Ook spelen bij de Showband Hoorn? Kom naar de open repetitie

Algemeen
Mensen die trompet, trombone, bariton, saxofoon of dwarsfluit spelen, zijn van harte welkom tijdens de open repetitie. Bij de slagwerkers kan de Showband ook versterking gebruiken
Mensen die trompet, trombone, bariton, saxofoon of dwarsfluit spelen, zijn van harte welkom tijdens de open repetitie. Bij de slagwerkers kan de Showband ook versterking gebruiken Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Als je in de gemeente Hoorn woont, heb je geheid weleens gezien: de muzikanten van Showband Hoorn. Tijdens de Sinterklaasintocht, de Avondvierdaagse en andere evenementen laten ze van zich horen. Veel mensen kennen de Showband ook van de jaarlijkse barbecue tijdens de Hoornse kermis. Wie ook zin heeft om muziek te maken bij deze gezellige club, is dinsdag 13 december van harte welkom tijdens een open repetitie.

Showband staat voor muziek, saamhorigheid en bewegen

Jeroen Woelders (45) uit Oosterblokker is al achttien jaar dirigent van de Showband en daarnaast leidt hij ook leerlingen op. “De afgelopen twee jaar hebben we door corona niet veel aan ledenwerving kunnen doen. Daar komt nu verandering in. Daarom organiseren we 13 december een open repetitie. Mensen die trompet, trombone, bariton, saxofoon of dwarsfluit spelen, zijn welkom om te kijken of de Showband iets voor ze is. Bij de slagwerkers kunnen we ook versterking gebruiken.” 

Oubollig

Speel je nog geen instrument? Ook dan kun je langskomen, want de Showband verzorgt muzieklessen! Die worden gesubsidieerd door de vereniging zelf, waardoor de lessen, gegeven door een ervaren docent, heel betaalbaar zijn. Bovendien zijn het instrument en het uniform bij het lesgeld inbegrepen. Jeroen: “Kinderen vanaf een jaar of zeven kunnen bij ons al starten en worden opgeleid om samen muziek en een show te maken.” Een van de leerlingen die Jeroen heeft opgeleid is saxofoniste Sabine Breedt (22) uit Wognum. “Ik ben al dertien jaar lid”, laat ze weten. “Pas geleden verhuisde ik van Hoorn naar Wognum, maar ik blijf de Showband trouw. Een stukje verder fietsen dus, maar dat heb ik er voor over. Waarom? Nou, het is een leuke club mensen, de begeleiding is goed, we treden vaak op en de muziek vind ik leuk.” Over die muziek gesproken: daar wil Luciënne Valentijn (35), al sinds 1995 aan de Showband verbonden, ook iets over kwijt. Ze begon als jong meisje bij de majorettes en speelt nu de trombone. “Veel mensen denken dat we in ons ‘apenpakje’ alleen maar oubollige muziek maken. Van dat imago willen we echt af. Nummers als ‘Thriller’ van Michael Jackson en ‘Little Green Bag’ van George Baker spelen we bijvoorbeeld ook. Gewoon leuke, vlotte muziek. En vorig jaar hebben we een nieuw uniform gekregen dat helemaal van deze tijd is. Er is niks ouderwets aan en dat mag iedereen zelf komen ontdekken.”

Niet stilzitten

Het gebouw De Vesting is al jarenlang de vaste repetitielocatie. De muzikanten krijgen ook exercitietrainingen om shows en parades te lopen, dus ook lichamelijk wordt er inspanning geleverd. “Op dit moment hebben we een bezetting van ongeveer dertig mensen die tussen de twaalf en zestig jaar zijn. Het ledenaantal mag van mij wel verdubbelen. Dat zorgt ervoor dat we minder kwetsbaar zijn, wanneer iemand bijvoorbeeld ziek wordt of om andere redenen niet kan optreden.” Verder is de Showband nu druk aan het repeteren voor een nieuwe taptoeshow. Een negen minuten durende show met een choreografie van Marco Harder, die tevens slagwerkinstructeur is. “Dat maakt de Showband uniek in de regio, want wij zijn de enigen die dat doen. En voor de muzikanten weer een nieuwe uitdaging.” Luciënne beaamt dat. “Hartstikke leuk om te doen. Het lijkt ons bijvoorbeeld geweldig als we in de pauze van grote voetbalwedstrijden mogen optreden. Iets wat je in Amerika al vaak ziet, maar in Nederland jammer genoeg nog niet.” Muziek spelen en tegelijkertijd lopen en bewegen is echt niet altijd makkelijk. “Soms lijkt het net fitness”, lacht Luciënne. “Ook weer goed om te weten dus: als je bij de Showband wil spelen, moet je niet van stilzitten houden. En een beetje kunnen multitasken is ook wel handig.”


Elke dinsdagavond repeteert Showband Hoorn in De Vesting op het Doelenplein. (Foto: Jan Siebring Fotografie)

Jeroen: “Muziek, saamhorigheid en beweging; dat zijn eigenlijk drie kernwoorden die de Showband goed omschrijven. Er zijn in de loop der jaren al heel wat vriendschappen en zelfs relaties ontstaan.” Sabine is het met Jeroen eens. “Ik heb zelf ook veel vrienden bij de Showband. We maken niet alleen samen muziek, maar de vereniging organiseert ook andere activiteiten, zoals een bingo of een middagje schaatsen. Ook de werkweekenden zijn altijd heel gezellig.” Luciënne heeft nog een mooie aanvulling: “Muziek maken werkt therapeutisch. Wanneer ik bijvoorbeeld niet zo lekker in mijn vel zit, maakt muziek me vaak weer blij. Een geweldige uitlaatklep. Samen muziek maken en laten zien en horen wat je samen kan, is zó leuk! Dat zou iedereen eens moeten ervaren.” Naast de open repetitie organiseert de Showband in het nieuwe jaar een open dag. De datum wordt nog bekendgemaakt. “Daarvoor willen we alle basisscholieren in de gemeente Hoorn uitnodigen. Zo hopen we nóg meer kinderen enthousiast te maken”, besluit Jeroen.

Nieuwsgierig?

Iedere dinsdagavond repeteert de band van 19.45 tot 21.30 uur. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dinsdag 13 december dan langs tijdens de open repetitie. Helemaal vrijblijvend uiteraard, het verplicht je tot niets. Graag wel even van tevoren aanmelden (in verband met opsturen bladmuziek) via info@showbandhoorn.nl . Het adres is Achter de Vest 34 in Hoorn, maar de ingang van het gebouw bevindt zich aan de achterkant, op het Doelenplein. Meer info: www.showbandhoorn.nl .