Bregje leest voor uit 'Alleen beer mocht mee'. Haar klasgenoten en de juffen Marleen en Nikita hangen aan haar lippen.
Bregje leest voor uit 'Alleen beer mocht mee'. Haar klasgenoten en de juffen Marleen en Nikita hangen aan haar lippen. Foto: Jan Siebring Fotografie

Bregje Duijn uit Zwaag vertegenwoordigt Noord-Holland tijdens Nationale Voorleeswedstrijd

Algemeen

ZWAAG - De voorleeskampioen van de provincie Noord-Holland zit in groep 8 van basisschool De Wingerd in Zwaag! Bregje Duijn (12) mag woensdag 25 mei onze provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. In TivoliVredenburg in Utrecht gaat ze het opnemen tegen de elf andere finalisten. En niet alleen voor Bregje wordt het een spannende en leuke dag; ook al haar klasgenoten, haar meester Roel en natuurlijk haar ouders en broer mogen mee om haar aan te moedigen! 

Ik wil mensen inspireren en vooral laten zien dat lezen leuk is

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8 en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Afgelopen maart werd Bregje de voorleeskampioen van de gemeente Hoorn en in april die van Noord-Holland. Daar deden 29 gemeentes aan mee. “Ik werd op school in de klas overvallen door de organisatie van de Nationale Voorleeswedstrijd en zij vertelden mij dat ik de provinciale finale gewonnen had. Ze hadden speciaal voor mij een lied gemaakt en ik kreeg een filmpje te zien van Selma Noort, waarin ze mij veel succes wenste in de landelijke finale. In de provinciale finale had ik namelijk voorgelezen uit een boek van Selma: ‘De zee kwam door de brievenbus’. Heel erg bijzonder dat zij voor mij die boodschap had gemaakt.”

Opa

Op de vraag of ze een echte boekenwurm is, kan Bregje niet direct ‘ja’ antwoorden. “Ik vind het wel heel leuk om te presenteren en om een verhaal te vertellen”, glundert ze. Volgens haar ouders heeft ze dat van geen vreemde. Haar opa Joop Duijn, in 2013 helaas overleden, was ook iemand die graag voordrachten hield en heel beeldend kon vertellen. Jarenlang stond hij voor de klas op De Wingerd. Hij zou nu vast en zeker ontzettend trots op zijn kleindochter zijn. 

Inspireren

“Ik hou vooral van spannende en waargebeurde verhalen”, zegt Bregje. “Ik ben nu bijvoorbeeld op school het dagboek van Anne Frank aan het lezen. Dat vind ik heel interessant. Maar met het voorlezen wil ik ook mensen inspireren en laten zien dat lezen heel erg leuk is!” In de finale leest Bregje voor uit ‘Alleen beer mocht mee’ van Vivian den Hollander, ook een waargebeurd verhaal. Elke deelnemer mag maximaal vijf minuten een zelfgekozen fragment voorlezen. Op het fragment dat Bregje heeft uitgekozen, kan ze genoeg oefenen. Het stukje kent ze inmiddels al bijna uit haar hoofd. “Ik let er vooral op dat ik, wanneer er een spannend stukje is, het ook spannend vertel. En bij komma’s is het belangrijk om even rust te pakken. Ook probeer ik de mensen aan te kijken. In de finale krijg je ter plekke op het podium ook nog een ander boek waar je uit moet voorlezen. Niemand weet van tevoren welk boek dat is. Dat is dus heel erg spannend! Toch denk ik dat het me wel gaat lukken hoor.” Bregje weet ondertussen heel goed wat haar valkuil is. “Door de zenuwen ga ik soms te snel lezen. Ik moet dus proberen rustig te blijven”, lacht ze. “En daar oefen ik nu goed op. Verder ga ik er gewoon zoveel mogelijk van genieten. Dat is ook heel belangrijk!” 

Jeugdjournaal

De twaalf winnaars van alle provincies gaan 25 mei de strijd met elkaar aan. De jury bestaat dit jaar onder anderen uit de Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden, Marco Kunst (schrijver) en Annabelle Zandbergen (presentator Jeugdjournaal). En vooral dat laatste jurylid spreekt Bregje erg aan. “Later wil ik ook heel graag het Jeugdjournaal presenteren. Of een kinderboek inspreken voor kinderen die niet goed kunnen lezen of blind zijn. Dat lijkt me ook heel leuk om te doen.” Of ze een kans maakt in Utrecht? Bregje heeft natuurlijk geen idee. “Het zou natuurlijk heel leuk zijn als ik win. De winnaar krijgt een grote beker en mag een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag zijn. Dat lijkt me wel leuk!” Wat de afloop ook zal zijn, Bregje kan uitkijken naar een mooie dag. “Ik vind het leuk dat we met de hele klas daar naartoe gaan.” En niet te vergeten: in totaal deden maar liefst 177.895 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee. Dat Bregje bij de laatste twaalf zit, is op zich al een ontzettend knappe prestatie. Het Hoorns Nieuwsblad wenst haar 25 mei heel veel succes!

Meer informatie over de Nationale Voorleeswedstrijd: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl .

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Hoorn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Hoornse stichting Unu Pikin steunt bij wateroverlast Suriname Algemeen 29 jun, 19:19
Afbeelding
Kunst in de Kas in Zwaag viert vijfjarig bestaan met jubileumexpositie Algemeen 29 jun, 14:27
Afbeelding
Autodienst Hoorn zoekt vrijwilligers Algemeen 29 jun, 14:03
Afbeelding
Sint Pietershof in Hoorn open voor publiek Algemeen 29 jun, 13:14
Afbeelding
Zomeravondconcert in Oosterkerk in Hoorn Algemeen 29 jun, 12:38
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Laatste raadsvergadering in stadhuis Hoorn voor zomerreces Algemeen 29 jun, 12:21
Afbeelding
Happy stones-workshop voor Oekraïne Actie Debutade in Hoorn Algemeen 29 jun, 11:53
Afbeelding
VriendenLoterij steunt Hoornse Badminton Vereniging met 5000 euro Algemeen 28 jun, 17:13
Afbeelding
Eenhoornzegel voor Rugby Club West-Friesland Algemeen 28 jun, 16:38
Afbeelding
Ambitieuze kandidaten in Westfriesland gezocht voor ‘Migranten leren door’ Algemeen 28 jun, 16:27
Afbeelding
Vrijwilligers Musical Popkoor Broadway Hoorn genieten na van IRONMAN Algemeen 28 jun, 12:43
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief