Museumdirecteur Ad Geerdink: ‘Na de verbouwing nog steeds krakende vloeren’

Algemeen
Ad Geerdink bij het rariteitenkabinet, een van de pronkstukken in het Westfries Museum.
Ad Geerdink bij het rariteitenkabinet, een van de pronkstukken in het Westfries Museum. (Foto: Jan Siebring Fotografie)

HOORN - Het Westfries Museum in Hoorn staat aan de vooravond van een grootscheepse verbouwing en renovatie. Wie het museum nog in de ‘oude staat’ wil bezoeken, moet snel zijn, want 1 januari sluiten de deuren voor maar liefst 2,5 jaar. Als alles volgens planning verloopt, opent het museum aan de Roode Steen tegen de zomer van 2025 de deuren weer voor publiek. Het is dan volledig gerestaureerd, verduurzaamd, toegankelijk gemaakt, uitgebreid en ook inhoudelijk vernieuwd. Maar: de krakende vloeren blijven. “De unieke sfeer die zo kenmerkend is voor ons museum willen we natuurlijk niet kwijtraken”, benadrukt museumdirecteur Ad Geerdink. 

Voor een geschiedenisliefhebber als Ad Geerdink is het Westfries Museum een snoepwinkel. Zo noemt hij het zelf tenminste. “We zitten hier in zó’n mooi historisch gebouw, het Statencollege uit 1632, met een heel bijzondere sfeer. Wanneer ik hier ben, voelt het alsof ik zelf in die tijd rondloop. Dat komt zeker door het unieke kruip-door-sluip-doorkarakter. Die kenmerkende sfeer vind je niet in veel musea, is mijn ervaring. Een saai en stoffig museum zijn we allang niet meer. We proberen het verhaal zo aantrekkelijk mogelijk te vertellen en uit de reacties van bezoekers blijkt dat we goed bezig zijn.”

Acht gebouwen

De grote verbouwing die er nu aan zit te komen, is voor Ad een droom die uitkomt, maar had een praktische aanleiding. “Veel mensen denken dat het museum uit drie panden bestaat, omdat je aan de voorkant drie voorgevels ziet. Maar in werkelijkheid zitten daar acht gebouwen achter, die afzonderlijk van elkaar aan het verzakken zijn. Er begonnen scheuren in het monumentale museumcomplex te ontstaan waardoor duidelijk werd dat er funderingsherstel moest plaatsvinden. Toen het naastgelegen pand leeg zou komen te staan en we van de wethouder cultuur de vraag kregen of we wilden uitbreiden, hebben we een plan gemaakt waarin restauratie en uitbreiding hand-in-hand zouden gaan. Dat is effectiever en bespaart kosten.”

Vondsten

Het wordt een immens grote operatie. De fundering moet hersteld worden en dat betekent dat er maar liefst 5,5 meter diep gegraven moet worden. “Daarom doet de Archeologische Dienst West-Friesland archeologisch onderzoek. We zijn enorm benieuwd wat er allemaal naar boven komt. De gebouwen bevinden zich op de oudst bewoonde plek van Hoorn. Daarom verwachten we een schat aan vondsten. Hier willen we het publiek zo veel mogelijk bij betrekken. Dus wie het interessant vindt, kan via onze website, social media en de nieuwsbrief op de hoogte worden gehouden van alles wat er rond de verbouwing gebeurt.”


 Roode Steen 15 is het pand waarmee het Westfries Museum wordt uitgebreid. Foto: Jan Siebring Fotografie

