Fractie ÉénHoorn stelt vragen over standbeeld JP Coen in Hoorn

Algemeen
Afbeelding
Foto: archieffoto

HOORN - Robert Vinkenborg heeft namens fractie ÉénHoorn het college van b & w vragen gesteld over het standbeeld van JP Coen op de Roode Steen in Hoorn. 

Robert Vinkenborg: “De NRC publiceerde op 5 augustus 2022 een beeldbepalend artikel: ‘J.P. Coen in Hoorn is welkom in het museum.’ Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum, in dienst van de gemeente, verwoordt daarin zijn ‘gevoel’ en (wij denken persoonlijke) opvattingen. Om meerdere redenen bevreemdt dit artikel ons. Los van het feit dat op de inhoud veel valt af te dingen. Dit artikel legt een zware, dwingende hypotheek op de zogenoemde Stadgesprekken mochten die nog plaats gaan vinden. Er wordt - volgens de NRC - na de zomer een besluit genomen over het beeld: ‘Of het standbeeld moet blijven staan, is de vraag die de stad al jaren bezighoudt. Daarop moet ‘na de zomer’ een antwoord komen. Dan wil de gemeente een besluit nemen over de toekomst van het beeld.’ We lezen een sturende mening over wat een groot deel van de Hoornse bevolking zou vinden, waarvan wij ons distantiëren: ‘Voor veel Horinezen is Coen een ‘lieu de memoire’, een beeld dat bij de stad hoort.’ En: ‘Zij zien hem los van de historische context.’ Met de suggestie dat alleen ‘sentiment’ een reden is dat veel van onze inwoners willen dat Coen blijft staan, wordt de voorstanders echt tekortgedaan. Het artikel zorgt voor verwarring over het proces - en met welk doel - rond het beeld en de Stadsgesprekken. Onze inwoners hebben recht op transparantie en duidelijkheid hierover en daarom stellen wij het college de volgende vragen:

- Was u op de hoogte/betrokken bij de totstandkoming van dit artikel?

- Spreekt de heer Geerdink in het artikel namens het college of op persoonlijke titel?

- Wat zijn uw opvattingen over verhuizing van het beeld naar het gemeentelijke museum. Moet de raad daarover niet een besluit nemen? Ook als je vindt dat het beeld weg moet dan zijn er nog talloze andere bestemmingen mogelijk.

- Klopt het dat de gemeenteraad ‘na de zomer’ een besluit moet nemen over de toekomst van dit beeld? Zo ja, van wie moet dat? Welk proces staat u voor?

Wij zien de antwoorden in het belang van duidelijkheid voor de Hoornse inwoners graag tegemoet.”

Lees hier het volledige artikel van NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/03/past-dit-19de-eeuws-beeld-van-een-17de-eeuwse-kolonist-in-een-21ste-eeuwse-stad-a4138096