Dagtocht met camper voor kinderen van Kinderkledingbank Hoorn

Algemeen
Bianca Hofmeijer van de Kinderkledingbank Hoorn is blij dat de Kinderdagtocht ook dit jaar weer georganiseerd wordt.
Bianca Hofmeijer van de Kinderkledingbank Hoorn is blij dat de Kinderdagtocht ook dit jaar weer georganiseerd wordt. Foto: vincentdevriesfoto.nl

ZWAAG - Vorig jaar werd de Kinderdagtocht voor het eerst georganiseerd en dat liep volgens coördinator Klaas Drok van vereniging De Blije Camperaars ‘als een tierelier’. Dit jaar krijgt het evenement een vervolg op zaterdag 27 augustus. Zestig kinderen die ingeschreven staan bij de Kinderkledingbank aan De Oude Veiling in Zwaag, plus hun begeleiders, beleven die zaterdag een prachtige dag die ze niet gauw meer vergeten.

Geweldig, al die blije kindergezichtjes

De Blije Camperaars heeft ongeveer 120 leden en is een groeiende vrijwilligersorganisatie die camperevenementen organiseert door heel Nederland. “Een evenement waarbij we kinderen een mooie dag bezorgen stond al heel lang op mijn wensenlijstje”, laat Klaas weten. “Vorig jaar, de eerste keer, was een groot succes. Na afloop zag ik al die blije kindergezichtjes en dat was geweldig. Daar krijg je gewoon tranen in je ogen van, zó mooi.” 

Showband Hoorn

Dit jaar gaan zestig kinderen mee, dus ook zestig campers van eigenaren uit heel Nederland en zelfs uit België. “Ieder kind wordt, samen met zijn of haar begeleider, gereden in een eigen camper. Het wordt ook dit jaar weer een leuke dag. De kinderen gaan naar het Bakkerijmuseum, Kasteel Radboud in Medemblik en naar Ballorig in Zwaag. Het vertrek- en eindpunt is bij de Grashaven in Hoorn. Op de terugweg, aan het einde van de dag, stoppen we bij de brandweerkazerne in Hoorn, waar Showband Hoorn ons op staat te wachten. Vervolgens gaan we met de showband voorop door de straten van Hoorn op weg naar de Grashaven. Een grandioos moment natuurlijk.”

Leuke tijd beleven

Bij de Kinderkledingbank in Zwaag zijn maar liefst 3522 kinderen en jongeren tot 21 jaar uit heel Noord-Holland, en zelfs daarbuiten, ingeschreven. “Elke week komen er nieuwe aanmeldingen bij”, laat Bianca Hofmeijer weten. Zij runt de kinderkledingbank al dertien jaar. Elke maand mogen kinderen vijf kledingstukken in de winkel uitzoeken, plus vijf andere items die je niet ‘aan kunt trekken’, zoals speelgoed of schoolspullen. De winkel kent ook een aparte kraamafdeling met kraampakketten, maar ook spullen voor de baby-uitzet. Het woord ‘kledingbank’ dekt de lading dus eigenlijk niet meer. Voor kinderpartijtjes en verjaardagen heeft Bianca ook alles in huis. Bovendien worden elk jaar meerdere uitjes georganiseerd voor de kinderen. Zo worden vakanties en weekendjes weg gepland, maar ook bezoekjes aan een dierentuin of pretpark. “Ik vind het belangrijk dat ook deze kinderen overal aan mee kunnen doen en een leuke tijd beleven. Daarom ben ik heel blij dat de Kinderdagtocht weer georganiseerd wordt.” 

Jeugdraad

De kinderkledingbank heeft een jeugdraad die uit twaalf kinderen bestaat. “Zij weten wat leeftijdsgenootjes leuk vinden en waar dus behoefte aan is”, legt Bianca uit. “Deze kinderen zijn zelf ook bij de kinderkledingbank ingeschreven. Zij organiseren de uitjes en regelen dan zelf de sponsors, maar geven bijvoorbeeld ook presentaties op school. Zij zijn dus het gezicht van de kinderkledingbank.” 

Nieuwe plannen

Bij de kinderkledingbank in Zwaag werken 43 vrijwilligers. Niet alleen in de winkel, maar ook achter de schermen verrichten zij veel werk. Een groot probleem is de opslag van spullen. “Wanneer mensen iets komen brengen, moeten we dat direct in de winkel een plaats geven. We hebben geen ruimte voor opslag, daar is het hier te klein voor.” Naast het feit dat de kledingbank hier uit zijn jasje groeit, wordt het Bianca ook te zwaar. Ze heeft reumatoïde artritis (RA), een chronische aandoening die voor pijnlijke en stijve gewrichten zorgt. “Vorig jaar heb ik al aangegeven dat ik ermee wil stoppen. Ik heb de gemeente Hoorn nu laten weten dat 1 juni mijn absolute einddatum is. Op deze manier lukt het me gewoon niet om verder te gaan, ook financieel niet. Gelukkig wil de gemeente er alles aan doen om een vervolg te geven aan de kinderkledingbank. Ze doen echt hun best. Er zijn zelfs al concrete plannen waar ik helaas nog niets over kan zeggen, maar ik zie de toekomst vol vertrouwen tegemoet.”

De Kinderkledingbank Hoorn is te vinden aan de De Oude Veiling 106 in Zwaag. Wie spullen wil inbrengen, kan terecht op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. 

Dit jaar gaan zestig kinderen mee, dus ook zestig campers van eigenaren uit heel Nederland en zelfs uit België.