Ontmoetingscafé voor en door mensen met psychische kwetsbaarheid geopend in Hoorn

Algemeen
Aan de slinger die gebruikt werd voor de opening, konden bezoekers boodschappen ophangen. Op de foto vrijwilligers Lynda en Wim Kees.
Aan de slinger die gebruikt werd voor de opening, konden bezoekers boodschappen ophangen. Op de foto vrijwilligers Lynda en Wim Kees. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Een ontmoetingscafé, dát had De Hoofdzaak nog niet. Maar daar is onlangs verandering in gekomen met de komst van De Verbinding. Het ontmoetingscafé werd donderdag 27 feestelijk geopend tijdens een open dag.

Ontmoeting op een fijne, veilige en inspirerende plek

De Hoofdzaak is een zelfregie- en herstelorganisatie, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. In Westfriesland werken ruim veertig ervaringsdeskundigen, grotendeels op vrijwillige basis. Zij bieden op allerlei manieren herstelondersteuning aan lotgenoten. “Dit doen we al geruime tijd vanuit onze locatie aan de Wilhelminalaan in Hoorn”, vertelt Jeanet Hoiting, regiocoördinator Westfriesland. “Hier geven we cursussen, faciliteren en organiseren we zelfhulpgroepen en activiteiten zoals een wandel- of ontspanningsgroep. Daarnaast kunnen mensen individueel worden ondersteund. Het delen van ervaringen, niet alleen over de problemen maar juist ook over het herstel, geeft mensen hoop en perspectief. Samen zetten mensen stappen in hun persoonlijk en vaak ook maatschappelijk herstel.”

Stimuleren

Het ontmoetingscafé werd geopend door Wim van Veen, directeur van De Hoofdzaak, Miro Popovic van het Oranjefonds, Greetje Senhorst van MIND, Renate Wiersma (teamcoördinator De Hoofdzaak) en vrijwilliger Alex de Wit. Zij hielden samen een slinger vast om zo symbolisch een ‘verbinding’ tot stand te brengen tussen mensen én organisaties. MIND is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie die zich sterk maakt voor een psychisch gezonder Nederland en een stem geeft aan alle mensen met (beginnende) psychische klachten en hun naasten. Ook De Hoofdzaak is aangesloten bij MIND. “Wij stimuleren initiatieven zoals dit ontmoetingscafé. Het herstel ontstaat vanuit de mensen zelf. De Verbinding kan daar zeker extra aan bijdragen”, vertelt Greetje Senhorst. 


Foto: Jan Siebring Fotografie

Zonder afspraak

In het ontmoetingscafé kunnen mensen zonder afspraak gewoon binnenlopen. “Een plek waar iedereen welkom is”, benadrukt Jeanet. “Begin dit jaar hebben we van het Oranjefonds een driejarige subsidie ontvangen om deze ontmoetingsruimte te creëren. Dit maakte mogelijk dat we Kapel Dijk en Duin konden gaan huren. We zijn er ontzettend blij mee. Een fijne, veilige en inspirerende plek waar je elkaar kunt ontmoeten.” Het Oranjefonds werkt samen met MIND aan het programma ‘Herstel Dichtbij’. “We willen dat iedereen die daar behoefte aan heeft dichtbij huis gebruik kan maken van een zelfregie- of herstelinitiatief”, aldus Miro Popovic van het Oranjefonds. “Maar ook dat deze initiatieven meer kans krijgen op duurzame financiering. Daarom subsidiëren wij dit initiatief voor in ieder geval drie jaar, zodat er echt iets moois opgezet kan worden. Wij zijn heel blij met deze samenwerking. Door samen te werken kun je initiatieven versterken en nóg meer bereiken.”

Vrijplaats

In augustus gingen de deuren van het ontmoetingscafé al open, maar donderdag 27 oktober werd de officiële opening gevierd. Er was veel belangstelling en het was een komen en gaan van mensen. Jeanet: “Dit café is niet alleen een plek waar mensen kunnen binnenwandelen voor koffie of thee en ontmoetingen. Het is ook een vrijplaats. Een inspirerende ruimte waar iedereen met een goed idee de ruimte krijgt om dat idee ook gestalte te geven. Daar zijn al verschillende initiatieven uit voortgekomen, zoals een filmavond (eens per maand op de vrijdagavond, red.), een creatieve groep en een fotografieworkshop.”

Naast elkaar

Vrijwilligers Lynda en Wim Kees zijn deze middag ook van de partij. Zij zijn gastheer- en vrouw in het ontmoetingscafé. “Zelf ben ik ruim twee jaar geleden via 1.Hoorn bij De Hoofdzaak terecht gekomen”, vertelt Wim Kees. “Ik begeleid verschillende herstelgroepen en voel me bij De Hoofdzaak helemaal op mijn plek. Ook het vrijwilligerswerk in het ontmoetingscafé doe ik met veel plezier. Het is inmiddels mijn levensvervulling geworden”, glundert hij. “Ik heb bij De Hoofdzaak al veel mensen zien opkrabbelen. Sommigen hebben zelfs weer betaald werk kunnen vinden. Mooi om te zien dat veel mensen weer aansluiting vinden in onze maatschappij.” Lynda volgt in Amsterdam een opleiding tot ervaringsdeskundige en was op zoek naar een stageplek. Die vond ze bij De Hoofdzaak. “Hier krijg ik alle ruimte om mezelf te ontwikkelen. Hier oordelen we niet over elkaar, maar staan we naast elkaar.” Jeanet vult aan: “Gelijkwaardigheid, openheid en je kwetsbaar kunnen opstellen zijn bij ons heel belangrijk. Het ontmoetingscafé is een plek waar je jezelf kunt zijn.”

Ideeën realiseren

Het ontmoetingscafé is op dit moment drie dagdelen per week geopend: woensdag van 13.00 tot 16.00 uur, donderdag en vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur. Nieuwe ideeën voor activiteiten zijn altijd welkom. Lynda: “Wij doen ons best om die ideeën vervolgens te realiseren. Binnenkort willen we bijvoorbeeld starten met een friscafé en pas geleden hebben we een smoothie-ochtend gehad. Ook heel erg leuk. De fotografieworkshop is ook een succes, al zijn er nog plekjes vrij. Dus wees welkom!”

Ontmoetingscafé De Verbinding, Wilhelminalaan 2 in Hoorn. Kijk voor meer informatie op www.rcodehoofdzaak.org of bel 0229-249040. Een mailtje sturen kan ook: info-h@rcodehoofdzaak.org .