Vragen over opvang gevonden (zwerf)dieren in Hoorn

Algemeen
Vrijwilligers van de Dierenambulance vangen gevonden (zwerf)dieren nu uit pure noodzaak vaak thuis op.
Vrijwilligers van de Dierenambulance vangen gevonden (zwerf)dieren nu uit pure noodzaak vaak thuis op. Foto: aangeleverd

HOORN - Dierenambulance Hoorn heeft afgelopen 14 februari een voorstel gedaan bij wethouder, beleidsmedewerker en de beleidsmedewerkster van de SED-gemeenten om de noodzakelijke en wettelijke opvang van de overige gehouden dieren op te lossen. Dierenambulance Hoorn heeft voorgesteld de opvang van de overige gehouden dieren op zich te willen nemen. Van belang is dan wel dat er een passende opvanglocatie gerealiseerd wordt, omdat het thuis opvangen van de dieren geen houdbare oplossing is, maar pure noodzaak. 

Renzo van Houten namens Fractie Tonnaer: “Een opvanglocatie kan al op een stukje grond plaatsvinden, buiten de bebouwde kom in verband met geluidsoverlast, met bijvoorbeeld een tweedehands kantoorunit, noodgebouw of een leegstaand pand/loods met buitenruimte. Vanuit deze startpositie kan Dierenambulance Hoorn fondsen aanschrijven voor onder andere de aanschaf van de inrichting, hokken, hekwerk, et cetera. Dierenambulance Hoorn werkt uitsluitend met vrijwilligers, er zijn geen personeelskosten. Dit zou een snel te realiseren en relatief goedkope oplossing kunnen zijn zodat de gemeente kan voldoen aan de wettelijke taak voor de opvang van deze dieren voor tenminste 14 dagen. Daarnaast zijn de vrijwilligers niet meer op zichzelf aangewezen en is dierenopvang thuis door medewerkers van de Dierenambulance niet meer nodig.” 

Fractie Tonnaer stelt het college vragen over dit onderwerp en wil onder meer weten of het college samen met de Dierenambulance Hoorn kan zoeken naar een snel te realiseren opvanglocatie in de stad. “Het opvangen van zwerfdieren door de vrijwilligers zelf kan niet langer zo verder gaan. Een structurele oplossing vanaf 2023 is echt te laat.”