Bewoners Kersenboogerd protesteren bij stadhuis in Hoorn

Algemeen
Dinsdagavond kwamen bewoners samen in het stadhuis om te protesteren tegen de plannen voor hun wijk.
Dinsdagavond kwamen bewoners samen in het stadhuis om te protesteren tegen de plannen voor hun wijk. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Bewoners van de wijk Kersenboogerd protesteerden dinsdagavond 27 september bij het stadhuis in Hoorn opnieuw tegen de plannen van de gemeente Hoorn voor nieuwbouw in de Kersenboogerd, waarbij een sociaal belangrijk groengebied volgens de bewoners wordt verwoest. 

Alles druist in tegen de gestelde plannen

De groep bewoners is het niet eens met de plannen die het college heeft ‘om een belangrijk groengebied met sociale functie aan de Rietzanger te verwoesten voor nieuwbouw’, zo zeggen zij. “Alles druist in tegen de gestelde plannen”, laten de bewoners weten. In hun optiek is er geen voorlichting en overleg geweest met de buurt. Er is een petitie gestart: Red het park. In twee dagen tijd werden al meer dan driehonderd handtekeningen verzameld. Meerdere huishoudens aan onder andere de Rietzanger, Winterkoninkje en Lijster hebben een poster voor het raam opgehangen met de tekst ‘Stop de bouw in het park’.

Een bewoner laat weten: “Hier ontmoeten mensen elkaar. Van jong tot oud, vanuit elke uithoek van de wijk. Juist door het park verbinden alle buren en bewoners zich met elkaar. De veiligheid en sociaal betrokkenheid is hier enorm. Een uniek stuk in de Kersenboogerd die absoluut moet blijven in de al kansarme wijk.” Ook de kinderen in de wijk maken zich zorgen. De zusjes Ima (8) en Esmee Fulton (6) zijn verdrietig: “Wij zijn pas verhuisd, helemaal vanuit Amsterdam om aan dit grasveld te komen wonen. Eindelijk kunnen we buitenspelen, samen met de vriendjes die we hier hebben ontmoet. We hebben de hele zomer hier gespeeld. Straks is er helemaal geen plek meer voor ons!” Ook bioloog en moestuinder Han Smith maakt zich ernstige zorgen. “Met de ecologische inrichting van het terrein van het sociaal moestuingebied geeft de vereniging volledige invulling aan de doelstellingen van de groenvisie 2019-2029 die de Gemeente zelf heeft gesteld. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat er op dit betrekkelijk kleine terrein al vele malen meer vlinders zijn waargenomen dan in het Natuurpark van het MAK. Dat is een teken dat de zo nodige biodiversiteit hier de goede richting op gaat.” Mohammad Baker Murad (50), bewoner van de Pergola, is geschrokken en zegt over zijn geliefde moestuin: “Ik kom hier al meer dan vijf jaar. Ik haal hier mijn ontspanning, ik heb prachtige tomaten en vooral een heel gezellige tijd met de hier gemaakte vrienden.”

Mogelijkheden onderzoeken

Wethouder Karin Hakhoff geeft aan dat er onjuiste beelden en vragen bestaan over de studie naar mogelijke bouwgebieden in het centrumgebied van de Kersenboogerd. “Dit heeft voor onrust gezorgd bij bewoners. Er zijn geen concrete bouwplannen om woningen toe te voegen in het centrumgebied. Er is wel een studie gedaan naar mogelijke gebieden die gebruikt kunnen worden voor woningbouw. Om meer variatie te krijgen in de wijk, gaan we eerst samen met Intermaris álle mogelijkheden onderzoeken om te komen tot een betere mix van woningen met meer variatie. In het centrumgebied staan veel goedkope sociale huurwoningen. We willen van centrumgebied Kersenboogerd een plek maken waar het prettig wonen en leven is. Daarvoor gaan we onder andere aan de slag met de woningen en de openbare ruimte. Het toevoegen van groen maakt een belangrijk onderdeel uit van de verbeteringen in de openbare ruimte. Met alle aanpassingen vergroten we de veiligheid in de buurt. Geen kruip-door-sluip-door meer of sociaal onveilige plekken. In het najaar gaan we starten met participatie om samen met bewoners keuzes te maken zodat de openbare ruimte in het centrumgebied prettig aanvoelt, een veilige omgeving biedt, goed functioneert en klaar is voor de toekomst.”