Levi Noë is één jaar stadsdichter van Hoorn en viert dat in Het Pakhuis

Algemeen
"Ik hoop nog lang stadsdichter te mogen blijven, want ik ben nog lang niet klaar."
"Ik hoop nog lang stadsdichter te mogen blijven, want ik ben nog lang niet klaar." Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Hij gebruikt het liefst een ouderwetse typemachine om zijn verhalen te vertellen. Levi Noë (30) is de hele dag bezig met taal. De rol van stadsdichter in Hoorn, die hij nu een jaar vervult, is hem daarom op het lijf geschreven. “Taal is plezier maken toch?”, glundert de geboren en getogen Horinees. Vanwege zijn eenjarig jubileum geeft hij zaterdag 12 november een voorstelling in Theater Het Pakhuis: ‘Ontmoet de stadsdichter’. 

Taal is voor mij plezier maken

Levi groeide op in een liefdevolle omgeving in de Kersenboogerd en ging daar ook naar school. Een echte taalknobbel had hij niet. “Op de basisschool was ik heel slecht in spelling en begrijpend lezen. Wél vond ik taal op zich en verhalen interessant. Op de middelbare school ging ik raps schrijven. Verhalen vertellen, dat is wat ik het liefste deed én doe. Vroeger wilde ik dan ook journalist worden. En eigenlijk ben ik dat nu ook, maar dan voor mezelf”, lacht hij. “Ik schrijf over onderwerpen die ik zelf leuk of boeiend vind. Dat is toch tof?” 

Corona en de zorg

Hoewel Levi zich in eerste instantie op muziek richtte - in 2017 studeerde hij af aan de Herman Brood Academie - bleek het ‘spoken word’ meer zijn ding te zijn. “In coronatijd belde NPO Radio1 mij op of ik een gedicht over corona en de zorg wilde maken. Dat heb ik gedaan en datzelfde gedicht heb ik ook in Het Pakhuis voorgedragen. Op de video die ik daarvan deelde, kreeg ik veel positieve reacties en ik vond het tof om te doen. Het triggerde mij om er meer mee te gaan doen.” 

Hoorn mooier maken

Een aantal stadsdichters ging hem voor, waaronder Cornelis Putemmer, rapper Steven Engel en als laatste Hedwig Baartman. “De laatste jaren bleef het een beetje stil rond het stadsdichterschap in Hoorn. Het leek mij een enorme eer om die taak op me te mogen nemen. Daarom stuurde ik een bericht naar het Twitter-account van de gemeente Hoorn met de boodschap dat ik wel de nieuwe stadsdichter wilde worden. Uiteindelijk ben ik met iemand van de gemeente in contact gekomen en heb mijn ideeën uitgelegd. En zie waar ik nu sta. Ik hoop nog lang stadsdichter te mogen blijven, want ik ben nog lang niet klaar. Met mijn gedichten hoop ik de stad Hoorn een beetje mooier te maken.”

Inclusieve samenleving

Maatschappelijke onderwerpen, zoals armoedebestrijding, maar ook de Hoornse kermis, dodenherdenking en de verkiezingen; Levi gaat geen onderwerp uit de weg. “Een stadsdichter moet doen wat zijn eigen creativiteit zegt, maar je moet ook kunnen improviseren en origineel kunnen zijn. Veel van wat ik schrijf gaat over de zorg. Een onderwerp dat mij aanspreekt, omdat ik zelf bij de Prinsenstichting werk. Een superleuke baan. Steeds zie ik weer al die lieve mensen, dat is mooi. Ik vind dat mensen met een beperking moeten mee kunnen doen in de samenleving, met álles. Een inclusieve samenleving, daar zet ik me graag voor in.” Voor veel officiële gebeurtenissen in de gemeente wordt Levi gevraagd om een gedicht te maken. Maar sommige verzoeken zijn wel heel speciaal geweest. “Ik kreeg een bericht van een vrouw, met het verzoek om een gedicht te schrijven voor het kindje van haar zus, haar neefje dus. Dat jongetje was ernstig ziek en had niet lang meer te leven. Toen ik dat gedicht door de brievenbus van de moeder had gedaan, bleek dat het kindje net overleden was. Later heb ik nog een berichtje van de moeder ontvangen, dat ze het gedicht heel mooi vond. Dit heeft veel indruk op me gemaakt en het zal me altijd bijblijven.”

Dromen naleven

“De hele reis van het afgelopen jaar is eigenlijk heel vet geweest. Ik heb zoveel mooie dingen mogen doen. Allemaal bijzondere momenten waarin ik mijn dromen naleef. Daarom heb ik onlangs mijn werk in de zorg op een iets lager pitje gezet. Ik geef al workshops, maar wil dat meer gaan uitbreiden, met name op de Hoornse scholen. Er lopen zoveel kinderen met talent rond! Het onderwerp zorg blijft voor mij zeker een inspiratiebron. Alles wat ik meemaak tijdens mijn werk, zet ik om in gedichten. Het is mijn missie om dat op scholen, congressen en symposiums met mensen te delen. Zij moeten weten wat er speelt in de zorg, hoe mooi dat vak is.”

Zenuwachtig

Wie de Hoornse stadsdichter nóg beter wil leren kennen, moet de voorstelling in Het Pakhuis zeker gaan bezoeken. Publiek krijgt op deze manier kans op een interactieve ontmoeting met Levi tijdens een workshop en een voorstelling in de intieme setting van Het Pakhuis. “Mensen kunnen de persoon achter Levi leren kennen, maar ik neem het publiek ook mee in mijn schrijfproces. Hoe komt een gedicht tot stand en wat is het verhaal erachter? Ik moet toegeven dat ik dat nog best lastig vind: contact met mensen maken op de gelegenheden waar ik moet voordragen. Van nature ben ik best verlegen en voor elk optreden ben ik nog steeds zenuwachtig. Maar ik heb er vooral heel veel zin in.” 

Workshop

Vóór de voorstelling, om 18.30 uur, geeft Levi een workshop en kun je zelf aan de slag gaan met poëzie. Je krijgt de kans om onder begeleiding van Levi zelf een gedicht te schrijven. De voorstelling zelf begint om 20.00 uur. Hij trakteert het publiek op een selectie uit de vele gedichten die hij inmiddels over Hoorn geschreven heeft. Daarnaast geeft gastdichter Ifar van Roodselaar ook acte de présence, met een energiek optreden als poetryslammer.

Goed om te weten: de voorstelling en de workshops zijn ook toegankelijk voor mensen met een (lichamelijke) beperking. Er komen VIP rolstoelplaatsen op het podium en er is een gebarentolk aanwezig bij de voorstelling. Zijn er andere wensen die het theaterbezoek kunnen vergemakkelijken? Stuur even een mailtje naar info@pakhuishoorn.nl .Tickets voor de voorstelling en workshop zijn verkrijgbaar via www.pakhuishoorn.nl .