Stations Hoorn en Kersenboogerd scoren voldoende in Stationsbelevingsmonitor

Algemeen
Treinstation Kersenboogerd is gewaardeerd met een 6,5.
Treinstation Kersenboogerd is gewaardeerd met een 6,5. Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - Wat voor een cijfer zou jij Station Hoorn en Station Kersenboogerd geven? Als het een voldoende is, ben je het met veel andere reizigers eens. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2022.

Het station van Hoorn krijgt dit jaar een 7,1. Station Kersenboogerd scoort wat lager met een 6,5. De waardering voor Station Kersenboogerd wordt de laatste jaren wel beter, zo blijkt uit de cijfers van voorgaande jaren. In 2021 kreeg het station een 6,3 en in 2020 was dat een 6.

Het station van Hoorn scoorde vorig jaar ietsje hoger met een 7,2. In 2020 was het een 7.

Beide stations in Hoorn behoren niet bij de beste 25 gewaardeerde stations van Nederland. Om daarin een plekje te krijgen, moet je minstens een 7,8 scoren. De beste gewaarde stations van Nederland zijn te vinden in Zuid-Limburg. Op de eerste plek staat Klimmen-Ransdaal (8,3), gevolgd door Schin op Geul (8,2) en op de derde plek Valkenburg (8,1).

Om te ontdekken welke aspecten er toe doen in de beleving van de reiziger, is door NS Stations en ProRail een onderzoeksmethode ontwikkeld waarmee de impact van de verschillende maatregelen op de stationsbeleving van reizigers gemeten kan worden. Dit is de stationsbelevingsmonitor (SBM). Via enquêtes wordt reizigers gevraagd naar hun waardering van de stations. Met behulp van deze informatie worden de stations gemonitord en wordt er per station een focus geïdentificeerd en wordt bekeken welke maatregelen wel of niet werken voor de reiziger. Grote stations (top 47) worden elk kwartaal gemeten, de overige stations eenmaal per jaar.