Afbeelding
Archieffoto vincentdevriesfoto.nl

Dijklander Ziekenhuis in Hoorn start met AYA-team voor zorg aan jongvolwassenen met kanker

Algemeen

HOORN - Het Centrum voor oncologie van het Dijklander Ziekenhuis is gestart met AYA-zorg, oftewel zorg voor jonge mensen met kanker. AYA’s (afkorting van Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen tussen 18 en 39 jaar die te horen krijgen dat ze kanker hebben.

Elk jaar horen 3900 jongvolwassenen in Nederland dit bericht, in het Dijklander Ziekenhuis rond de tachtig patiënten per jaar. Zij zijn in de bloei van hun leven qua studeren, een eerste baan of het stichten van een gezin. De diagnose kan er voor zorgen dat zij grip op hun leven verliezen. Het Dijklander Ziekenhuis biedt deze groep patiënten vanaf nu zorg die aansluit bij hun leeftijd en behoeftes. Het team bestaat uit zorgprofessionals die speciaal zijn opgeleid om jongvolwassenen met kanker optimaal te begeleiden.

Unieke patiëntgroep

Afgestemd op leeftijd De meerderheid van alle kankerpatiënten is ouder dan 60 jaar, wat maakt dat jongvolwassenen veelal een uitzondering vormen in de wachtkamer. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn de kinderafdeling ontgroeid en komen terecht tussen medepatiënten die hun vader of oma hadden kunnen zijn. Zij kampen met andere vragen, over bijvoorbeeld het afmaken van hun studie, solliciteren bij een eerste baan, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kankercellen zich soms anders gedragen in een jongvolwassen lichaam dan in dat van ouderen en kinderen. De medische behandeling dient daarom afgestemd te worden op deze unieke patiëntgroep. AYA-zorg heeft aandacht voor al deze leeftijdsspecifieke zorgbehoeften.

Ondersteuning

Sylvia Logher-Goes, verpleegkundig specialist: “Binnen het AYA-team hebben we aandacht voor al die onderwerpen waar jongvolwassenen mee bezig zijn. Iedereen tussen 18-39 jaar die hoort dat hij kanker heeft, kan bij ons terecht. Zij kunnen naar AYA-zorg vragen bij hun behandelend arts en die verwijst door naar ons team. Wij luisteren naar de vragen en kijken vervolgens welke ondersteuning nodig is. Dat kan een eenmalig advies zijn of het inschakelen van bijvoorbeeld een psycholoog of maatschappelijk werker. We hebben als AYA-team ook regelmatig overleg met andere collega’s zoals de medisch specialist en de psycholoog.”

AYA Zorgnetwerk

Het AYA-team van het Centrum voor oncologie Dijklander Ziekenhuis werkt samen met Amsterdam UMC en is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold. Ook wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en kennis gedeeld. Het AYA Zorgnetwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken waardoor AYA-zorg bij iedere AYA zo dichtbij als mogelijk voor handen is. Binnen de regionale netwerken zijn er AYA-kenniscentra bij de UMC’s en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, waar AYA’s terecht kunnen met complexe problematiek. Het zorgnetwerk groeit omdat steeds meer ziekenhuizen en professionals uit de eerste lijn aansluiten. Samen gaan zij uit van het principe: ‘Zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-centrum als het moet.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Oliebollenkramen Hoorn 2022: hier staan ze! Algemeen 24 nov, 11:51
Afbeelding
Alle informatie over de energietoeslag voor inwoners gemeente Hoorn Algemeen 24 nov, 10:36
Afbeelding
Vragen over huisvesting arbeidsmigranten in Hoorn Algemeen 24 nov, 09:27
Afbeelding
Herinneringsbankje op begraafplaats Keern in Hoorn: waardevol alternatief voor gedenksteen Algemeen 23 nov, 16:27
Afbeelding
Prins voor de Blockeniers in Blokker Algemeen 23 nov, 16:18
Afbeelding
WerkSaam Westfriesland Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2022 Algemeen 23 nov, 16:05
Afbeelding
Actie Write for Rights van Amnesty International in Hoorn Algemeen 23 nov, 15:21
Afbeelding
Oosterpoortbrug oranje: Hoorn doet mee aan Orange the World Algemeen 23 nov, 15:13
Afbeelding
Leerlingen Copernicus in Hoorn debat over strafrecht Algemeen 23 nov, 13:20
Afbeelding
Tienerdisco Club Festo in Manifesto Hoorn Algemeen 23 nov, 12:58
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
Christmas carols in Hoornse Oosterkerk Algemeen 22 nov, 18:42
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief