Wethouder Axel Boomgaars opent audiotour Centrum Varend Erfgoed Hoorn

Algemeen
Wethouder Axel Boomgaars (tweede van links) opende de audiotour in de haven van Hoorn. Links Arjan Dams, voorzitter Centrum Varend Erfgoed Hoorn, en rechts twee vrijwilligers die meegewerkt hebben aan de totstandkoming van de audiotour.
Wethouder Axel Boomgaars (tweede van links) opende de audiotour in de haven van Hoorn. Links Arjan Dams, voorzitter Centrum Varend Erfgoed Hoorn, en rechts twee vrijwilligers die meegewerkt hebben aan de totstandkoming van de audiotour. Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - Wethouder Axel Boomgaars (cultuur, monumenten en erfgoed) opende vrijdagmiddag 24 juni officieel de audiotour van Centrum Varend Erfgoed Hoorn. Dit gebeurde naast de Hoofdtoren. 

Hoorn en historische schepen horen al eeuwen bij elkaar. In het havenkwartier zijn de vele pakhuizen stille getuigen van een tijd waarin vrijwel al het vervoer over water ging. De monumentale zeilschepen die er nu zijn afgemeerd, speelden ruim een eeuw geleden de hoofdrol in het transport van personen en goederen van en naar de stad. Dat transport ging voornamelijk over water, in plaats van - zoals tegenwoordig - over de weg. De tjalken en klippers deden dat zeilend, want motoren werden pas ruim na 1900 gebruikelijk. Langs de kade zie je aan de ene kant de oude pakhuizen en aan de andere kant de monumentale zeilschepen.   

Het lint van historische schepen voert je van de Veermanskade langs de hoofdtoren over het Oostereiland. Vanaf nu zijn op nieuwe scheepsinformatieborden verhalen van de schippers en scheepseigenaren te beluisteren. Via een QR-code op de borden kan een kort verhaal worden beluisterd. Zo wordt het verhaal van Klipper Niets Bestendig verteld door een ondergedoken kind aan boord van het schip en loop je bij paviljoentjalk Zes Gebroeders mee in de jaaglijn. Met de schipper van de Zwarte Haan los je een probleem op en bij botter EB 58 hoor je wat zij vindt van moderne jachten en sloepjes. Met stemmen van onder andere Peter Faber beleef je de drukke haven, zeil je mee in ruig weer en komen de schepen en hun verhalen tot leven. De verhalen kunnen in willekeurige volgorde worden beluisterd en zijn geschikt voor volwassenen en kinderen. 

De audiotour is een initiatief van vrijwilligers van Centrum Varend Erfgoed Hoorn. “Met deze educatieve audiotour willen we de schepen en stukjes van de Hoornse geschiedenis tot leven brengen en meer tot de verbeelding laten spreken voor nu en in de toekomst”, sprak voorzitter Arjan Dams tijdens de opening. “Naast de schepen hebben we ook andere historische verhalen in de Travel App staan en hopen we met medewerking van de gemeente de QR-codes hiervoor nog te mogen ophangen. Daarnaast hebben ook nog andere schepen op eigen verzoek gevraagd te mogen worden toegevoegd aan de tour.” Arjan bedankte alle vrijwilligers die meegeholpen hebben, maar ook het Prins Bernard Cultuurfonds en de gemeente Hoorn voor de verstrekte subsidie, de Havendienst en alle participanten die massaal informatie hebben gedeeld.

Kijk voor meer informatie op www.varenderfgoedhoorn.nl .