Ieder jaar rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens - worden wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht.
Ieder jaar rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens - worden wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Foto: aangeleverd

Actie Write for Rights van Amnesty International in Hoorn

Algemeen

HOORN - Amnesty International vraagt inwoners van Hoorn op zaterdag 10 december brieven te schrijven tegen onrecht.

Ieder jaar rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens - worden wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de mensenrechten van bepaalde individuen te verbeteren. Ook in Hoorn komen mensen samen tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Wie dat wil, kan zaterdag 10 december brieven schrijven in Bibliotheek Hoorn aan de Wisselstraat van 10.00 tot 16.00 uur en in het Claes Joesthuis bij de Oosterkerk, van 10.30 tot 15.00 uur. Liever thuis schrijven? Neem op bovengenoemde locaties dan een schrijfpakketje mee of in een van de andere bibliotheken. Maar je kunt ook digitaal schrijven. Kijk op www.amnesty.nl/write-for-rights .

Voor wie?

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Zineb Redouane. Zij kwam om het leven toen mensen in haar straat in Marseille demonstreerden. Ze werd in het gezicht geraakt door een traangasgranaat van de politie en overleed in het ziekenhuis. Bijna vier jaar na haar dood is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor de aanval op haar leven. Ook voert Amnesty International actie voor Vahid Afkari, die in 2017 en 2018 vreedzaam demonstreerde tegen politieke onderdrukking in Iran. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij werd gemarteld en zit in eenzame opsluiting. Voor deze twee mensen en anderen komt Amnesty rond 10 december wereldwijd in actie.

Schrijven heeft effect

Het schrijven van brieven heeft de situatie van veel mensen al verbeterd. Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty International machthebbers om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Eerder voerde Amnesty actie voor milieuactivist Jani Silva uit Colombia. Zij werd ernstig bedreigd en liet weten: “Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef vanwege deze actie. Die heeft hen ervan weerhouden om mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.”

Afbeelding
Back on track: ga aan de slag met jouw toekomst Algemeen 27 jan, 11:50
Afbeelding
Keurmerk voor streekomroep WEEFF Algemeen 27 jan, 11:27
Afbeelding
Arbeidsmigranten bedrijfspand Neutronweg in Hoorn mogen daar niet blijven wonen Algemeen 27 jan, 10:25
Afbeelding
Grote carnavalsoptocht in Zwaag: zondag 19 februari 2023 Algemeen 26 jan, 16:38
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Live-opnames voor album van Jiffy in Manifesto in Hoorn Algemeen 26 jan, 09:00
Afbeelding
Ringball in wijkcentrum Grote Waal in Hoorn Algemeen 25 jan, 20:00
Afbeelding
Meertalig voorleesfeest in Bibliotheek Hoorn Algemeen 25 jan, 17:00
Afbeelding
Els Kooter (46) is verpleegkundige in opleiding in Dijklander Ziekenhuis Hoorn Algemeen 25 jan, 16:41
Afbeelding
Bekende Westfriezen zetten zich tijdens Lock-Up in voor Inloophuis Pisa Algemeen 25 jan, 15:27
Afbeelding
Grote Westfriesland Debat in Martinuscollege Grootebroek Algemeen 25 jan, 14:54
Afbeelding
Hoornse inwoners, huiseigenaren en ondernemers ontvangen aanslag gemeentelijke belastingen Algemeen 25 jan, 13:10