In Ursem staan al twee herinneringsbankjes. In juni 2023 wordt op de begraafplaats aan het Keern in Hoorn ook zo'n mooi juweel geplaatst. V.l.n.r.: Irene Laan, Yvon Vlaar en Rita Lodde.
In Ursem staan al twee herinneringsbankjes. In juni 2023 wordt op de begraafplaats aan het Keern in Hoorn ook zo'n mooi juweel geplaatst. V.l.n.r.: Irene Laan, Yvon Vlaar en Rita Lodde. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Herinneringsbankje op begraafplaats Keern in Hoorn: waardevol alternatief voor gedenksteen

Algemeen

HOORN -  Iedereen heeft in zijn leven weleens afscheid moeten nemen van een naaste. Niet altijd is er nog een graf of een plaats waar je heen kunt gaan om diegene te gedenken. Een herinneringsbank kan dan een heel waardevol alternatief zijn. Ook de vrijwilligers van Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern in Hoorn merkten dat er behoefte is aan zo’n plek. “Op de plekken waar graven zijn geruimd op onze begraafplaats vinden we bijvoorbeeld vaak bloemen met een kaartje eraan: ‘we missen je...’”, vertelt penningmeester Irene Laan. “En zo is het idee voor een herinneringsbank ontstaan.”

Irene was aan het zoeken op internet en kwam er zo achter dat in Ursem twee mozaïekbankjes staan: een blije bank en een mijmerbank. “Toen ik die bankjes zag, wist ik meteen dat dat de bankjes waren die ik zocht. De initiatiefnemer van de bankjes bleek Yvon Vlaar te zijn, beeldend kunstenaar in Ursem. Ik zocht contact met haar en zo is het balletje gaan rollen.” 

Verhalen

Yvon en haar vriendin met wie zij samen werkt, kwamen op het idee voor de bankjes door het Social Sofa Project. “Een prachtig project dat ons heel erg inspireerde. Het dorp Ursem heeft in korte tijd veel ellende meegemaakt door heftige gebeurtenissen.” Zij vonden dat Ursem ook zo’n bankje ‘verdiende’. De bankjes brengen mensen en verhalen samen. Elk symbool op het mijmerbankje staat voor een herinnering aan een dierbare. Een molen staat bijvoorbeeld voor een overleden vader die molenaar was en een motor voor een fanatieke motorrijder. “Zo’n bankje ‘vertelt’ dus enorm veel verhalen en draagt ook bij aan de saamhorigheid in een dorp. Het nodigt uit om samen te komen en naar elkaars verhaal te luisteren. Maar het kan ook een plek zijn om even in alle rust te herdenken.”

Centrale plek

Zo’n herinneringsbank komt straks dus ook op de begraafplaats aan het Keern te staan, een centrale plek in Hoorn en een oase van rust. “We willen ‘m aan de zuidzijde plaatsen, op een plek waar veel graven zijn geruimd”, legt Rita Lodde van de Stichting Vrienden van Begraafplaats Keern uit. “Wanneer je dan op het bankje zit, kijk je uit over de hele begraafplaats. Bovendien staat ‘ie daar niet in de felle zon, zodat de steentjes op het bankje mooi blijven.” 

Herinneringen aandragen

Iedereen die daar behoefte aan heeft, wordt nu in de gelegenheid gesteld om zelf een symbool of een herinnering aan te dragen. Yvon gaat het symbool omzetten in een mozaïekontwerp. Op het bankje is plek voor ongeveer vijftig symbolen. Irene: “Er hebben zich al een aantal mensen gemeld, maar er is nog voldoende plek op het bankje voor meer herinneringen. Dus mis je een herdenkingsplek voor een overleden dierbare en wil je graag een symbool laten plaatsen op het bankje? Laat het ons weten. Er is heel veel mogelijk en Yvon denkt graag met je mee.” De realisatie van het herinneringsbankje wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Hoorn en het VSB-fonds. Ook het prijzengeld van de Gouden Terebinth, die de stichting begin dit jaar in ontvangst mocht nemen, wordt voor dit project gebruikt.

Plakkers gezocht

De stichting is niet alleen op zoek naar herinneringen, ook worden mensen uitgenodigd om de mozaïeksteentjes te komen plakken. “Daar gaan we 13 januari mee starten”, vertelt Rita. “Elke vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur in wijkcentrum De Zaagtand in Hoorn. Meedoen is gratis en de ochtenden worden begeleid door Yvon en Irene. Het is echt niet moeilijk, iedereen kan het. Bovendien is het leuk om te doen!”

Onthulling

De onthulling van de herinneringsbank is in juni 2023. Wil je een herinnering op de bank (laten) aanbrengen? Mail dan naar vriendenkeern@hotmail.com . Doe dat het liefst vóór 1 december. Geef in de mail aan wat voor symbool je graag op het bankje wilt zien en laat je gegevens achter. Voor elk symbool vraagt de stichting een bijdrage in de kosten van 35 euro. Wie wil helpen met het plakken van de steentjes, kan ook mailen naar bovenstaand adres.

Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Live-opnames voor album van Jiffy in Manifesto in Hoorn Algemeen 26 jan, 09:00
Afbeelding
Ringball in wijkcentrum Grote Waal in Hoorn Algemeen 25 jan, 20:00
Afbeelding
Meertalig voorleesfeest in Bibliotheek Hoorn Algemeen 25 jan, 17:00
Afbeelding
Els Kooter (46) is verpleegkundige in opleiding in Dijklander Ziekenhuis Hoorn Algemeen 25 jan, 16:41
Afbeelding
Bekende Westfriezen zetten zich tijdens Lock-Up in voor Inloophuis Pisa Algemeen 25 jan, 15:27
Afbeelding
Grote Westfriesland Debat in Martinuscollege Grootebroek Algemeen 25 jan, 14:54
Afbeelding
Hoornse inwoners, huiseigenaren en ondernemers ontvangen aanslag gemeentelijke belastingen Algemeen 25 jan, 13:10
Afbeelding
Vrijwilligerspunt Westfriesland: project Samenvoorlezen helpt bij taalvaardigheid kinderen Algemeen 25 jan, 12:50
Afbeelding
Miniworkshop Privacy in Bibliotheek Hoorn Algemeen 25 jan, 12:43
Afbeelding
'The beauty of diversity' in Oosterkerk in Hoorn Algemeen 25 jan, 12:30
Afbeelding
Onderzoek naar rol stadsbestuur Hoorn slavernijverleden Algemeen 25 jan, 11:18
Afbeelding
Robby Valentine in Manifesto in Hoorn Algemeen 25 jan, 11:09