"Sinds medio februari 2022 is er geen opvang meer in de regio voor konijnen, cavia's, post- en sierduiven, volièrevogels, et cetera."
"Sinds medio februari 2022 is er geen opvang meer in de regio voor konijnen, cavia's, post- en sierduiven, volièrevogels, et cetera." Foto: Pixabay

Fractie Tonnaer stelt college vragen over opvang gevonden (zwerf)dieren in Hoorn

Algemeen

HOORN - “Sinds begin 2022 is er in Hoorn geen opvang voor zwerfdieren anders dan honden en katten. Sindsdien zijn de vrijwilligers van de Dierenambulance Hoorn e.o. op zichzelf aangewezen om deze dieren op te vangen. Dit is onwenselijk. Om deze reden stelt Fractie Tonnaer vragen aan het college van b & w”, aldus Renzo van Houten en Ellen van der Knaap namens Fractie Tonnaer.

“Sinds medio februari 2022 is er geen opvang meer in de regio voor konijnen, cavia’s, post- en sierduiven, volièrevogels, et cetera. Dierenopvang Schagen Hollands Kroon in Tuitjenhorn verzorgde de opvang van alle overige gehouden dieren (behalve honden en katten) voor de zeven Westfriese gemeenten, maar is sinds 1 januari 2022 gesloten, vernamen wij via NH Nieuws. Wildopvang de Bonte Piet in Midwoud vangt sinds 15 februari j.l. geen huisdieren meer op wegens capaciteitsgebrek. Gevonden dieren uit bovengenoemde categorieën worden nu thuis door vrijwilligers van Dierenambulance Hoorn e.o. opgevangen. Dit is een onwenselijke situatie. Honden en katten kunnen wel worden opgevangen bij het Heberdina Japin Timmerman Dierenasiel in Hoorn. De gemeente Hoorn is volgens artikel 8, lid 3, boek 5 van het Burgerlijk Wetboek verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van gezelschapsdieren die niet direct kunnen worden herleid naar een in de buurt aanwezige eigenaar. De gemeente Hoorn heeft een wethouder dierenwelzijn en sinds 2017 is er ook een nota dierenwelzijn waarin onder andere bovengenoemd artikel uit het Burgerlijk Wetboek wordt genoemd. In hoofdstuk 7 ‘Dieren in nood’ staat dat de gemeente een faciliterende rol in neemt bij het afstemmen van afspraken over de samenwerking tussen hulpdiensten en opvangcentra over de (tijdelijke) opvang van huisdieren. Fractie Tonnaer is van mening dat van opvang van dieren in nood weinig werk is gemaakt. Volgens art. 36 van het RvO stellen wij de volgende vragen:

- Onderkent u dat er een probleem is voor de opvang van gevonden (zwerf)dieren anders dan honden of katten in de gemeente Hoorn?

- Realiseert het college zich dat de gemeente Hoorn een wettelijke verplichting voor de opvang van bovengenoemde dieren? Waarom is van de nota Dierenwelzijn Hoorn (2017-2021) op dit onderdeel niet uitgevoerd?

- Wij gaan er van uit dat het college binnenkort een oplossing heeft voor de noodopvang van zwerfdieren. Op welke termijn verwacht het college een oplossing te hebben voor de opvang van (zwerf)dieren anders dan honden of katten?”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Samen op weg bij Inloophuis PISA in Hoorn Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café Hoorn bestaat twintig jaar Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Doorstart Hoornse bridgeclub ‘Vrouwen actief’ Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Inspiratiebijeenkomst in Foreestenhuis Hoorn: samen optrekken voor duurzame toekomst Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Onder de sterrenhemel bij Theater van de Nacht in Blokker Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Inzameling voor Voedselbank door Nieuw-Apostolische Kerk in Blokker Algemeen 28 sep, 22:00
Afbeelding
Bijeenkomst ‘Grip op geld’ in Raadszaal stadhuis Hoorn Algemeen 28 sep, 20:00
Afbeelding
Beestenfeest op Dierendag bij kinderboerderij de Waalrakkers in Hoorn Algemeen 28 sep, 16:32
Afbeelding
Buren komen samen op Buurtfestival Kersenboogerd in Hoorn Algemeen 28 sep, 15:30
Afbeelding
Hoornse raad geeft startschot grote opknapbeurt centrumgebied Kersenboogerd Algemeen 28 sep, 15:24
Afbeelding
Zeilwedstrijden Bruine Vloot in Hoorn Algemeen 28 sep, 14:38
Afbeelding
De Engel van Hoorn over stress en ontspanning Algemeen 28 sep, 13:05
Afbeelding
Vragen Fractie Tonnaer over gevaarlijke situaties door nieuwe bruggen Kersenboogerd Algemeen 28 sep, 11:45
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief