Lezing over watergeuzen in Westfries Archief in Hoorn

Algemeen
Portret van watergeus Willem van der Marck.
Portret van watergeus Willem van der Marck. Foto: Nationaal Archief

HOORN - Historicus Anne Doedens geeft donderdag 15 september een lezing over de watergeuzen op de Zuiderzee. Het is de tweede lezing van een serie die het Westfries Archief en het Waterlands Archief samen over de Geboorte van Nederland organiseren.

De watergeuzen speelden een belangrijke rol in de eerste jaren van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Zij vochten aan de zijde van de opstandelingen tegen de Spaansgezinde regering. De inname van Den Briel op 1 april 1572 is wel hun meest bekende wapenfeit. Maar zeker ook in het Waddengebied en op de Zuiderzee waren zij zeer actief.

De lezing richt zich vooral op de watergeuzen in Hoorn en Enkhuizen, voorafgaand aan en tijdens de Slag op de Zuiderzee. Ook de rol van stadhouder en admiraal Bossu, die in naam van de Spaanse koning de watergeuzen moest bestrijden, komt aan bod.

Spreker Anne Doedens publiceert over de Nederlandse geschiedenis van de Nieuwe Tijd. Van zijn hand is het boek ‘De Watergeuzen. Een vergeten geschiedenis’, dat hij samen met Jan Houter schreef.

Geboorte van Nederland in archieven

Het Waterlands Archief en het Westfries Archief beheren veel documenten over de periode rond 1572. Dat jaar wordt gezien als het begin van de Geboorte van Nederland én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. De archiefstukken vormen een belangrijke verzameling primaire bronnen. Na de lezing worden enkele relevante stukken uit de collectie van het Westfries Archief getoond en toegelicht.

De lezing begint om 20.00 uur in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5c in Hoorn. Toegang is gratis. Wel graag aanmelden via www.wfa.nl/lezing of (tijdens kantooruren) 0229-282500.