Huttenbouw in Zwaag, Blokker en Bangert Oosterpolder

Algemeen
Een groep deelnemers in Blokker.
Een groep deelnemers in Blokker. Foto's: Jan Siebring Fotografie

ZWAAG / BLOKKER - Traditiegetrouw vindt deze week, de laatste week van de zomervakantie, in Blokker, Zwaag en Bangert en Oosterpolder de Huttenbouw plaats. Er wordt weer flink getimmerd en gezaagd op de drie locaties, maar er staan ook vele andere activiteiten op het programma. Het wordt voor veel kinderen weer een week om nooit te vergeten. Nog even veel lol maken met vriendjes en vriendinnetjes, en dan maandag weer fris en fruitig beginnen aan een nieuw schooljaar!

Mooi afsluiter van de zomervakantie

In Zwaag vindt de Huttenbouw al sinds en jaar en dag rond het gebouw Honky Tonk plaats. Het thema dit jaar is, heel toepasselijk, ‘vakantie’. En daar weten de in totaal 249 deelnemers wel raad mee. “Wij maken een Italiaanse ijskraam”, vertelt Bente (11), die samen met vier andere meiden lekker aan het bouwen is. “We hebben onszelf de tropische zwaardvissen genoemd”, lacht ze. “We moeten het dak nog maken en we willen een luifel maken. Dat hoort bij een ijskraam toch? Verder hebben we in Honky Tonk ijsjes geknutseld, maar die moeten we nog ophangen.” 

Vrijwilligers

Zonder vrijwilligers geen huttenbouw. In Zwaag is er daarom de Rode Brigade die zorgt dat er elk jaar een huttenbouw wordt georganiseerd. Ze zorgen voor het hout, de knutsels, limonade, koek of snoep en regelen allerlei zaken. Verder is er de Blauwe Brigade. Deze 23 jongeren helpen mee op het veld, bij de kano’s en de andere buitenactiviteiten. Zo ook Fleur Slippens (14) en Sita de Lange (19). Beide dames hebben jarenlang zelf meegedaan met de Huttenbouw in Zwaag en zetten zich nu in als vrijwilliger. “Ik zit op het Clusius College en voor school moet ik vrijwilligerswerk doen”, vertelt Fleur. “Ik vind het heel leuk om te doen. Ik help een groepje kinderen uit groep 4 met het bouwen van hun hut. Zij zijn nog te klein om dat helemaal zelf te doen.” Voor Sita is het al het zevende jaar bij de Blauwe Brigade. “Ik help bij de spelactiviteiten, zoals het kanovaren en het springkussen. Ook heel leuk!” Verder bieden vele ouders de hele week een helpende hand, bijvoorbeeld bij het knutselen en het slopen van de hutten. “In totaal hebben we 26 hutten op het veld staan”, vertelt voorzitter Marco Buis. “Het traditionele vreugdevuur op de laatste dag gaat dit jaar helaas niet door. Dat heeft met de droogte te maken. Na het verbranden van de hutten is veel water nodig om te blussen en dat kan nu gewoon niet. Wij vinden het heel jammer, maar wel een begrijpelijke beslissing.”

