Mariska Appelman één van de deelnemers van Lock-Up voor Pisa in Hoorn

Algemeen
Mariska Appelman: "Er zou voor inloophuizen als Pisa een brede maatschappelijke steun moeten zijn."
Mariska Appelman: "Er zou voor inloophuizen als Pisa een brede maatschappelijke steun moeten zijn." Foto: aangeleverd

HOORN - Inloophuis Pisa organiseert donderdag 2 februari, kort voor Wereldkankerdag (4 februari), voor de derde maal de zogenaamde Lock-Up. Negen bekende Westfriezen laten zich tijdens de Lock-Up opsluiten voor Pisa. Hetzij in het inloophuis aan de Draafsingel, hetzij in hun eigen huis of bedrijf, om vanuit daar fondsen te werven. Het opgehaalde geld komt ten goede aan Pisa. Eén van die bekende Westfriezen die meedoet is Mariska Appelman, eigenaar/directeur van De Stijl Makelaardij.

Pisa is een inloophuis met een hartMariska: “Marjolein Dölle, voorzitter van het inloophuis, vroeg mij of ik mee wilde doen aan de Lock-Up. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Inloophuizen zoals Pisa zijn essentieel in onze samenleving. Daar waar het ziekenhuis zich richt op het fysieke herstel, zorgt het inloophuis voor de emotionele nazorg. Heel belangrijk dus ook voor het verwerkingsproces. Het is een plek waar je een luisterend oor vindt. Er is tijd en aandacht. Pisa draait op vrijwilligers en is afhankelijk van donaties, maar dat zou in mijn ogen anders moeten. Eigenlijk zou hier een brede maatschappelijke steun voor moeten zijn.”

Laagdrempelig

Speciaal voor hun deelname aan de Lock-Up hebben de deelnemers een rondleiding gekregen in Pisa. “Ik heb gezien hoe ongelooflijk laagdrempelig dit inloophuis is. Dus tegen mensen die kanker hebben, of hebben gehad, zou ik willen zeggen: neem die hobbel en ga ernaartoe. Zie het als een tweede huis. Er staat zo’n lief, gespecialiseerd team voor je klaar. Het is een huis met een hart. En dat hart staat letterlijk midden in de samenleving.”

Fondsen werven

Mariska laat zich samen met de andere deelnemers van 12.30 tot 17.00 uur ‘opsluiten’ in het inloophuis aan de Draafsingel om vervolgens fondsen te werven voor Pisa. “Ik heb een lijst gemaakt van namen uit mijn netwerk die ik ga bellen, appen en mailen. Ik denk in totaal zo’n driehonderd mensen. Het wordt dus een hele klus. Het is de bedoeling dat die mensen een donatie doen, nog diezelfde middag. Dat doen ze via een QR-code die ik ze stuur. Het bedrag komt zo direct op de rekening van Pisa terecht. Na 17.00 uur hebben we een borrel met alle deelnemers en heffen we het glas op - hopelijk - een geweldige opbrengst!”

Naast Mariska doen ook mee aan de Lock-Up: Rabella Wiersma - de Faria (oud-wethouder van Opmeer), Danny van Soelen (House of Answers), Bas Koeten (eigenaar Bas Koeten Racing en voorzitter Stichting Energieneutrale Bedrijventerreinen), Ruben Kuin (Global Head of Vegetables Seed bij multinational Syngenta), Ramon Rinkel (Grando Keukens en Badkamers), Pieter van Osch (CEO Scaleupforimpact), Willem Kluft (ex-voorzitter van vv Always Forward) en Ingrid Miggelenbrink (HR-professional en bestuurslid van Inloophuis Pisa).