Fractie Tonnaer stelt vragen over digitale parkeervergunning in Hoorn

Algemeen
Afbeelding
Foto: Pixabay

HOORN - Fractie Tonnaer heeft het college artikel 36-vragen gesteld over de invoering van de digitale parkeervergunning en dan in het bijzonder voor invaliden met een GPK-kaart op persoon, die vervoerd worden door vrijwillige mantelzorgers. 

De inwoners in Hoorn met een GPK kaart, een gehandicaptenparkeerkaart, moeten voor 1 juni 2022 een digitale parkeervergunning aanvragen, zodat zij op alle betaalde parkeerplaatsen en plekken van vergunninghouders in Hoorn kunnen parkeren. Op 14 april 2022 hebben de inwoners van Hoorn die in het bezit zijn van deze GPK kaart een brief van de gemeente ontvangen. De GPK-kaart achter de vooruit leggen is vanaf 1 juni 2022 niet meer voldoende. Marieke Rijk namens Fractie Tonnaer: “Van een aantal inwoners hebben wij begrepen wel een GPK-kaart te hebben, maar geen brief van de gemeente te hebben ontvangen. De inwoners die een GPK-kaart op naam hebben, moeten in het nieuwe systeem een kenteken invoeren. Deze inwoners hebben per week vaak meerdere mantelzorgers die met de invalide inwoner naar de zorgorganisaties gaat met verschillende auto’s en verschillende kentekens. Nu kan de parkeerkaart op persoon in elke auto worden neergelegd, zodat de mantelzorger dicht bij de betreffende plaats kan parkeren. Dit kan in meerdere gemeenten van Nederland. De inwoners van Hoorn zouden nu via de website van de gemeente iedere keer een nieuw kenteken moeten invoeren. Er zijn inwoners die per week zeven verschillende vrijwillige chauffeurs hebben. Op 8 februari 2022 heeft de gemeenteraad de motie aangenomen die door onze fractie is ingediend over de invoering van de digitale bezoekersvergunning. Het volgende besluit is hierbij genomen: “Tot 1 juni 2022 te gebruiken als overgangsperiode voor afschaffen van de papieren kraskaarten en de digitale bezoekersvergunning geleidelijk in te voeren, zodat er voldoende tijd is telefonisch aanmelden mogelijk te maken en een mantelzorgvergunning in te voeren.” Onze fractie vindt dat het voor iedere mantelzorger mogelijk moet zijn invalide inwoners te vervoeren en te parkeren op alle betaalde parkeerplaatsen en vergunninghouders plaatsen. In verschillende steden, onder andere in Amsterdam, is er een online parkeervergunning voor mantelzorgers. Gezien de vele vragen die onze fractie hierover ontvangt en de invoerdatum 1 juni aanstaande is, hebben wij de volgende artikel 36-vragen:

- Waarom wordt er geen parkeervergunning voor mantelzorgverleners ingevoerd, zoals in de aangenomen motie van 8 februari 2022 is gevraagd?

- De invoeringsdatum voor invaliden met een GPK-kaart op persoon moet worden uitgesteld tot er een goede oplossing is voor de betreffende mantelzorgers. Bent u hiertoe bereid?

- Wij verwachten dat er per 1 juni 2022 geen boetes uitgedeeld worden. Kunt u ons deze toezegging geven?

- Wilt u opnieuw communiceren met de inwoners, zowel rechtstreeks als via de media?