Ontmoetingsruimte

“We gaan niet alleen verbouwen en renoveren, maar ook verduurzamen. Als je dan tóch bezig bent, is het natuurlijk verstandig om dat ook mee te pakken. En het gebouw wordt een stuk rolstoelvriendelijker. Op dit moment is het voor mensen in een rolstoel eigenlijk niet te doen om ons museum te bezoeken. Dat kan anno 2022 écht niet meer. Straks, na de verbouwing, is het gebouw - mede door de komst van een lift - voor 85 procent rolstoeltoegankelijk. Om het monumentale karakter niet aan te tasten, is dat het hoogst haalbare.” Ten slotte krijgt het museum er straks natuurlijk heel veel ruimte bij. “Onder de monumenten komen twee kelders die we gaan gebruiken voor tijdelijke tentoonstellingen. Ook is het ideale ruimte voor bijeenkomsten.” Ondertussen pakt Ad de bouwtekeningen erbij. “Kijk, de entreeruimte wordt straks een openbare ontmoetingsruimte waar iedereen kan binnenlopen. Zie het als een soort cultureel verlengstuk van de Roode Steen. Dit moet een plek worden waar je met elkaar afspreekt, elkaar ontmoet. Verder vind je hier de museumwinkel en een horecagelegenheid. Ook de tuin van het museum is straks openbaar en voor iedereen toegankelijk. Op deze manier hopen we eventuele drempels weg te nemen om ons te bezoeken. De ontvangstruimte is het startpunt van je ontdekking van ons museum!”

Zintuigen prikkelen

In de entreeruimte start zoals gezegd de ontdekkingstocht door het museum. “Er komen 25 verhalenkamers, zo noem ik ze. Ze hebben elk een eigen sfeer met één centraal thema. Er zijn thema’s die inzicht geven in het persoonlijk leven van die tijd, van de elite, maar ook van onze meer doornee voorouders. Die kamers loop je allemaal door en ondertussen vertelt het museum het verhaal van de zeventiende eeuw. Geen saaie feitjes, maar grote verwondering; daar draait het straks allemaal om. Verwondering is het begin van alle kennis. Daar gaan die 25 kamers straks voor zorgen. De zintuigen worden geprikkeld en de ogen gestreeld. Muziek krijgt bijvoorbeeld ook een belangrijke rol in het nieuwe museum. Wanneer je als bezoeker de muziek hoort uit die tijd, kom je nóg dichter bij de mensen die toen leefden. Je hoort wat zij ooit hoorden.” 

Meerstemmig verhaal

De term Gouden Eeuw gebruikt het museum niet meer. “Die andere, duistere kant die de zeventiende eeuw ook kent, willen we meer naar voren laten komen. Ook dat verhaal moeten we vertellen en past helemaal in dit museum. De zeventiende eeuw was immers ook een tijd van armoede, oorlog, slavernij en koloniale uitbuiting. En er zijn nog veel meer onderbelichte onderwerpen. Waar is bijvoorbeeld het verhaal van de vrouwen en van de vele migranten die de Republiek aantrok? Al met al vertellen we straks een meerstemmig en evenwichtig verhaal over de zeventiende eeuw. De bezoekers blijven verrassen met verhalen over de zeventiende eeuw die ze nog niet kenden; dat is in het kort onze missie.”

Enthousiasmeren

De ruim 38.000 voorwerpen die nu in het museum staan, worden veilig ingepakt en opgeborgen in een depot op bedrijventerrein Zevenhuis. Ook tijdens de restauratie en verbouwing blijft het museum zichtbaar en actief. “Het monumentencomplex van het Statenlogement wordt straks opengesteld voor publiek, in samenwerking met pop-up museum Expoost. Zo ontstaat een nieuwe culturele en toeristische hotspot in en voor de stad. Het wordt het startpunt van de ontdekking van de stad. In de Schepenzaal wordt het verhaal van Hoorn gepresenteerd waarna bezoekers via een podwalk of een wandelboekje de stad zelf kunnen gaan ontdekken. De geschiedenis ligt immers op straat. In die 2,5 jaar dat het museum dicht is, hopen we mensen te blijven enthousiasmeren voor de geschiedenis van Hoorn.”

Gratis entree

Leuk om te weten: het museum is de laatste twee weken van december voor iedereen gratis te bezoeken! Eerste kerstdag is het museum gesloten, maar tweede kerstdag en ook op oudjaarsdag is iedereen van harte welkom. Meer informatie: www.wfm.nl . Volg het museum ook op Facebook en Instagram of meld je aan voor de nieuwsbrief (https://wfm.nl/nieuws) om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond de verbouwing.

Hier begint straks je ontdekkingstocht door het museum.