Leerlingen Copernicus in Hoorn debat over strafrecht

Algemeen
Vanaf nu wordt het leerlingendebat op Copernicus jaarlijks georganiseerd.
Vanaf nu wordt het leerlingendebat op Copernicus jaarlijks georganiseerd. Foto's: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Ruim driehonderd leerlingen van mavo, havo en vwo op scholengemeenschap Copernicus in Hoorn gingen dinsdag 22 november met elkaar in debat over het strafrecht in Nederland. Bovendien kregen ze de unieke kans om alles te vragen aan een strafrechter van de rechtbank Amsterdam en strafadvocaat Mes van advocatenkantoor Hendriksen & Muhren in Hoorn. 

“Na het succesvolle debat bij ons op school over de gemeenteraadsverkiezingen, was onze directeur zo enthousiast dat hij elk jaar een groot debat op school wil houden”, vertelt Paul Lassooij, docent maatschappijleer. “En zelf vind ik het leuk om te organiseren. Democratie bestaat niet alleen rondom de verkiezingen, maar is er natuurlijk altijd. Het is belangrijk dat leerlingen leren omgaan met tegenstelde opvattingen en meningen. Thuis, op school, het werk, op straat. Ze hebben er overal mee te maken, hun leven lang. Hoe ga je hier respectvol mee om? Ik heb na afloop enorm veel positieve reacties van de leerlingen gekregen, de interesse is er dus zeker.” 

Rechts op de foto Cas Schoots, die woensdag 23 november meedeed aan het Provinciaal Jeugddebat in Haarlem.

Er kwamen deze middag verschillende stellingen aan bod. De eerste was meteen een heftige: moet de doodstraf weer ingevoerd worden in Nederland? De meningen hierover waren erg verdeeld. Vijftig procent van de leerlingen was voor herinvoering, de andere helft was tegen. Op de vraag of softdrugs in Nederland gelegaliseerd moeten worden, antwoordden de meeste leerlingen (tachtig procent) ‘ja’. “Aan de derde stelling zijn we niet meer toe gekomen”, zegt Paul. “Het uur ging net even te snel voorbij. Maar: volgend jaar gaan we het gewoon weer doen. Er zijn nog genoeg onderwerpen om over te discussiëren.”

Leuk om te weten: één van de 4 mavo-leerlingen die meededen aan het debat op Copernicus, de vijftienjarige Cas Schoots, deed woensdag 23 november mee aan het Provinciaal Jeugddebat voor scholieren in Haarlem.