Mevrouw Jansen (l) en mevrouw Bakker (r) gaan elke maand graag mee op stap met Vier het Leven. In het midden Marga Zoet, coördinator voor de regio Hoorn.
Mevrouw Jansen (l) en mevrouw Bakker (r) gaan elke maand graag mee op stap met Vier het Leven. In het midden Marga Zoet, coördinator voor de regio Hoorn. Foto: Jan Siebring Fotografie

Ouderen in Hoorn genieten van avondje uit met stichting Vier het Leven

Algemeen

HOORN - Stichting Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen waarbij alles is geregeld om zorgeloos te genieten. Vrijwilligers halen de ouderen (65+) thuis op en samen gaan zij gezellig naar een theatervoorstelling, de film, een concert of naar een museum. Ook in Hoorn wordt dankbaar gebruik gemaakt van wat Vier het Leven allemaal te bieden heeft. Mevrouw Bakker en mevrouw Jansen, allebei 87 jaar en woonachtig in Avondlicht, gaan meerdere keren per maand met een vrijwilliger van Vier het Leven op pad.

Dankzij Vier het Leven komen we nog eens ergens

In de regio Hoorn heeft de stichting ongeveer 23 vrijwilligers. “Er is gelukkig heel weinig verloop”, vertelt Marga Zoet, samen met Hannie Beemsterboer de coördinator voor de regio Hoorn. “We hebben zelfs een wachtlijst. Dat is in deze tijd wel heel bijzonder hè? Het werk is natuurlijk wel heel erg leuk.”

Cinema Oostereiland en Schouwburg Het Park

Veel ouderen zijn niet in staat om zelfstandig hun uitstapjes te regelen, terwijl juist de sociale aspecten een essentiële rol spelen in het verbeteren van de kwaliteit van leven. Mevrouw Bakker en Jansen gaan daarom graag mee met Vier het Leven. En dat doen ze al een aantal jaar. Vaak met z’n tweeën en soms apart van elkaar. In het programmaboekje van de organisatie, dat om de drie maanden verschijnt, kruisen de dames aan welke voorstellingen in Het Park of welke films in Cinema Oostereiland zij graag willen zien. “Vaak kruisen we dezelfde dingen aan”, lacht mevrouw Bakker. “We hebben blijkbaar dezelfde smaak. Sowieso gaan we allebei altijd naar de klassieke concerten van de concertstichting Johan Messchaert, op de zondagochtend in Het Park.”

Drempel wegnemen

Elke eerste maandag van de maand staat een bezoek aan Cinema Oostereiland op het programma. “De filmzaal is dan speciaal voor onze groep gereserveerd”, legt Marga uit. “En Brasserie Oostereiland trakteert altijd op iets lekkers. Dat is altijd heel goed geregeld. Dat geldt ook voor Schouwburg Het Park. In de foyer is voor de deelnemers van Vier het Leven een tafel gereserveerd en in de zaal zitten we altijd gezellig bij elkaar. Wij maken samen met Het Park een keuze uit het totale aanbod van voorstellingen. We houden daarbij rekening dat er voor ieder wat wils tussen zit. Dus of je nu een cabaret-, toneel-, musical-, muziek- of dansliefhebber bent, er staat altijd wel een leuke voorstelling op het programma.” Mevrouw Jansen vult aan: “Wij zijn altijd blij met de keuzes die gemaakt zijn. Vier het Leven neemt voor ons echt een drempel weg. Vooral ‘s avonds durf ik in mijn eentje de deur niet meer uit. Dankzij deze organisatie kom ik nog eens ergens en zie ik mooie dingen in het theater. En het is zó fijn dat het vervoer geregeld wordt en dat mijn rollator altijd mee kan.” Mevrouw Bakker vat samen: “Wij zijn gewoon heel erg blij dat deze mooie stichting bestaat en wat de vrijwilligers allemaal voor ons doen.”

Mannen

Eenzaamheid voorkomen en ouderen een gezellig avondje uit bezorgen; dat is de doelstelling van Vier het Leven. De organisatie faciliteert nieuwe ervaringen die het leven de moeite waard maken. Een nieuwe belevenis om naar uit te kijken en nog lang van na te genieten. In de regio Hoorn gaan in totaal circa honderd mensen weleens mee met Vier het Leven. “Vóór corona waren dat er wel meer”, vertelt Marga. “Niet iedereen durft het door corona aan om naar de film of het theater te gaan. Nieuwe deelnemers zijn welkom. Op dit moment zijn het vooral vrouwen die mee op stap gaan, dus bij deze een oproepje aan de mannen in het bijzonder: ga gezellig mee.” Mevrouw Bakker en Jansen knikken. “Daar zijn wij het mee eens. Dus mannen: kom je hok eens uit!”

Wie ook weleens op stap wil met Vier het Leven, kan voor meer informatie en aanmelden terecht op www.4hetleven.nl . Bellen kan ook: 035-5245156 (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 18.00 uur). U ontvangt dan per post een informatiepakket van Vier het Leven met hierin een inschrijfformulier en het programmaboekje met het aanbod voor de regio Hoorn. Het nieuwe boekje komt 9 juli uit. Gasten die meegaan, betalen de prijs van het ticket, plus een toeslag. Zij worden thuis opgehaald en na afloop ook weer thuisgebracht. Samen uit, samen genieten van een voorstelling en vooraf gezellig samen iets drinken. De drankjes zijn bij de prijs inbegrepen, dus deelnemers kunnen hun portemonnee thuis laten. Voor alles is gezorgd!

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Fractie Tonnaer stelt college vragen over opvang gevonden (zwerf)dieren in Hoorn Algemeen 8 aug, 16:46
Afbeelding
‘Prikkelarme kermis’ en familiedag in Hoorn Algemeen 8 aug, 15:57
Afbeelding
Meezingen met EJ Fillee bij poffertjeskraam op kermis Hoorn Algemeen 8 aug, 15:40
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Fietser aangereden in Blokker, politie onderzoekt ongeluk 112-nieuws 5 aug, 16:34
Afbeelding
Auto op de kop bij ongeluk op provinciale weg in Zwaag 112-nieuws 4 aug, 17:22
Afbeelding
Lisa leest voor Vrijwilligerspunt Partnerbijdrage 4 aug, 08:30
Afbeelding
Art Route Zwaag op 7 augustus vanaf 11.00 uur Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Vechtersbaas gevonden met politiehelikopter 112-nieuws 4 aug, 04:06
Afbeelding
Expositie in Oosterkerk Algemeen 2 aug, 11:25
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Uitgangpunten herontwikkeling locatie oude hockeyvelden vastgesteld Algemeen 2 aug, 09:15
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Hoorn

Op Rodi Hoorn volg je het laatste nieuws uit Hoorn. Rodi Hoorn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Hoorn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Hoorn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief