”, vertelt Tina. “Daar heb ik overigens op dit moment geen last meer van. Ik ben vaak moe en heb last van pijnlijke ogen. Verder voel ik mij gelukkig redelijk gezond. Op dit moment doe ik mee met een onderzoek ‘Leef! met MS’. Dit onderzoek is in samenwerking met het VU, waarbij ik meer op mijn voeding let. Ik merk dat ik daar echt baat bij heb.” Joshua heeft wat meer last van de ziekte. “Bij mij zijn het vooral mijn ogen. Ik ben sowieso snel moe, maar ik krijg dan ook een wazig zicht. In eerste instantie werd ik dan ook doorverwezen naar de opticien toen ik klachten kreeg. Er werd niet aan MS gedacht. Pas toen ik zelf aangaf dat mijn moeder MS had, kreeg ik een MRI-scan waarop de ontstekingen en het littekenweefsel duidelijk te zien waren.”

Sámen iets doen

Wat meer dan tien jaar geleden begon als een kleinschalig initiatief, waarbij een aantal vrienden een sportieve uitdaging wilde koppelen aan een goed doel, is uitgegroeid tot het grootste Nederlandse wieler- en loopevenement op de flanken van de legendarische Kale Berg, de Mont Ventoux. Tina: “Een oplossing voor MS is er nog niet en daarom is meer onderzoek nodig. Zo hopen we mensen met MS in de toekomst te kunnen helpen. We weten zelf hoe onvoorspelbaar de ziekte is.” Het geld dat tijdens dit evenement wordt ingezameld gaat naar een aantal grote MS-onderzoekscentra en zij bepalen zelf waar de beurs aan wordt besteed. Naast de sportieve uitdaging en het goede doel vinden Tina en Joshua het vooral ook leuk om sámen iets te doen. “Toen mijn moeder net wist dat ze MS had, zijn we samen gaan skydiven. En een jaar of vier geleden deden we samen mee aan de Rokjesdagloop in Amsterdam, ook om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS.” 

Trainen

Tina en Joshua bereiden zich ieder op hun eigen manier voor op de beklimming van de Mont Ventoux. “Ik probeer zo veel mogelijk te lopen”, zegt Joshua. Tina heeft helaas op dit moment een blessure, maar hoopt het trainen binnenkort weer op te pakken. “Ik was in januari al begonnen met lopen via een training schedule. Straks wil ik ook naar de sportschool om daar op een loopband te gaan lopen. Daarmee kan je ook een steile klim oefenen. We hebben er allebei het volste vertrouwen in dat we die top gaan bereiken.”

Sponsors

Tina en Joshua zijn hard op zoek naar bedrijven die willen sponsoren om zo de kosten van de vlucht en het verblijf zo laag mogelijk te houden. Daar is ongeveer duizend euro voor nodig. “Maar alle kleine beetjes helpen”, benadrukt Tina. 

Doneren

Joshua en Tina doen mee onder de naam ‘Multiple (s)mileS. Wie mee wil helpen in de strijd tegen MS, kan heel gemakkelijk een donatie doen op de teampagina via de website klimmentegenms.moves.ms . Scan de QR-code bij dit artikel; dan kom je meteen op de teampagina van Tina en Joshua terecht. Alle bedragen, klein of groot, zijn welkom. 

Afbeelding