Actie Write for Rights van Amnesty International in Hoorn

Algemeen
Ieder jaar rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens - worden wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht.
Ieder jaar rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens - worden wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Foto: aangeleverd

HOORN - Amnesty International vraagt inwoners van Hoorn op zaterdag 10 december brieven te schrijven tegen onrecht.

Ieder jaar rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens - worden wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de mensenrechten van bepaalde individuen te verbeteren. Ook in Hoorn komen mensen samen tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Wie dat wil, kan zaterdag 10 december brieven schrijven in Bibliotheek Hoorn aan de Wisselstraat van 10.00 tot 16.00 uur en in het Claes Joesthuis bij de Oosterkerk, van 10.30 tot 15.00 uur. Liever thuis schrijven? Neem op bovengenoemde locaties dan een schrijfpakketje mee of in een van de andere bibliotheken. Maar je kunt ook digitaal schrijven. Kijk op www.amnesty.nl/write-for-rights .

Voor wie?

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Zineb Redouane. Zij kwam om het leven toen mensen in haar straat in Marseille demonstreerden. Ze werd in het gezicht geraakt door een traangasgranaat van de politie en overleed in het ziekenhuis. Bijna vier jaar na haar dood is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor de aanval op haar leven. Ook voert Amnesty International actie voor Vahid Afkari, die in 2017 en 2018 vreedzaam demonstreerde tegen politieke onderdrukking in Iran. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij werd gemarteld en zit in eenzame opsluiting. Voor deze twee mensen en anderen komt Amnesty rond 10 december wereldwijd in actie.

Schrijven heeft effect

Het schrijven van brieven heeft de situatie van veel mensen al verbeterd. Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty International machthebbers om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Eerder voerde Amnesty actie voor milieuactivist Jani Silva uit Colombia. Zij werd ernstig bedreigd en liet weten: “Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef vanwege deze actie. Die heeft hen ervan weerhouden om mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.”