Snoepje

In de Bangert en Oosterpolder zijn de huttenbouwers te vinden op het veld bij het gemaal van PWN aan de Rijweg. “Een locatie waar we heel blij mee zijn”, zegt Chantal Lindhout, coördinator vrijwilligers. “Stroom en water mogen we gebruiken van het gemaal, wat natuurlijk ideaal is.” De Huttenbouw staat dit jaar helemaal in het teken van ‘circus’. Woensdag is Circus Kristal uit Amsterdam langs geweest om een workshop voor de kinderen te verzorgen. En ook in de knutseltent wordt van alles gemaakt in het circusthema. “Er doen dit jaar 220 kinderen mee”, legt Chantal uit. “Zij zijn verdeeld over in totaal 21 hutten. Elke dag zijn zo’n zeventig vrijwilligers in touw. Het grootste deel daarvan zijn ouders. Wie een kind inschrijft, gaat één dag hier als vrijwilliger aan de slag.” De Huttenbouw in Bangert en Oosterpolder is tot en met donderdag. “Die dag sluiten we de Huttenbouw samen met de ouders af. Zij mogen dan de hutten komen bekijken. Er is geen prijsuitreiking, daar doen we niet aan. Wel krijgen alle kinderen een presentje en een certificaat mee naar huis.” Voor grote en kleine ongelukjes is ook hier de EHBO aanwezig. Irene van Wijk en Nico Wals van EHBO-vereniging St. Jan staan klaar om de kinderen te helpen. “Blaren en kleine sneetjes, dat zijn wel de meest voorkomende ongemakjes”, vertelt Irene. Nico wijst: “Kijk, we houden alles bij op dit bord. We turven hoe vaak we bijvoorbeeld een pleister uitdelen, hoeveel blaren er zijn en hoe vaak kinderen een wondje oplopen.” “En natuurlijk zijn we er ook voor een stukje troost en aandacht, ook heel belangrijk. Een pleister is niet altijd nodig; soms helpt een snoepje ook heel goed”, besluit Irene.

Ritme

Ook in Blokker is het thema dit jaar ‘circus’ en daarom kwam woensdag kindercircus Salto op bezoek om de kinderen allerlei trucs te leren. Op het handbalveld aan de Noorderdracht wordt druk gebouwd door zo’n tweehonderd kinderen die samen vijftien hutten maken. Ynte (9) uit Blokker maakt samen met haar dertien vrienden en vriendinnen een ‘funhouse in vrolijke sfeer’, zoals ze de hut zelf omschrijft. “Wat je precies in het funhouse kan doen, gaan we samen nog bedenken”, zegt ze. “Ik vind het leuk om met z’n allen wat moois te knutselen.” Dat geldt ook voor de tienjarige Colin. Samen met veertien andere jongens bouwt hij een hut die al aardig vorm krijgt. Ze zijn zelfs van plan om een brug te gaan bouwen. De zweetdruppels staan op Colins neus. “Ik heb het warm ja”, zegt hij. “Maar ik vind het heel leuk om een hut te bouwen. Het springkussen vind ik ook leuk.” 

Ook in Blokker kan de organisatie rekenen op de hulp van veel ouders. En ook hier is de afsluiter op donderdag. Voor de ouders wordt dan een gezellige barbecue georganiseerd. “Vanwege het circusthema laat hier donderdag een vuurspuwer zijn kunsten zien en komt een goochelaar langs”, vertelt Selina namens de organisatie. “De volgende dag worden de hutten weer gesloopt.” Het is voor Selina het laatste jaar als vrijwilliger bij de Huttenbouw. “Mijn jongste gaat naar de middelbare school. Wat wel heel leuk is, is dat mijn zoon van 15 nu vrijwilliger bij de Huttenbouw is. Hij heeft zelf jarenlang meegedaan en staat nu samen met twee andere jongens in de zaaghut waar kinderen iets op maat kunnen laten zagen.” Voorzitter Ton Steen loopt ondertussen - verkleed als circusdirecteur - over het terrein. “Dit is een geweldig kindergebeuren”, glundert hij. “Met kinderen omgaan is het mooiste wat er is. Ze zijn zo spontaan en open. Daar geniet ik echt van. Verder hebben we een leuke groep vrijwilligers, ook heel belangrijk. Het is altijd weer een mooie afsluiter van de zomervakantie. Die laatste week is bewust gekozen trouwens. Doordat ze meedoen aan Huttenbouw, komen de kinderen weer een beetje in het normale ritme. ‘s Avonds zijn ze na een dag hutten bouwen hartstikke moe. Het is een goede voorbereiding voor als ze maandag weer naar school moeten”, lacht Ton.

Circusworkshop in de Bangert Oosterpolder.
Ook in Zwaag wordt druk getimmerd.