Nieuwe expositie bij Pop-up museum Expoost in Hoorn: Kunst op Zolder

Algemeen
24 leden van de kunstenaarsgroep stelden een fraaie en zeer diverse overzichtstentoonstelling samen.
24 leden van de kunstenaarsgroep stelden een fraaie en zeer diverse overzichtstentoonstelling samen. Foto: aangeleverd

HOORN - Pop-up museum Expoost opende zaterdag 4 februari haar deuren voor de eerste expositie in 2023. De Hoornse kunstenaarsgroep KoZ (Kunst op Zolder) bestaat vijftig jaar en maar liefst 24 leden van deze groep hebben een fraaie en zeer diverse overzichtstentoonstelling samengesteld. 

De kunstenaarsgroep is ooit in de jaren zeventig begonnen op de zolder van een oude kaasfabriek in Hauwert. Er werd van alles gedaan: macramé, spinnen, weven, breien, haken, schilderen en keramiek. Zo’n 25 jaar geleden verhuisde de groep naar De Blauwe Schuit, waar ze nog steeds wekelijks bijeenkomt. De creatieve omgeving van De Blauwe Schuit is een ideale voedingsbodem voor het gevarieerde werk dat de groep maakt. 

De samenstelling van het collectief is in de loop der jaren natuurlijk steeds gewijzigd, maar nog steeds staat voorop dat er in een ontspannen sfeer, met een grote onderlinge verbondenheid, aan het creatieve proces wordt gewerkt. De groep bestaat uit vergevorderde creatieve enthousiaste mensen, die zich bezighouden met schilderen, keramiek en bronzen. 24 leden tonen in deze jubileumexpositie een proeve van bekwaamheid. Een zeer gevarieerde tentoonstelling van schilderijen en beelden.

Pop-up museum Expoost is sinds vorig jaar gevestigd in de prachtige eeuwenoude Ceciliakapel, onderdeel van het Statenpoortcomplex. In de loop van dit jaar vestigt ook het Westfries Museum zich (tijdelijk) in dit monumentale complex en wordt er waar mogelijk gezamenlijk opgetrokken. De expositie-agenda van Expoost is ook dit jaar weer zeer gevarieerd. Studenten van de Berlijnse kunstacademie tonen hun werk, de Inktspotprijs komt weer naar Hoorn, in de zomer is er een grote landelijke textielexpositie en uiteraard sluit het museum zich aan bij de viering van de Slag op de Zuiderzee in oktober.

De jubileumexpositie van Kunst op Zolder is tot en met zondag 5 maart te bezichtigen. Expoost (Nieuwsteeg 42 in Hoorn) is geopend op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis. Meer informatie: www.expoost.nl .