Vragen over onderhandse grondverkoop voormalige hockeyvelden Hoorn

Algemeen
Afbeelding
Foto: Google Maps

HOORN - De gemeenteraad heeft 15 juni 2021 besloten om de oude hockeyvelden aan de Nieuwe Steen aan te wijzen als locatie voor de bouw van een Integraal Kind en Expertisecentrum (IKEC) voor 450 leerlingen. Tevens werd besloten op dezelfde locatie 140 appartementen te bouwen. De geplande bouw van drie sportzalen werd teruggebracht naar één grote of twee kleine sportzalen. Fractie Tonnaer is voor de bouw van een IKEC in combinatie met 40 ouderenwoningen. “140 appartementen vinden wij te veel voor de Nieuwe Steen”, aldus fractievoorzitter Roger Tonnaer. De fractie heeft een brief geschreven aan het college van b & w.

“Initiatiefgroep Bewoners Woonwijk Nieuwe Steen (IBWNS) wil, namens de bewoners van de Nieuwe Steen, door middel van echte burgerparticipatie betrokken worden bij de plannen voor de ontwikkeling van de oude hockeyvelden. Zij heeft voorgesteld om 40 woningen te bouwen voor ouderen. IBWNS heeft verder geadviseerd de plannen voor een IKEC en appartementen om te draaien. Het voorstel is om het IKEC te bouwen in de richting van de Blokmergouw en de appartementen te bouwen richting de wijk. Daardoor is het mogelijk een directe ontsluiting te maken tussen IKEC en de Blokmergouw. Met deze directe aansluiting op de Blokmergouw worden leerlingenvervoer en ander verkeer door de wijk voorkomen. Voordat de gemeenteraad op 15 juni 2021 het raadsvoorstel aannam, had het college al in januari 2019 een intentieovereenkomst gesloten met Intermaris en was in augustus 2020 een grondprijs afgesproken met BPD. Alles wijst erop dat u met Intermaris en BPD een onderhandse afspraak voor grondverkoop heeft gemaakt, terwijl een dergelijke grondverkoop in strijd is met de uitspraak van de Hoge Raad. Zoals u weet of zou moeten weten, geldt de uitspraak van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 ook voor onderhandse grondtransacties die vóór 26 november 2021 zijn afgesloten. Het college lijkt dat ook te beseffen. U overweegt althans het verkoopproces anders te doen dan eerder heeft plaatsgevonden. Vaag blijft u over de wijze waarop de ‘extra processtap’ van grondverkoop aan Intermaris en projectontwikkelaar BPD wordt uitgevoerd. Volgens ons moet u zich houden aan de uitspraak van de Hoge Raad. Dat betekent dat de grondverkoop alleen kan plaatsvinden na een open marktconsultatie. Fractie Tonnaer heeft zich voorgenomen om de vernieuwde verkoop of ‘extra processtap’ scherp in de gaten te houden en eventueel voor te leggen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Exclusieve grondverkoop aan projectontwikkelaar BPD en Intermaris zal geen rechter accepteren.”

Fractie Tonnaer vraagt het college om de ideeën van de wijkbewoners voor het omdraaien van de bouw over te nemen en uit te voeren. Ook vraagt de fractie of het college begrijpt dat de bouw van een IKEC in combinatie met 140 appartementen negatieve gevolgen heeft voor de realisering van een IKEC.