Fractie Tonnaer Hoorn: ‘Na politieke spelletjes weer aan het werk voor inwoners en ondernemers’

Algemeen
"Door deze gebeurtenissen laten wij ons niet uit het veld slaan."
"Door deze gebeurtenissen laten wij ons niet uit het veld slaan." Foto: archief Jan Siebring Fotografie

HOORN - Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 16 maart jl. werd Fractie Tonnaer opnieuw de grootste fractie van de Hoornse gemeenteraad. Bijna vierduizend kiezers stemden op deze partij.

Simon Broersma, Renzo van Houten, Ellen van der Knaap, Marieke Rijk en Roger Tonnaer (gemeenteraadsleden Fractie Tonnaer) schrijven het volgende:

“Fractie Tonnaer kreeg van de gemeenteraad de taak om een college te vormen voor de nieuwe bestuursperiode 2022-2026. De afspraak was dat geen enkele partij werd uitgesloten. Hoorn Lokaal moest op grond van haar verkiezingswinst een belangrijke positie in de nieuwe coalitie krijgen. Eind maart maakten Fractie Tonnaer, Hoorn Lokaal en CDA Hoorn bekend dat ze na positieve, constructieve en informatieve gesprekken met alle partijen, samen de kern van een nieuwe coalitie in Hoorn gingen vormen. Om de coalitie te verbreden werden vervolggesprekken gestart met ÉénHoorn, D66, GroenLinks, PvdA, Sociaal Hoorn en VVD. Kort na de eerste ronde van gesprekken werd het coalitieproces, zonder enige transparantie, door GroenLinks, D66, EenHoorn en VVD opgeblazen. Door deze sabotage werd in één klap duidelijk dat deze vier partijen nooit de intentie hebben gehad om een college te vormen dat rekening houdt met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Fractie Tonnaer moest hoe dan ook én om onduidelijke redenen worden buitengesloten. Al weken voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart waren het landelijk hoofdbestuur van GroenLinks en wethouder Bashara gestart met het promoten van expat Axel Boomgaards als nieuwe GroenLinks-wethouder in Hoorn. Het nieuwe college dat donderdag 16 juni wordt benoemd, krijgt een extra fulltime wethouder. Deze zesde wethouder kost de Hoornse gemeenschap 800.000 euro, een uitgave die financieel niet te verantwoorden is. Een zesde wethouder is boventallig en past niet bij een stad met 75.000 inwoners. Voor deze bedachte baan is bovendien onvoldoende werk voorhanden. Het uitsluiten van de grootste gemeenteraadsfractie zal de afstand tussen inwoners en het Hoornse stadsbestuur vergroten. Fractie Tonnaer zal aan het nieuwe college geen vertrouwen en samenwerking verlenen. Door deze gebeurtenissen laten wij ons niet uit het veld slaan. De brede steun die wij van de kiezers hebben gekregen, geeft ons alle vertrouwen voor de toekomst. Met nog meer energie en inzet zullen de vijf gemeenteraadsleden van Fractie Tonnaer de komende vier jaren de belangen van inwoners en ondernemers van onze mooie stad Hoorn behartigen.”