Afbeelding
Foto: archieffoto

Hoornse raad geeft startschot grote opknapbeurt centrumgebied Kersenboogerd

Algemeen

HOORN - De Hoornse raad heeft besloten de komende tien jaar 31 miljoen euro uit te trekken om de openbare ruimte in het centrumgebied van de Kersenboogerd een grote opknapbeurt te geven. Ook heeft de raad ingestemd om in het centrumgebied van de Kersenboogerd geen sociale huurwoningen meer toe te voegen, maar middeldure huur- en koopwoningen.

Door geld beschikbaar te stellen voor de verbetering van de openbare ruimte wordt het gebied groener en aantrekkelijker. Onder meer door meer groen en waterberging toe te voegen, fiets- en wandelroutes te versterken, de kwaliteit van de grachten te verbeteren en overbodige parkeerplaatsen op te heffen. Uit onderzoek blijkt dat er op veel plekken nu te veel parkeerplaatsen zijn. Met minder, maar voldoende parkeerplaatsen ontstaat meer ruimte voor vergroening. Een aantal raadsfracties stemden niet in met dit besluit, onder meer omdat zij vinden dat alle parkeerplaatsen moeten blijven.

Betere mix van woningen

Het grote aandeel goedkope sociale huurwoningen is de kern van de kwetsbaarheid van het centrumgebied van de Kersenboogerd. Een meer divers woningaanbod zorgt voor meer sociale stabiliteit. De raad heeft daarom besloten om geen sociale huurwoningen meer toe te voegen in dit gebied, maar in te zetten op het toevoegen van middeldure huur- en koopwoningen.

De komende tijd gaat de gemeente onderzoeken op welke manier dit het beste kan. De resultaten van dit onderzoek worden uitgewerkt in een uitvoeringsplan. Hierover gaat de gemeente ook in gesprek met bewoners van de Kersenboogerd. Het uitvoeringsplan wordt dan later aan de raad aangeboden voor besluitvorming.

Zorgen van bewoners

Er waren veel bewoners uit de Kersenboogerd bij de raadsvergadering aanwezig. Zeven bewoners spraken de raad ook toe. De bewoners maken zich grote zorgen dat er groen en speelveldjes gaan verdwijnen in hun eigen buurt als er extra woningen gebouwd worden. Tijdens de raadsvergadering benadrukte wethouder Karin Hakhoff dat er geen concrete bouwplannen zijn om woningen toe te voegen in Kersenboogerd. De komende periode worden alle mogelijkheden om tot een goede woningmix te komen verder onderzocht.

De raad was heel kritisch over de onduidelijkheden over de plannen voor bewoners. Vanuit de raad kwam de dringende oproep aan wethouder Hakhoff om zo snel mogelijk met bewoners in gesprek te gaan. Zij zegde toe dat te gaan doen: “We gaan buurt voor buurt, straat voor straat met bewoners in gesprek.” Om de onrust weg te nemen besloot de raad dat het rapport studie inbreidingslocaties Hoorn Kersenboogerd geen onderdeel uitmaakt van de stukken die horen bij het voorstel/besluit.

Besluitvorming door de raad

Voor de besluiten stemden de fracties van Hoorn Lokaal, GroenLinks, EénHoorn, VVD, CDA, D66, Sociaal Hoorn en de ChristenUnie. Tegen stemde Fractie Tonnaer, PvdA, Liberaal Hoorn en de DRP.

Concrete stappen

Door de raadsbesluiten kunnen concrete stappen gezet worden met het programma Kansen voor de Kersenboogerd om de buurt te verbeteren. Zodat bewoners ervaren dat het prettig en veilig wonen en leven is in centrumgebied Kersenboogerd.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Statiegeldactie zorgt voor zaden voor basisschoolleerlingen in Hoorn Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Popronde Hoorn krijgt subsidie Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Kaarsen maken bij MAK in Blokker Algemeen 7 dec, 19:00
Afbeelding
Tien jaar geleden verloor Jacqueline uit Hoorn haar dochtertje Keet Algemeen 7 dec, 15:17
Afbeelding
Raad Hoorn stelt gemeentelijke belastingen 2023 vast Algemeen 7 dec, 14:28
Afbeelding
Magnets and Miracles en The Tibbs in Hoorns poppodium Manifesto Algemeen 7 dec, 13:50
Afbeelding
Vader Sven zamelt geld in om het leven van zieke dochter Maud te redden Algemeen 7 dec, 10:50
Afbeelding
Schaatsen op de Roode Steen in Hoorn: het kan (bijna) weer! Algemeen 6 dec, 18:54
Afbeelding
Vishandel Wormsbecher in Hoorn sluit de deuren Algemeen 6 dec, 17:08
Afbeelding
Cheque voor kinderboerderij Frits Farm in Zwaag Algemeen 6 dec, 15:27
Afbeelding
Op weg naar een rookvrije generatie, dus ook zonder ‘vapen’ Algemeen 6 dec, 14:15
Afbeelding
A-team Oranje krijgt steeds meer kleur tijdens WK Qatar Oranje 6 dec, 13:08
Afbeelding
Kerstconcert Bamestra Nova in Zwaag Algemeen 6 dec, 12:51
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief