Carel Brouwers brengt 30 september zijn theaterconcert 'Fifty'.
Carel Brouwers brengt 30 september zijn theaterconcert 'Fifty'. Foto: Martijn Cruyff

Carel Brouwers (50) uit Hoorn speelt zijn eigen favoriete songs in uniek theaterconcert

Algemeen

HOORN - De Hoornse zanger en componist Carel Brouwers speelt op de laatste dag dat hij vijftig is, vrijdag 30 september, op het podium van de Hoornse schouwburg een selectie uit zijn totale oeuvre. Hij wordt hierbij begeleid door zijn vaste band. Wat het theaterconcert ‘Fifty’ extra bijzonder maakt, is de samenwerking met choreograaf Nanska van de Laar van De Dansonderneming. Het resultaat is een verhaal met muziek en dans, speciaal gecomponeerd voor deze ene avond.

Door steeds iets nieuws te doen, blijf ik ademen

Hij is ‘helaas’ niet geboren in Hoorn, maar voelt zich een echte Horinees, zo zegt hij zelf. Carel Brouwers heeft zijn hart verloren aan Hoorn, dat is duidelijk. In 1978 verhuisde hij als klein jochie met zijn ouders vanuit de Haarlemmermeer naar onze Coenstad. “Hoorn is een plaatje”, zegt hij. “Een sfeervolle stad die alleen maar mooier wordt. Een geweldige parel aan het IJsselmeer en dat komt vooral door het VOC-karakter en natuurlijk het prachtige stadsstrand dat we straks hebben. Bovendien is Hoorn echt een kunst- en cultuurstad als je kijkt naar het grote aanbod dat er is. Wat dat betreft staat onze stad goed op de kaart.”

Grote amusementswaarde

De voorstelling ‘Fifty’ stond eigenlijk vorig jaar al gepland, toen Carel nét vijftig jaar was geworden. Maar toen theaters de deuren vanwege corona moesten sluiten, kon het feest niet doorgaan. 30 september gaat het dan eindelijk toch gebeuren. “Het wordt echt een bijzondere show waarbij ik muziek en theater nóg meer combineer dan ik al deed. Vlak voor corona was ik zelf begonnen met danslessen bij Nanska. Later bleek ik de ziekte van Bechterew, een vorm van ontstekingsreuma, te hebben, waardoor ik het dansen jammer genoeg op een lager pitje moest zetten. Ik ben daarom heel blij met de samenwerking met De Dansonderneming, waardoor ik die combinatie van muziek en dans kan maken. In alle bescheidenheid durf ik te zeggen dat deze combinatie niet zo heel veel te zien is op muziekpodia, waardoor het de amusementswaarde van het concert vergroot.”

Nieuw ‘voedsel’

De muziekstijl van Carel laat zich niet in een paar woorden samenvatten. “Mijn mentor is David Bowie en die staat ook bekend om zijn verschillende stijlen. Ik ben altijd bezig met nieuwe dingen en richt me ook niet op één bepaalde kunstvorm. Ik schilder, maak theater, schrijf muziek; en juist door die combinatie én door steeds weer iets nieuws te doen, blijf ik ademen. Als ik steeds hetzelfde materiaal zou moeten laten horen of zien, zou ik daar niet gelukkig van worden. Mijn artistieke ambities worden dan niet bevredigd. Ik heb dus eigenlijk steeds ander ‘voedsel’ nodig. Zo maak ik ook vaak uitstapjes naar bijvoorbeeld disco, klassiek of koorzang. Nieuwe songs zijn leuk om te spelen, oud materiaal vind ik minder interessant.” 

Ook in de show ‘Fifty’ komen heel veel muziekstijlen voorbij; van rock tot klassiek en van dance tot avantgardistische muziek. Wel benadrukt Carel: “Ik ga zeker niet voor ‘makkelijke’ muziek die direct goed in het gehoor ligt. Mijn muziek is luistermuziek die zich stapje voor stapje moet ontvouwen, waar je echt even voor moet gaan zitten om de gelaagdheid ervan te ontdekken. Dat is voor mij interessante muziek. De setlist voor dit concert bestaat uit een selectie van mijn eigen favoriete songs die ik graag met het publiek wil delen. Met natuurlijk één nummer van Bowie ertussen”, lacht Carel.

Cyclus van leven en dood

De eeuwige cyclus van leven en dood loopt als een rode draad door de show heen. “Die cyclus - zonder begin en eind - heeft uiteraard betrekking op het leven, maar ook op mij als artiest. Ik krijg nieuwe energie wanneer ik nieuws doe. Mijn artistieke leven zie ik als een ringcompositie met allemaal kleinere ringcomposities daar binnenin. Ik maak iets nieuws, stop daarmee en begin weer aan iets nieuws. Het is net als het leven zelf.”

Nieuwsgierig geworden naar ‘Fifty’ van Carel Brouwers? Tickets voor de voorstelling op vrijdag 30 september om 20.30 uur in Het Park zijn verkrijgbaar via www.hetpark.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Statiegeldactie zorgt voor zaden voor basisschoolleerlingen in Hoorn Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Popronde Hoorn krijgt subsidie Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Kaarsen maken bij MAK in Blokker Algemeen 7 dec, 19:00
Afbeelding
Tien jaar geleden verloor Jacqueline uit Hoorn haar dochtertje Keet Algemeen 7 dec, 15:17
Afbeelding
Raad Hoorn stelt gemeentelijke belastingen 2023 vast Algemeen 7 dec, 14:28
Afbeelding
Magnets and Miracles en The Tibbs in Hoorns poppodium Manifesto Algemeen 7 dec, 13:50
Afbeelding
Vader Sven zamelt geld in om het leven van zieke dochter Maud te redden Algemeen 7 dec, 10:50
Afbeelding
Schaatsen op de Roode Steen in Hoorn: het kan (bijna) weer! Algemeen 6 dec, 18:54
Afbeelding
Vishandel Wormsbecher in Hoorn sluit de deuren Algemeen 6 dec, 17:08
Afbeelding
Cheque voor kinderboerderij Frits Farm in Zwaag Algemeen 6 dec, 15:27
Afbeelding
Op weg naar een rookvrije generatie, dus ook zonder ‘vapen’ Algemeen 6 dec, 14:15
Afbeelding
A-team Oranje krijgt steeds meer kleur tijdens WK Qatar Oranje 6 dec, 13:08
Afbeelding
Kerstconcert Bamestra Nova in Zwaag Algemeen 6 dec, 12:51
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief