De preventieve VR-game is naar verwachting in januari 2023 voor elke groep acht van de basisschool en brugklas van het voortgezet onderwijs beschikbaar.
De preventieve VR-game is naar verwachting in januari 2023 voor elke groep acht van de basisschool en brugklas van het voortgezet onderwijs beschikbaar. Foto: aangeleverd

Financiering VR-game tegen steekgeweld onder jongeren: ook gemeente Hoorn draagt bij

Algemeen

HOORN - Steekgeweld onder jongeren is een probleem. Gebruik van messen door jongeren van rond de vijftien is geen uitzondering meer. Jongerenwerk Den Helder wil hier iets aan te doen door haar preventieve aanbod op een innovatieve wijze uit te breiden, maar vooral door aan te sluiten op de leefwereld van jongeren. De VR-game Re: Action is geboren.

Met de VR-bril stapt de jongere een interactieve, digitale ervaringswereld binnen waarin de keuzes van de speler een directe invloed hebben op de gebeurtenissen in de game. De jongere wordt voor dilemma’s geplaatst om gewelddadige situaties op straat, met name met steekwapens, niet te laten gebeuren of escaleren. Draag ik een mes of niet? Gevolg is bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid, maar ook ondervinden dat er altijd ruimte is om bijvoorbeeld hulp te vragen. Na het spelen van het spel gaan jongerenwerkers van hun eigen gemeente in gesprek met de jongeren.

Lancering

In september 2021 lanceerde MEE & de Wering in samenwerking met Jongerenwerk Den Helder, Games For Health, AdSysCo en ImproVive het prototype van de VR-game Re: Action tegen steekgeweld onder jongeren.

Gemeenten

De financiering voor Re: Action is na negen maanden fondsen werven gereed om doorontwikkeld te worden. Bestuurder van MEE & de Wering Rob Hartings: “We komen nog iets te kort. Daarom gaan we door met fondsen werven, want we kunnen als MEE & de Wering niet alle overige kosten op ons nemen. Maar we starten wel met de ontwikkeling. Gelukkig is er veel draagvlak vanuit het veld. Veel gemeenten uit Noord-Holland dragen financieel bij zoals gemeenten Zaanstad, Alkmaar, Schagen, Texel, Hollands Kroon, Den Helder, Hoorn, Beverwijk en Heemskerk. Maar ook softwarebedrijf AdSysCo en welzijnsinstellingen zijn enthousiast, en willen de totstandkoming van de game graag realiteit zien worden om de game daarna te gebruiken. ’s Heeren Loo doet mee, de SMD uit Zaanstad, Stichting Radar WMO diensten uit Schiedam en Versa Welzijn uit Hilversum. Ook gemeente Rotterdam draagt zijn steentje bij, en Sociom uit Cuijk.” Het Ministerie van Justitie & Veiligheid neemt de helft van de ontwikkelingskosten voor zijn rekening.

De kracht van dit project is samenwerken, stelt Hartings. “Waarom allemaal zelf het wiel uitvinden? We willen dat het steekgeweld ophoudt. Liefst in heel Nederland. Daarom maken we een bedienmodel waar alle gemeenten in Nederland gebruik van kunnen maken.” De preventieve VR-game is naar verwachting in januari 2023 voor elke groep acht van de basisschool en brugklas van het voortgezet onderwijs beschikbaar, onder begeleiding van jongerenwerkers uit die gemeenten.

Meer informatie of aanmelden? Aanmelden? Kijk op www.meewering.nl (onder kopje Re: Action).

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Hoorn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Paspoort aanvragen in de gemeente Hoorn Algemeen 27 jun, 13:10
Afbeelding
Getuigen gezocht: geweldpleging Dijkgraaf in Zwaag Algemeen 27 jun, 11:53
Afbeelding
Shantykoor Nortada uit IJmuiden wint Hoornse Bokaal Algemeen 27 jun, 10:52
Afbeelding
Fietsjes Actie ontvangt schenking van tennisvereniging De Hulk in Hoorn Algemeen 27 jun, 10:16
Afbeelding
Internationaal speelveld tijdens IRONMAN 70.3 Westfriesland in Hoorn Algemeen 27 jun, 09:44
Afbeelding
Westfries Museum in Hoorn verwerft belangrijk meesterwerk Algemeen 27 jun, 09:34
Afbeelding
Wethouder Axel Boomgaars opent audiotour Centrum Varend Erfgoed Hoorn Algemeen 24 jun, 17:36
Afbeelding
Liberaal Hoorn en Fractie Tonnaer: ‘Tijd voor verbeteringen in de Kersenboogerd’ Algemeen 24 jun, 16:26
Afbeelding
Schennispleger in Hoorn aangehouden Algemeen 24 jun, 14:41
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
Superkoopzondag 26 juni in Hoorn Algemeen 23 jun, 12:13
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Afsluitingen tijdens IRONMAN Westfriesland in Hoorn Algemeen 23 jun, 11:34
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Hoorn

Op Rodi Hoorn volg je het laatste nieuws uit Hoorn. Rodi Hoorn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Hoorn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Hoorn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief