Kunst in de Kas in Zwaag viert vijfjarig bestaan met jubileumexpositie

Algemeen
De deelnemende kunstenaars proosten met elkaar op het vijfjarig jubileum.
De deelnemende kunstenaars proosten met elkaar op het vijfjarig jubileum. Foto: vincentdevriesfoto.nl

ZWAAG - Kunst in de Kas bestaat vijf jaar! Daarom vindt zondag 3 juli een jubileumexpositie plaats in de kas en tuin aan de Beatrixstraat 3a in Zwaag. Veertien kunstenaars van Kunst in de Kas die er al vanaf het begin af aan bij zijn, exposeren deze dag van 11.00 tot 17.00 uur. 

Kunst is bij ons een beleving met muziek en gezelligheid

Oprichter van Stichting Kunst in de Kas is Johan Dijk. “Toen wij dit huis aan de Beatrixstraat kochten, wisten we niet goed wat we met deze prachtige, oude tuinderskas moesten doen. Wij hebben zelf geen groene vingers”, lacht hij. “Kunstenares en zangeres Maria Koenis, partner van Feico de Leeuw, kwam met het idee om iets met kunst te gaan doen. En zo geschiedde. De werken van Maria werden als eerste in de kas geëxposeerd. Omdat zij toen helaas al overleden was, was die expositie een ode aan haar. De opbrengst van de verkoop van haar schilderijen ging naar een goed doel: Stichting Leergeld Westfriesland.”

Steuntje in de rug

Inmiddels zijn tientallen kunstenaars uit de regio verbonden aan Kunst in de Kas. “Wij vullen het gat tussen het atelier en de gevestigde galeries”, zegt Johan. “Kunstenaars hebben het niet makkelijk en kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Met Kunst in de Kas proberen wij ze een mooi podium te bieden. Bovendien komen ze via Kunst in de Kas in contact met andere kunstenaars.” 

Waardering

Eén van de kunstenaars die vanaf het begin aangesloten is bij Kunst in de Kas, is Roy Valentijn. Met zijn vernieuwende, moderne kunst én zijn flinke dosis enthousiasme is hij een opvallende verschijning. “Ik kwam toentertijd de website tegen van Kunst in de Kas. Ik hou ervan om op bijzondere, niet alledaagse locaties te exposeren. Ik nam contact op en al gauw kwam het tot een expositie in de kas. Die was erg succesvol, waarbij ik ook een geslaagde verkoop had. Het is als artiest niet vanzelfsprekend dat je tijdens een expositie werk verkoopt. Wanneer dat wél gebeurt, voelt dat als een stukje waardering voor je werk. Ik kijk uit naar de jubileumexpositie met hopelijk veel bezoekers.” 

Good fibes

Sebastiaan Koenen exposeerde in 2018 samen met Paul Krynen. Via een andere kunstenaar was hij op Kunst in de Kas geattendeerd. Sebastiaan: “We brengen met z’n allen kunst in de regio tot een groter geheel. Via dit platform kom ik ook in contact met andere kunstenaars. Het vervult voor mij echt een netwerkfunctie. Op 3 juli laat ik met mijn werk wat geesten wegdromen.” Martijn Schoemaker exposeerde ook in 2018. “Kunst in de Kas geeft mij enorm veel inspiratie en motivatie”, aldus Martijn. En hij vervolgt: “En natuurlijk ook veel gezelligheid. Op 3 juli verwacht ik alleen maar good fibes.”

Niet standaard

Nog steeds kunnen kunstenaars met een grote K zich aanmelden bij Kunst in de Kas. Johan benadrukt: “Dat hoeven niet per se professionele kunstenaars te zijn, maar ze moeten wel kwaliteit bieden. En of je nu schildert, zingt, danst, glas blaast, muziek maakt of bronzen beelden maakt, iedereen is bij ons welkom. Kunst is immers een heel breed begrip.” Voor bezoekers is elke expositie een beleving. “Bij ons draait het niet alleen om de kunst, ook de sfeer en aankleding zijn belangrijk. Een drankje, muziek, gezelligheid... Geen standaard expositie waar je binnen vijf minuten klaar bent.” 

Café Chantant

Tijdens de jubileumexpositie is werk te zien van kunstschilders Roy Valentijn, Sebastiaan Koenen, STHOM., Bernard van den Bos, Akram Hamza, Nellie van Graas, Tina Baas, Martijn Schoemaker en Mandak Azizi. Izabela Teleszynska exposeert met unieke foto’s. Milan Nowak is aanwezig met kunst gemaakt met zijn iPad. Mousa Ramou en Paul Krynen exposeren met verschillende beelden. Edelsmid Yvonne Hulstede geeft acte de presente met verschillende unieke sieraden. Tijdens de jubileumexpositie treedt een delegatie van het Hoornse Café Chantant op met haar eigenzinnige repertoire. Hun programma bestaat uit vileine liedjes tussen cabaret en kleinkunst. Het publiek kan hiervan genieten om 12.30 en 15.30 uur. Dichter Emanuel van der Ven draagt tijdens de expositie ieder uur verschillende vileine gedichten voor. Gitarist en zanger Jan Boers zet de expositie luister bij. Hij speelt instrumentale bewerkingen van bekende pop-, jazz- en latin songs.

De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.kunstindekas.nl . Er zijn altijd vier exposities per jaar. Dit jaar vindt vanwege het lustrum zondag 7 augustus de Kas Art Route Zwaag plaats, waarbij kunstwerken te zien zijn in zeven tuinen. Tijdens de laatste expositie in oktober is de kas voor de jonge kunstenaars tot 35 jaar, de Young Kas Artists. Meer informatie hierover komt op de website te staan.