Fractie Tonnaer en Liberaal Hoorn willen aanpassingen in bestemmingsplan Rozenbuurt Zwaag

Algemeen
Fractie Tonnaer en Liberaal Hoorn verwachten dat het college haar standpunt over de hoogte van de geplande gebouwen gaat heroverwegen.
Fractie Tonnaer en Liberaal Hoorn verwachten dat het college haar standpunt over de hoogte van de geplande gebouwen gaat heroverwegen. Foto: www.wonen-zwaag.nl

ZWAAG - De Raad van State heeft 24 augustus jl. een besluit genomen om het bestemmingsplan Rozenbuurt in Zwaag op een aantal punten te heroverwegen. Het betreft enerzijds het op een juiste wijze vastleggen van het aantal bouwlagen en anderzijds het concreet vastleggen van het aantal te planten bomen in deze nieuwe woonwijk. De fracties van Liberaal Hoorn en Fractie Tonnaer zijn blij met deze uitspraak.

“Langs de Oostergouw komen, zoals het plan er nu nog uitzag, gebouwen met een hoogte van 24 meter, een gebouw van 25 meter en een gebouw van 30 meter”, schrijven Roger Tonnaer en Chris de Meij namens de fracties in een brief naar het college. “Dit terwijl het bestemmingsplan maximaal acht bouwlagen toestaat. Onze fracties vinden zes woonlagen meer dan genoeg, aangezien hoogbouw op deze locatie ook iets doet met de leefomgeving. We verwachten dan ook gezien de uitspraak van de Raad van State dat het college haar standpunt over de hoogte van de geplande gebouwen in deze wijk gaat heroverwegen.”

Inspraak

“Tevens constateert de Raad van State dat het bieden van inspraak voorafgaand aan de terinzagelegging van een ontwerpplan nu nog geen onderdeel uitmaakt van de in de Wet Ruimtelijke Ordening en in de bestemmingsplanprocedure. De fracties van Liberaal Hoorn en Fractie Tonnaer vinden het van belang om het vertrouwen in de politiek te versterken door oog en oor te hebben voor wat er leeft en speelt. Door onze inwoners juist eerder te betrekken bij de inspraak voorkomen we juridische procedures. Wij zullen dan ook met een voorstel komen om de Inspraakverordening op dit punt ter verruimen.”

Bomen

“Daarnaast lezen wij in de uitspraak van de Raad van State dat er veel onduidelijkheid is over het aantal bomen dat in deze wijk geplant gaat worden. Volgens het bomenbeleidsplan dient deze woonwijk minimaal te worden voorzien van 585 bomen (450 maal 1,3 boom per nieuwe woning). Daarbij is naar ons beeld nog geen rekening gehouden met de bomen die in dit gebied al eerder zijn gekapt. Deze dienen te worden betrokken bij het geheel en komen daar dus nog, nu de natuur is aangetast, bij. Wij gaan er gelet op de uitspraak van de Raad van State nu ook vanuit dat u in deze woonwijk het aantal bomen gaat realiseren conform de kaders zoals opgenomen in het Bomenbeleidsplan, dit mede gelet op de discussies rondom het tegengaan van hittestress en wateroverlast. In navolging hierop vinden wij het van belang dat u in het aangepaste bestemmingsplan de ruimte voor groenblauwe structuren alsmede de klimaatadaptatie expliciet in de omgevingsvisie verankert. De uitspraak van de Raad van State roept tevens de vraag op hoeveel bomen er nu de afgelopen jaren door de diverse bouwplannen zijn bijgekomen (Zandsteen, Toren van Hoorn, Missiehuis, Bangert Oosterpolder en Holenkwartier). Dezelfde vraag komt naar voren als we kijken naar bouwplannen zoals in de Nieuwe Steen en de Bangert Oosterpolder. Onze fracties delen de mening dat, gelet op het aantal gerealiseerde woningen, en de grote hoeveelheid bomen die nog geplant moet worden ,het park in de Bangert Oosterpolder nu zo gerealiseerd moet kunnen worden!”

Calamiteitenroute

“Ten slotte vragen wij het college met klem opnieuw te kijken naar de calamiteitenroute. In het vorige bestemmingsplan was het de bedoeling om een calamiteitenweg direct voor de toren van de dorpskerk Zwaag te realiseren, het oudste monumentale gebouw van onze stad. Onze fracties zien nu al dat op dit moment de Dorpsstraat erg druk is. De logica om de calamiteitenweg hierop aan te sluiten ontbreekt. De fracties van Liberaal Hoorn en Fractie Tonnaer vragen zich af waarom deze calamiteitenroute niet aangesloten kan worden op de rotonde Oostergouw-Krijterslaan. Wij zien het als een uitgelezen kans, nu het bestemmingsplan opnieuw aan de raad voorgelegd moet worden, dat u tevens de calamiteitenroute verplaatst. Wij wensen u veel wijsheid toe met het wijzigen van het bestemmingsplan en kijken uit naar een bestemmingsplan inclusief de door ons voorgestelde aanpassingen.”