Wereld Daklozendag: dnoDoen in Hoorn opent de deuren

Algemeen
dnoDoen maakt zich zorgen over de grote toename van dak- en thuislozen.
dnoDoen maakt zich zorgen over de grote toename van dak- en thuislozen. Foto: Pexels

HOORN - Wereld Daklozendag is maandag 10 oktober. Dan krijgen mensen die geen (t)huis hebben extra aandacht om zo meer mogelijkheden te krijgen om te participeren binnen de maatschappij. Dit wordt gedaan door mensen te informeren en goede lokale initiatieven te vieren en te stimuleren. Zelf kun je daklozen steunen door hen hulp te bieden. Stuur schone sokken, warme kleding, iets te eten naar de diverse locaties van dnoDoen. 

dnoDoen wil op deze dag extra haar ernstige zorgen uiten over de situatie en grote toename van dak- en thuisloze mensen in Alkmaar, Hoorn, Zaandam en Den Helder. De Covid-19 crisis heeft zichtbaar gemaakt hoezeer het hebben van een eigen veilig thuis een fundamentele basisbehoefte is. Ook heeft deze crisis zichtbaar gemaakt hoeveel dakloosheid er is in Alkmaar, Hoorn, Zaandam en Den Helder, terwijl de verwachting is dat deze alleen maar zal groeien als resultaat van de economische impact van deze gezondheidscrisis met daarbij ook de effecten van de huidige financiële crisis. Nu is het moment om met structurele en radicale oplossingen te komen om dakloosheid te voorkomen en uit te bannen. De basis daarvan is: een eigen thuis! Van daaruit kan eventuele andere ondersteuning worden geboden. Kortetermijnoplossingen gericht op het tijdelijk aanbieden van opvang kunnen een kortdurend positief effect hebben, maar zonder een radicaal andere aanpak gericht op duurzame verandering, zal de situatie alleen maar verergeren en blijven we achter de feiten aanlopen.

Stichting dnoDoen wil omwonenden en geïnteresseerden de mogelijkheid geven om een blik te werpen op de leefomstandigheden waar talloze daklozen dagelijks mee te maken hebben. Daarom zijn op 10 oktober bij alle locaties van dnoDoen de deuren open van 10.00 tot 14.00 uur. Vanaf 10.30 uur is er elk uur een rondleiding om een beter beeld te krijgen en misschien iets meer begrip en inzicht te krijgen in de noodzaak van deze opvanglocaties en het werk van dnoDoen. Er wordt gezorgd voor koffie, thee en een lekkernij.

DnoDoen in Hoorn is te vinden aan de Scheerder 4. Kijk voor meer info op www.dnodoen.nl .