Transgenders Hoorn komen eens per maand samen in Wout’s Beer House

Algemeen
In de loop der tijd heeft Jolanda zich meer en meer als vrouw 'ontwikkeld'. "Het totaalplaatje moet kloppen. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook mijn houding en manier van bewegen."
In de loop der tijd heeft Jolanda zich meer en meer als vrouw 'ontwikkeld'. "Het totaalplaatje moet kloppen. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook mijn houding en manier van bewegen." Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Ze groeide op in een gezin met vijf kinderen en vond meisjeskleding altijd mooier om te dragen. Het gevoel stopte ze weg, maar jaren later kwam het er tóch weer uit. In het dagelijks leven kent de omgeving haar als man, maar sinds lange tijd gaat zij twee keer per maand als Jolanda (65) door het leven. Ze bezoekt sowieso elke derde woensdag van de maand de gezelligheidsbijeenkomsten voor transgenders, crossdressers, transgenderisten, transseksuelen, alle overige LHBTI’ers en andere belangstellenden. Deze vindt steeds plaats in café Wout’s Beer House aan het Kerkplein 33 in Hoorn. Naast de gezelligheid waar deze avonden om draaien, is het doel ook om de acceptatie en emancipatie van de doelgroep te bevorderen. 

Die avonden als vrouw zijn voor mij pure ontspanning

Het grootste deel van de maand leeft Jolanda haar leven dus als man. Ze heeft een vrouw, kinderen en kleinkinderen. “Mijn vrouw en kinderen weten dat ik graag als vrouw gekleed ga. In de jaren negentig kwam ik daar voor uit. Dit nieuws kwam voor mijn vrouw, met wie ik toen tien jaar getrouwd was, als donderslag bij heldere hemel. We zijn in therapie geweest en uiteindelijk hebben we besloten om bij elkaar te blijven. We wilden vasthouden aan ons gezin, dat willen we nog steeds allebei niet kwijtraken. En dus hebben we afspraken gemaakt en krijg ik twee keer per maand de gelegenheid om me even helemaal vrouw te voelen. Mijn kleding en make-up gaan mee in een koffer en met de auto rijd ik dan naar Hoorn. Op deze manier krijgen ze er thuis niets van mee en zijn we allemaal tevreden met de situatie zoals ‘ie nu is.”

Opener

“Dameskleding zit me veel lekkerder dan herenkleding”, vertelt Jolanda verder. “Het past gewoon veel beter bij me. Ik heb me eigenlijk altijd vrouw gevoeld, maar heb dat weggestopt. Of ik in transitie zou willen gaan? Daar denk ik nu weleens aan, maar dit is nooit mijn doelstelling geweest. Als ik dat had gewild, had ik dat eerder moeten doen, maar de tijd was er toen niet naar. Er werd toen niet over gesproken, er was geen internet... We leefden in een andere maatschappij dan nu. Ik ben er sowieso nu veel opener over, ook naar mezelf toe.” 

Totaalplaatje

In de loop der tijd heeft Jolanda zich meer en meer als vrouw ‘ontwikkeld’. Ze legt uit: “Het hele totaalplaatje moet kloppen. Niet alleen qua uiterlijk, zoals make-up, kleding en een pruik, maar ook mijn hele houding en manier van bewegen zijn anders. Ik heb ontzettend veel naar andere vrouwen gekeken en veel geoefend. Ik vind het heerlijk om te ‘tutten’. Nagels lakken, make-up opdoen, mooie kleding uitkiezen... In het begin vond ik het spannend om als vrouw ergens naartoe te gaan, maar inmiddels heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ben een keer een bekende tegengekomen, die mij normaal gesproken als man kent. Ik werd niet herkend! En twee jonge mannen spraken mij aan met ‘mevrouw’. Op die momenten denk ik: ik heb het dus goed gedaan.”

Gelijkgestemden

Jolanda is heel blij met de plek in Hoorn waar eens per maand ‘de club’ gezellig bij elkaar komt. “We zitten nu zo’n tien jaar in Wout’s Beer House, maar de groep is eigenlijk al in 1980 ontstaan in Alkmaar, in het gebouw van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH). Dat was voor mij de eerste plek waar ik als vrouw naartoe ging. Alles was nieuw voor me, maar ik vond het fijn om gelijkgestemden te ontmoeten. Ik weet nog dat ik daar binnenstapte en in mijn eentje aan de bar ging zitten. Op een gegeven moment kwam er een stel naar me toe en hoorde ik: ‘Wat kunnen we deze dame aanbieden?’. Vanaf dat moment voelde het meteen goed voor mij.”

Iedereen welkom

De groep heeft daarna op verschillende locaties gezeten, zoals bij het emancipatiecentrum Salto in Hoorn en buurthuis ‘t Hop aan het Gerritsland. “In ‘t Hop hebben we een grote ontwikkeling doorgemaakt. De groep is in die jaren flink gegroeid en we organiseerden daar ook regelmatig workshops over bijvoorbeeld pruiken en make-up. Zeven jaar lang was ‘t Hop ons vaste honk. Toen de gemeente besloot om er appartementen van te maken, moesten we daar helaas weg. Daarna kwamen we in het café Kantoor van de Buurman aan het Koepoortsplein terecht, waar we ook jaren bij elkaar kwamen. Gigantisch mooie avonden hebben we daar beleefd. En nu dus bij Wout’s Beer House. Die avondjes daar zijn zó gezellig, daar kijk ik elke maand weer naar uit. Die zijn voor mij pure ontspanning. Het zou leuk zijn als er ook wat jongeren bij komen. Dus ik zou zeggen: ben je nieuwsgierig geworden? Kom gewoon eens gezellig langs! Iedereen is van harte welkom en mag bij ons zichzelf zijn.”

De eerstvolgende avond in Wout’s Beer House is woensdag 15 februari vanaf 20.00 uur. De groep is ook te vinden op Facebook: Transgenders Hoorn.